Ciasto na naleśniki bez mleka - naleśniki na piwie doprawione gałką muszkatołową, faszerowane kapustą z grzybami
Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami to świetny z czerwonym barszczem. Najlepiej smakują odsmażane w panierce z jaja i bułki tartej lub w wersji mniej kalorycznej, czyli bez panierki.

Jakie naleśniki do krokietów? W moim domu od lat jest podział na naleśniki tradycyjne i wytrawne. Tradycyjnie to te z mlekiem i wodą, natomiast w wytrawnych mleko zastępuję piwem jasnym, lekkim lub bezalkoholowym i dodaję gałkę muszkatołową.
W takie naleśniki na piwie, kiedy zabraknie farszu możemy położyć plaster żółtego sera, parówkę, zwinąć w rulon i obsmażyć.
SKŁADNIKI
NALEŚNIKI
- 250 g mąki typ 500
- 250 ml piwa jasne lekkie lub bezalkoholowe (lub tradycyjnie mleka)
- 250 ml wody
- 2 jaja
- 30 g masła, roztopionego i
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- olej do smażenia
FARSZ
- 500 g kapusty kiszonej
- 100 g suszonych grzybów ( borowiki, podgrzybki)
- 150 g cebuli
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
FARSZ
- Grzyby zalewamy gorąca wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin.
- Następnie zagotowujemy grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły i odstawiamy do wystudzenia.
- Przecedzamy przez sitko, wody nie wylewamy.
- Kapustę zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około 30 - 45 min lub do miękkości, studzimy.
- Ugotowaną i przestudzoną kapustę odciskamy z płynu i siekamy.
- Odsączone grzyby drobno kroimy.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, na dużej patelni.
- W tracie dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy kapustę, mieszamy i smażymy 10 - 15 minut na średnim ogniu. Możemy dla smaku podlać wodą z grzybów w trakcie smażenia, ale ostrożnie, żeby farsz nie był za gorzki.
- Farsz doprawiamy do smaku i jak już odparuje z płynów studzimy.
NALEŚNIKI NA KROKIETY
- Wszystkie składniki na naleśniki łączymy, mieszamy trzepaczką lub miksujemy na gładką masę.
- Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym.
- Smażymy cienkie naleśniki z obu stron, na zloty kolor.
- Do smażenia kolejnych naleśników polecam przecierać patelnie wcześniej nasączonym olejem ręcznikiem papierowym.
KROKIETY
- Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, 1-2 łyżek, zależy od wielkości placków.
- Boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety.
- Krokiety możemy odsmażać na klarowanym maśle z panierką z jaja i bułki tartej lub bez.
- Krokiety z kapustą i grzybami to idealny dodatek do czerwonego barszczu.
Zobacz również
Fuczki - smażone placki z kiszonej kapusty

Paluchy drożdżowe z grzybami

Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

Marzena 2022-01-05 11:56:52
Muszę spróbować tego ciasta na piwie 🙂 Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.