Grzanki ze buraczanym pesto, burratą i posypką z glonów nori, sezamu i płatków chili. Pomysł na idealne śniadanie, przekąskę lub lekką kolację

Jak wykorzystać posypkę z glonów nori i sezamu w różnych potrawach?

W tym przepisie podaję tylko miary składników do posypki z nori i sezamu. Grzanki z pesto buraczanym to propozycja, jak możesz wykorzystać taką posypkę. Suszone wodorosty są pyszne i mają mnóstwo składników odżywczych. Wspaniale wzbogacą smak niejednego dania, od proponowanych grzanek w różnych wersjach przez sałatki, pieczone warzywa a także ryż czy makaron. Możesz przygotować taką posypkę z podwójnej porcji, zamknąć w słoiku i dodawać przy każdej okazji do różnych dań według własnego uznania.

posypka z glonów nori z sezamem

SKŁADNIKI

Posypka z glonów nori i sezamu

  • 3 płaty glonów nori (glony do sushi)
  • 3 łyżki prażonych nasion sezamu (białe, czarne)
  • 1 - 2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki soli

Grzanki z burakiem i burratą

  • pieczone czerwone buraki lub pesto z czerwonych buraków
  • świeża bazylia lub kolendra
  • sok z limonki lub cytryny
  • kromki chleba lub innego pieczywa
  • burrata
  • oliwa
  • posypka z nori z sezamem
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Glony nori rwiemy na kawałki i mielimy na niezbyt drobny proszek.
  2. Do zmielonych glonów nori dodajemy prażony sezam, chili w płatkach i sól.
  3. Mieszamy i przesypujemy do słoiczka.
  4. Kromki chleba podsmażamy do chrupkości na patelni z rozgrzaną oliwą i przekładamy na talerz.
  5. Buraczanym pesto smarujemy grzanki, tyle ile lubimy. Jeżeli nie mamy pesto możemy grzankę obłożyć cienkimi plasterkami upieczonych buraczków.
  6. Burratę rozrywamy na pół i rozkładamy na burakach.
  7. Całość skrapiamy lekko sokiem z limonki i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Na koniec gotową grzankę posypujemy mieszanką z glonów nori, sezamu i chili.
  9. Bazylia lub kolendra danie nie tylko ozdobi, ale doda ziołowej świeżości.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis na wyjątkową posypkę z glonów nori, sezamu i chili to inspiracja z książki Smak autorstwa Yotama Ottolenghiego
  • Jeżeli nie masz przygotowanego buraczanego pesto możesz grzankę obłożyć cienkimi plasterkami upieczonych buraczków. Pieczone buraki są słodsze i bogatsze w smaku niż gotowane.
  • Grzanki z burakami, burratą i posypką z glonów nori to pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację.
  • Znakomity sposób na niemarnowanie pieczywa, warto wykorzystać tu pieczywo z poprzedniego dnia.
  • Do przygotowania grzanek możesz użyć chleba, ale bagietka lub ciabatta również się idealnie sprawdzą.

Zobacz również

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem

salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem

Chiński makaron z siekanymi glonami nori i sezamem

chinski-makaron-z-siekanymi-glonami-nori-i-sezamem

Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze

Komentarze

Małgorzata 2024-05-16 11:22:06

Uwielbiam buraki więc adoptuje ten przepis

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-05-16 13:43:07

Jest Twój 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.