Soczysty kurczak z chrupiącymi orzechami nerkowca - pyszna i łatwa kuchnia chińska
Soczyste kawałki kurczaka, słodkie i chrupiące orzechy nerkowca to pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Moja propozycja to kurczak z orzeszkami nerkowca zaserwowany w z makaronem Vermicelli. Ten makaron możemy oczywiście zastąpić innym azjatyckim makaronem lub ugotowanym ryżem, np. jaśminowym lub ryżem do sushi.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/Kurczak-z-orzechami-nerkowca-595x858.jpg)
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu Vermicelli (waga suchego makaronu)
- 500 g piersi z kurczaka, filety
- 1 białko jaja
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 łyżeczki oleju ryżowego
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego wina białego
- 1 łyżka sosu sojowego
- dymka do przybrania
- 1 łyżka czarnego sezamu
WYKONANIE
- Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki o długości około 1 - 1,5 cm. Kawałki kurczaka wkładamy do miski, dodajemy białko, sól, olej sezamowy, skrobię i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- W garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy mięso i gotujemy 3 minuty. Mięso wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
- Makaron zalewamy gorącą wodą i moczymy kilkanaście minut, aż zwiększy swoją objętość i nabierze miękkości. Makaron jest gotowy kiedy jest pół-przeźroczysty, miękki i śliski. Gotowy makaron odsączamy na sicie.
- Wok lub głęboką patelnię rozgrzewamy, następnie dodajemy 2 łyżeczki oleju ryżowego. Wrzucamy orzechy nerkowca i smażymy je przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy wino i sos sojowy. Dorzucamy odsączone kawałki kurczaka i cały czas mieszając smażymy jeszcze 2 - 3 minuty.
- W miseczkach rozkładamy makaron, na wierzch wykładamy kurczaka z orzechami nerkowca. Całość posypujemy czarnym sezamem i posiekaną lub pokrojoną w cieniutkie paski dymką.
W przepisie pojawia się kilka składników, które nie są dostępne w każdym sklepie. Większość produktów takich, jak makaron Vermicelli, olej sezamowy, sos sojowy, czarny sezam, wino ryżowe możemy zamówić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
Zobacz również
Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju
![sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_2306-960x1440.webp)
Kalafior Kung Pao. Warzywne danie w pikantnym chińskim sosie
![kalafior-kung-pao-warzywne-danie-w-pikantnym-chinskim-sosie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/07/5X9A2983-595x893.webp)
Zupa Pho z makaronem ryżowym i kurczakiem
![zupa-pho-z-makaronem-ryzowym-i-kurczakiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/01/zupa-pho-z-kurczakiem-595x896.jpg)
Syczuańskie mapo tofu - pikantne danie z tofu i wołowiny
![syczuanskie-mapo-tofu-pikantne-danie-z-tofu-i-wolowiny](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/mapo-tofu-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.