Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór - Małgosia Minta, autorka kulinarnego bloga Minta Eats. Książka kulinarna - recenzja.
Kolacja odgrywa istotną rolę w naszym życiu społecznym i rodzinnym. Pod koniec długiego dnia, spokojne zasiadanie przy stole to najlepsza jego część. Jest coś wyjątkowego w byciu otoczonym przez ukochaną osobę, rodzinę lub przyjaciół podczas wspólnego posiłku.
W naszym zabieganym życiu wspólny posiłek może wydawać się rzadkim luksusem. Jedzenie w towarzystwie rodziny czy przyjaciół smakuje lepiej, wzmacnia poczucie wspólnoty i wyzwala pozytywne emocje. To także świetna okazja, na rozmowy i podsumowania dnia.
![kolacje Małgosia Minta książka kucharska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/01/5X9A4381-595x892.webp)
Małgosia Minta - dziennikarka, autorka i współautorka książek kulinarnych wydawanych w Polsce i za granicą. Publikuje na łamach magazynów oraz gazet, a także na swoim blogu Minta Eats. Na co dzień związana z „Vogue Polska” oraz magazynem „Usta”, pisze także dla „Wysokich Obcasów” i „Fermentu”.
"Od dziecka powtarzano nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Za to kolacja może być tym najprzyjemniejszym!"
Kolacje Małgosi Minty to 93 proste przepisy na przekąski, sałaty, makarony i desery, z których skomponujemy smakowitą wieczorną ucztę. W książce znajdziemy przepisy na każdą wieczorną okazję. Może to być kolacja w pojedynkę, romantyczny randka, rodzinny posiłek, czy też swobodne spotkanie w większym przyjacielskim gronie.
W książce Kolacje znajdziemy dania, które idealnie nadają się do tego, by się nimi cieszyć i dzielić z bliskimi. Przeplatają się tu inspiracje Małgosi, autorki z bazarków, knajp, podróży i niezliczonych kolacji, tych domowych, jak i organizowanych pod gołym niebem.
Z książki Kolacje dowiemy się, jak urządzić kolację, kiedy mamy za mało krzeseł lub czasu, a spodziewamy się wielu gości. Autorka z prawdziwą pasją opowie nam również o winach i podpowie jak dopasować je do posiłku. Dzięki niej przekonamy się, że wybranie butelki dobrego trunku nie wymaga sommelierskiej wiedzy i może być nawet frajdą.
Przeglądając Kolacje wybrałam na szybko kilka przepisów na wieczorną ucztę z produktów, które akurat miałam w domu. Pierwszy z nich to makaron mein z siekanymi glonami nori i sezamem. Szybkie i pyszne danie w azjatyckim stylu.
„Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór" Małgosia Minta, autorka kulinarnego bloga Minta Eats. Książka została starannie wydana i zilustrowana przez wydawnictwo Znak Koncept, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.
Zobacz również
Książka Ziemniak wyznanie miłości Ina-Janine Johansen
![ksiazka-ziemniak-wyznanie-milosci-ina-janine-johansen](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/04/5X9A4751-595x893.webp)
Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung
![domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4991-960x1440.webp)
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz
![nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1852-960x1440.webp)
Książka Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów Toby Amidor
![ksiazka-kuchnia-na-odpornosc-101-prostych-przepisow-toby-amidor](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_1285-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.