Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Grzanki z burakami, burratą i nori. Posypka z glonów nori, sezamu i chili

Grzanki ze buraczanym pesto, burratą i posypką z glonów nori, sezamu i płatków chili. Pomysł na idealne śniadanie, przekąskę lub lekką kolację

Jak wykorzystać posypkę z glonów nori i sezamu w różnych potrawach?

W tym przepisie podaję tylko miary składników do posypki z nori i sezamu. Grzanki z pesto buraczanym to propozycja, jak możesz wykorzystać taką posypkę. Suszone wodorosty są pyszne i mają mnóstwo składników odżywczych. Wspaniale wzbogacą smak niejednego dania, od proponowanych grzanek w różnych wersjach przez sałatki, pieczone warzywa a także ryż czy makaron. Możesz przygotować taką posypkę z podwójnej porcji, zamknąć w słoiku i dodawać przy każdej okazji do różnych dań według własnego uznania.

posypka z glonów nori z sezamem

SKŁADNIKI

Posypka z glonów nori i sezamu

Grzanki z burakiem i burratą

WYKONANIE

  1. Glony nori rwiemy na kawałki i mielimy na niezbyt drobny proszek.
  2. Do zmielonych glonów nori dodajemy prażony sezam, chili w płatkach i sól.
  3. Mieszamy i przesypujemy do słoiczka.
  4. Kromki chleba podsmażamy do chrupkości na patelni z rozgrzaną oliwą i przekładamy na talerz.
  5. Buraczanym pesto smarujemy grzanki, tyle ile lubimy. Jeżeli nie mamy pesto możemy grzankę obłożyć cienkimi plasterkami upieczonych buraczków.
  6. Burratę rozrywamy na pół i rozkładamy na burakach.
  7. Całość skrapiamy lekko sokiem z limonki i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Na koniec gotową grzankę posypujemy mieszanką z glonów nori, sezamu i chili.
  9. Bazylia lub kolendra danie nie tylko ozdobi, ale doda ziołowej świeżości.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis na wyjątkową posypkę z glonów nori, sezamu i chili to inspiracja z książki Smak autorstwa Yotama Ottolenghiego
  • Jeżeli nie masz przygotowanego buraczanego pesto możesz grzankę obłożyć cienkimi plasterkami upieczonych buraczków. Pieczone buraki są słodsze i bogatsze w smaku niż gotowane.
  • Grzanki z burakami, burratą i posypką z glonów nori to pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację.
  • Znakomity sposób na niemarnowanie pieczywa, warto wykorzystać tu pieczywo z poprzedniego dnia.
  • Do przygotowania grzanek możesz użyć chleba, ale bagietka lub ciabatta również się idealnie sprawdzą.

Zobacz również

Ramen. Jak zrobić ramen w domu?

ramen-jak-zrobic-ramen-w-domu

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Komentarze

Małgorzata 2024-05-16 11:22:06

Uwielbiam buraki więc adoptuje ten przepis

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-05-16 13:43:07

Jest Twój 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.