Soczysty kurczak z chrupiącymi orzechami nerkowca - pyszna i łatwa kuchnia chińska

Soczyste kawałki kurczaka, słodkie i chrupiące orzechy nerkowca to pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Moja propozycja to kurczak z orzeszkami nerkowca zaserwowany w z makaronem Vermicelli. Ten makaron możemy oczywiście zastąpić innym azjatyckim makaronem lub ugotowanym ryżem, np. jaśminowym lub ryżem do sushi.


SKŁADNIKI

  • 100 g makaronu Vermicelli (waga suchego makaronu)
  • 500 g piersi z kurczaka, filety
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżeczki oleju ryżowego
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego wina białego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • dymka do przybrania
  • 1 łyżka czarnego sezamu

WYKONANIE

  1. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki o długości około 1 - 1,5 cm.  Kawałki kurczaka wkładamy do miski, dodajemy białko, sól, olej sezamowy, skrobię i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  2. W garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy mięso i gotujemy 3 minuty. Mięso wyławiamy  za pomocą łyżki cedzakowej.  
  3. Makaron zalewamy  gorącą wodą i moczymy kilkanaście minut, aż zwiększy swoją objętość i nabierze miękkości. Makaron jest gotowy kiedy jest  pół-przeźroczysty, miękki i śliski.  Gotowy makaron odsączamy na sicie.
  4. Wok lub głęboką patelnię rozgrzewamy, następnie dodajemy 2 łyżeczki oleju ryżowego. Wrzucamy orzechy nerkowca i smażymy je przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy wino i sos sojowy. Dorzucamy odsączone kawałki kurczaka i cały czas mieszając smażymy jeszcze 2 - 3 minuty.  
  5. W miseczkach rozkładamy makaron, na wierzch wykładamy kurczaka z orzechami nerkowca. Całość posypujemy czarnym sezamem i posiekaną lub pokrojoną w cieniutkie paski dymką.

W przepisie pojawia się kilka składników, które nie są dostępne w każdym sklepie. Większość produktów takich, jak makaron Vermicelli, olej sezamowy, sos sojowy, czarny sezam, wino ryżowe możemy zamówić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

Zobacz również

Kalafior Kung Pao. Warzywne danie w pikantnym chińskim sosie

kalafior-kung-pao-warzywne-danie-w-pikantnym-chinskim-sosie

Zupa Pho z makaronem ryżowym i kurczakiem

zupa-pho-z-makaronem-ryzowym-i-kurczakiem

Syczuańskie mapo tofu - pikantne danie z tofu i wołowiny

syczuanskie-mapo-tofu-pikantne-danie-z-tofu-i-wolowiny

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.