Kurczak z orzechami nerkowca i makaronem Vermicelli. Soczysty kurczak z chrupiącymi orzechami nerkowca - pyszna i łatwa kuchnia chińska
Soczyste kawałki kurczaka, słodkie i chrupiące orzechy nerkowca to pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Moja propozycja to kurczak z orzeszkami nerkowca zaserwowany w z makaronem Vermicelli. Ten makaron możemy oczywiście zastąpić innym azjatyckim makaronem lub ugotowanym ryżem, np. jaśminowym lub ryżem do sushi.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki o długości około 1 - 1,5 cm. Kawałki kurczaka wkładamy do miski, dodajemy białko, sól, olej sezamowy, skrobię i wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- W garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy mięso i gotujemy 3 minuty. Mięso wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
- Makaron zalewamy gorącą wodą i moczymy kilkanaście minut, aż zwiększy swoją objętość i nabierze miękkości. Makaron jest gotowy kiedy jest pół-przeźroczysty, miękki i śliski. Gotowy makaron odsączamy na sicie.
- Wok lub głęboką patelnię rozgrzewamy, następnie dodajemy 2 łyżeczki oleju ryżowego. Wrzucamy orzechy nerkowca i smażymy je przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy wino i sos sojowy. Dorzucamy odsączone kawałki kurczaka i cały czas mieszając smażymy jeszcze 2 - 3 minuty.
- W miseczkach rozkładamy makaron, na wierzch wykładamy kurczaka z orzechami nerkowca. Całość posypujemy czarnym sezamem i posiekaną lub pokrojoną w cieniutkie paski dymką.
W przepisie pojawia się kilka składników, które nie są dostępne w każdym sklepie. Większość produktów takich, jak makaron Vermicelli, olej sezamowy, sos sojowy, czarny sezam, wino ryżowe możemy zamówić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.