Ukryj menu

Sałatka z makaronem i klopsikami

WYKONANIEKOMENTARZE

Klopsiki z wołowiny w sałatce z makaronem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Sałatka makaronowa na obiad, kolację lub przyjęcie.

Sałatka makaronowa z pomidorami, szpinakiem, klopsikami i pysznym miętowym sosem to doskonałe danie na obiad, kolację lub domową imprezę.

Do sałatki polecam wykorzystać makaron mniej więcej tej samej wielkości co pomidorki i klopsy. Danie będzie łatwiejsze do jedzenia. W mojej sałatce jest makaron penne, ale świderki, rurki, kolanka, kokardki, rigatoni, orecchiette czy fusilli też będą dobrą opcją.

Taka sałatka to również świetny pomysł na wykorzystanie nadwyżek makaronu ugotowanych poprzedniego dnia.

Sałatka makaronowa z klopsikami pomidorkami szpinakiem

SKŁADNIKI dla 4 - 5 osób

  • 500 g dobrej jakości mięsa wołowego mielonego
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 garście liści szpinaku
  • 200 g makaronu penne lub innego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • 5 łyżek oliwy
  • opcjonalnie, w sezonie ugotowana młoda fasolka lub bób

WYKONANIE

  1. Obrany czosnek ścieramy na drobno lub przeciskamy przez praskę.
  2. Pietruszkę myjemy, suszymy i drobno siekamy.
  3. Mięso mielone doprawiamy czosnkiem, chilli, pietruszką, solą i pieprzem.
  4. Z doprawionej i wymieszanej masy mielonego mięsa lekko zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
  6. Klopsy smażymy na średnim ogniu około 5 minut, aż będą złoto brązowe na zewnątrz i nie będą surowe w środku.
  7. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Przepłukujemy ugotowany makaron zimną wodą na durszlaku i odcedzamy.
  9. Makaron przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy.
  10. Pomidory przekrawamy na pół i dodajemy do makaronu.
  11. Umyte i osuszone liście szpinaku również dodajemy do makaronu.
  12. Mieszamy w miseczce pozostałą oliwę z sokiem z cytryny i miętą, doprawiamy solą i pieprzem.
  13. Na koniec do makaronu dodajemy oliwki i klopsiki i skrapiamy przygotowanym dresingiem.

Zobacz również

Sałatka z cukinii z czosnkiem, miętą i chili

salatka-z-cukinii-z-czosnkiem-mieta-i-chili

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

pomidory-faszerowane-ziolami-pomodori-farciti-allerbette

Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem

salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem

Sałatka z batatów z chrupiącą ciecierzycą i sosem tahini

salatka-z-batatow-z-chrupiaca-ciecierzyca-i-sosem-tahini

Komentarze

Wiktoria 2022-11-17 14:45:31

Zapowiada się bardzo smacznie. Chętnie spróbuję

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.