Pieczony czosnek w oliwie. Konfitowany czosnek z tymiankiem, wyśmienity dodatek do grzanek, sałatek, sosów, past czy grilla.

Konfitowany czosnek to wyjątkowy dodatek kulinarny, uzyskiwany poprzez gotowanie czy pieczenie w niskiej temperaturze czosnku w oleju lub oliwie. Tak przygotowany czosnek ma kremową konsystencję i łagodny smak, a dodatkowo uzyskujemy oliwę wzbogaconą aromatem czosnku oraz dodanymi ziołami.

Czosnek konfitowany doskonale komponuje się z pastami, sosami, daniami mięsnymi. Jest wyśmienitym smarowidłem do pieczywa – wystarczy tylko rozsmarować go na kanapce. Wypróbuj go także jako dodatek do makaronów, sosów pomidorowych czy zapiekanek, aby podkreślić ich smak i aromat. Konfitowany czosnek to wyjątkowy dodatek, który wzbogaci smak Twoich potraw, wypróbuj go już dziś!

konfitowany czosnek

SKŁADNIKI

  • 3 główki czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml oliwy

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 120°C.
  2. Oddzielmy i obieramy ząbki czosnku.
  3. Ząbki czosnku i tymianek umieszczamy w małym żaroodpornym naczyniu.
  4. Dodajemy sól i zalewamy oliwą - czosnek powinien być w niej całkowicie zanurzony.
  5. Pieczemy około 90 minut, aż czosnek będzie miękki i lekko złotawy.
  6. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Przestudzony czosnek razem z oliwą przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pomysłem na konfitowany czosnek z tymiankiem zainspirował mnie Michał Korkosz w swojej książce Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
  • Eksperymentuj z różnymi ziołami, takimi jak rozmaryn, bazylia czy oregano, aby nadać konfitowanemu czosnkowi jeszcze bardziej złożony smak.
  • Przechowuj czosnek konfitowany w szczelnym słoiku w lodówce. Dzięki temu utrzyma świeżość przez około dwa tygodnie.
  • Konfitowany czosnek możesz zmiksować z masłem, aby uzyskać aromatyczne masło czosnkowe. Takim masłem smaruj pieczywo, używaj jako dodatek do grilla lub innych potraw.
  • Zrób z czosnkiem marynatę do pieczonych warzyw.
  • Zmiksuj czosnek z oliwą w której się konfitował, aż uzyskasz gładki krem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięsa czy jako dip do pieczywa.

Zobacz również

Kefir labneh - serek typu labneh z kefiru

kefir-labneh-serek-typu-labneh-z-kefiru

Sos z pieczonych pomidorów i warzyw - przetwory na zimę

sos-z-pieczonych-pomidorow-i-warzyw-przetwory-na-zime

Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba

rillettes-z-gesi-czyli-miesne-smarowidlo-do-chleba

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.