Rozpływające się w ustach ciasteczka w syropie
![tureckie ciasteczka Şekerpare szekerpare](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/ciasteczka-sekerpare-1-595x858.jpg)
Şekerpare - "szekerpare" to pyszne, rozpływające się w ustach tureckie ciasteczka nasączone w syropie. Syrop przygotowujemy z wody, cukru i soku z cytryny. Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna Stambuł do zjedzenia. Kiedy przygotowałam ciastka z podanej w książce receptury okazało się, że zostało mi połowę syropu. Nic sie jednak nie zmarnowało. Na drugi dzień upiekłam kolejną porcję ciastek i wykorzystał pozostały syrop. W podanym przepisie podaję ilość syropu, która dla mnie wystarczyła do jednej porcji ciastek.
![tureckie ciasteczka Şekerpare szekerpare](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/ciasteczka-sekerpare-595x858.jpg)
SKŁADNIKI na 20 ciasteczek
SYROP
150 g cukru
150 ml wody
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
CIASTO
130 g masła
65 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
200 g mąki tortowej
100 g semoliny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z pomarańczy
orzechy laskowe (20 sztuk)
WYKONANIE
SYROP
Wodę z cukrem zagotowujemy. Wlewamy sok z cytryny i czekamy, aż ponownie się zagotuje. Wyłączamy kuchenkę i odstawia syrop na bok.
CIASTO
Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puch. Dodajemy połowę porcji obu mąk, startą skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko mikserem, po czym dodajemy drugą połowę mąki pszennej i semoliny. Ponownie miksujemy, krótko, około 30 sekund. Ciasto powinno wyglądać jak mokra kruszonka.
Włączamy piekarnik i ustawiamy moc na 180°C.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą w bijamy orzech laskowy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, aż ciasteczka będą złote. Gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika polewamy syropem. Şekerpare powinny wciągnąć syrop i lekko napęcznieć.
Smacznego!
Polecam również przepis na tureckie migdałowe ciasteczka Kavala
Tagi
kruche ciasteczkado kawykuchnie światatureckie ciasteczkaŞekerpareSzekerpareStambuł do zjedzeniaZobacz również
Ciasto z herbatą matcha, białą czekoladą i oliwą
![ciasto-z-herbata-matcha-biala-czekolada-i-oliwa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/08/ciasto-z-matcha-i-oliwa-1-595x858.jpg)
Żytnie ciasteczka z sezamową pastą tahini i kawałkami czekolady
![zytnie-ciasteczka-z-sezamowa-pasta-tahini-i-kawalkami-czekolady](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/zytnie-tahini-ciasteczka-595x858.jpg)
Migdałowe ciasteczka Kavala
![migdalowe-ciasteczka-kavala](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/12/kavala-2-595x858.jpg)
Koreańskie placki z cukinią i marchewką - Hobakjeon
![koreanskie-placki-z-cukinia-i-marchewka-hobakjeon](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_5045-3-960x1440.webp)
Ala 2020-11-17 06:19:54
Wow , jakie śliczne
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-11-17 13:15:05
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.