Pomysł na szybką kolację lub obiad. Chiński makaron z siekanymi glonami nori i sezamem.

Makaron z siekanymi glonami nori, olejem chili i sezamem. Szybkie danie na pyszną kolację lub obiad.

Kolacja Makaron z glonami nori sezamem i olejem chili

Przepis na makaron z glonami i sezamem pochodzi z książki Małgosi Minty Kolacje. 93 przepisy na udany wieczór. Małgosia wykorzystała jajeczny, mięsisty makaron mein. U mnie jest to chiński makaron bezjajeczny, bo taki akurat miałam w domu. Myślę, że to bardzo uniwersalny przepis i praktycznie każdy makaron będzie pasował do tego dania. 

Jest to świetne danie typu gotuję nie marnuję. Często po przygotowywaniu sushi zostaje nam otwarta paczka papieru do sushi, czyli glonów nori.  Polecam pociąć je nożyczkami w cienkie paski, włożyć do słoika i używać, jako posypkę do  makaronów, sałatek i innych dań.

SKŁADNIKI

  • 150 g chińskiego makaronu
  • 1 arkusz glonów nori
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta chili w płatkach
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • limonka
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Olej sezamowy łączymy z olejem słonecznikowym.
  2. Do oleju dodajemy płatki chili, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na bok.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Arkusz nori siekamy lub tniemy nożyczkami na krótkie i cienkie paski.
  5. Gotowy makaron odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy olej chili, mieszamy.
  6. Całość posypujemy paskami nori, sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
  7. Skrapiamy sokiem z limonki, tyle ile lubimy.

Zobacz również

Sałata rzymska z ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym

salata-rzymska-z-ziolami-i-limonkowo-sezamowym-dressingiem-z-syropem-klonowym

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Komentarze

Magda 2023-01-29 09:46:51

Coś pysznego dla fanów azjatyckich smaków. Co do książki, z chęcią poznałabym ją bliżej.

Odpowiedz

Ilona 2023-02-11 18:19:06

Nie miałam okazji jeść tej potrawy. Przepis zachowam i z chęcią spróbuję

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-12 11:41:59

Polecam, to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.

Odpowiedz

Ola 2023-02-14 19:30:18

Przyznam że nigdy nie próbowałam. Lubię nowe smaki chciałabym spróbować kiedyś

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-15 00:26:32

Polecam to bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne danie

Odpowiedz

Ula 2023-03-06 19:57:04

Nie jadłam nigdy. Z chęcią spróbuję. Uwielbiam próbować nowe potrawy

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-07 12:16:57

Warto odkrywać nowe smaki, polecam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.