
Płatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów.
Do przepisu na kruche ciasteczka różane** wykorzystałyśmy płatki róży pomarszczonej (Rosa rugosa). Aby uzyskać aromatyczny, o pięknym kolorze cukier różany wystarczy płatki delikatnie zmiksować z cukrem i dodać, tak jak w tym przepisie do ciasteczek.
Gotowy cukier możemy z powodzeniem mrozić, aby zachować różany aromat na dłużej.
SKŁADNIKI
150 g cukru
5 garści świeżych płatków róż
200 g masła
240 g mąki
2 łyżki maki ziemniaczanej
żółtko
szczypta soli
WYKONANIE
Cukier delikatnie miksujemy z płatkami róż. Różany cukier łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 4 - 5 mm, podsypując lekko mąką. Następnie powoli wałkujemy grawerowanym wałkiem.* Wycinamy ciasteczka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 - 12 minut.
* Jeśli nie posiadamy grawerowanego wałka ciasto wałkujemy tylko zwykłym wałkiem na grubość 3-4 mm.
** Przepis na różane ciasteczka, to przepis Małgorzaty Kalemby-Drożdż, który ukazał się w Magazynie Kuchnia 08/2017
Zobacz również
Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa

Ciasteczka czekoladowe z pestkami dyni Nigelli Lawson

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.