Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

Domowe kiszonki - kiszony koper włoski. Fermentowany fenkuł na ostro, czyli kiszony koper włoski z gochugaru

Kiszony koper włoski to wspaniała gotowa sałatka. Chrupiąca, lekko ostra z delikatną nutą anyżu, charakterystyczną dla tego warzywa. Kiszonkę możemy również serwować z odrobiną oliwy.

Często przygotowuję kimchi, dlatego w moim domu zawsze jest duża paczka ostrej papryki gochugaru. Lubię ją dodawać do innych kiszonek, dlatego i tym razem nie mogło być inaczej.

kiszony koper włoski fermentowany fenkuł

SKŁADNIKI na słoik około 700 ml

  • 2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry świeżego imbiru
  • 3 plastry chrzanu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy)
  • solanka

WYKONANIE

  1. Solanka - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej  na 1 l wody przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej.
  2. Czosnek, chrzan i imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
  3. Oczyszczony koper włoski kroimy na bardzo cienkie plasterki, najlepiej za pomocą mandoliny.
  4. Poszatkowany koper układamy w słoiku, dodajemy czosnek, imbir, chrzan, kozieradkę i płatki papryki,
  5. Całość zalewamy solanką, dociskamy tak by nic nie wypływało na powierzchnię zalewy. Optymalna wysokość zalewy to 1-2 cm nad fermentującym produktem i 2-3 cm poniżej krawędzi słoika.
  6. Warzywa możemy dociskamy małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typu Weck, kamieniem lub specjalnym dociskiem do kiszonek. Jest to kluczowa zasada bezpiecznej fermentacji, ponieważ wszystko, co zostanie wystawione na działanie tlenu, może pleśnieć.
  7. Słoik zamykamy i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 - 3 tygodnie. Warto po około 10 dniach sprawdzić smak kiszonki, bo może być już gotowa.
  8. Po tym czasie wstawiamy kiszonkę do lodówki lub do zimnej piwnicy.

PORADY I WSKAZÓWKI

Kategorie

Z KUCHNIPrzetwory

Zobacz również

Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment

kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Kiszona sezonowa sałatka z ogórków, papryki i szalotki

kiszona-sezonowa-salatka-z-ogorkow-papryki-i-szalotki

Kiszone skórki arbuza - domowe przetwory

kiszone-skorki-arbuza-domowe-przetwory

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.