Rozpływające się w ustach ciasteczka w syropie
Şekerpare - "szekerpare" to pyszne, rozpływające się w ustach tureckie ciasteczka nasączone w syropie. Syrop przygotowujemy z wody, cukru i soku z cytryny. Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna Stambuł do zjedzenia. Kiedy przygotowałam ciastka z podanej w książce receptury okazało się, że zostało mi połowę syropu. Nic sie jednak nie zmarnowało. Na drugi dzień upiekłam kolejną porcję ciastek i wykorzystał pozostały syrop. W podanym przepisie podaję ilość syropu, która dla mnie wystarczyła do jednej porcji ciastek.
SKŁADNIKI na 20 ciasteczek
SYROP
150 g cukru
150 ml wody
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
CIASTO
130 g masła
65 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
200 g mąki tortowej
100 g semoliny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z pomarańczy
orzechy laskowe (20 sztuk)
WYKONANIE
SYROP
Wodę z cukrem zagotowujemy. Wlewamy sok z cytryny i czekamy, aż ponownie się zagotuje. Wyłączamy kuchenkę i odstawia syrop na bok.
CIASTO
Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puch. Dodajemy połowę porcji obu mąk, startą skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko mikserem, po czym dodajemy drugą połowę mąki pszennej i semoliny. Ponownie miksujemy, krótko, około 30 sekund. Ciasto powinno wyglądać jak mokra kruszonka.
Włączamy piekarnik i ustawiamy moc na 180°C.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą w bijamy orzech laskowy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, aż ciasteczka będą złote. Gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika polewamy syropem. Şekerpare powinny wciągnąć syrop i lekko napęcznieć.
Smacznego!
Polecam również przepis na tureckie migdałowe ciasteczka Kavala
Ala 2020-11-17 06:19:54
Wow , jakie śliczne
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-11-17 13:15:05
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.