Grzanki ze buraczanym pesto, burratą i posypką z glonów nori, sezamu i płatków chili. Pomysł na idealne śniadanie, przekąskę lub lekką kolację
Jak wykorzystać posypkę z glonów nori i sezamu w różnych potrawach?
W tym przepisie podaję tylko miary składników do posypki z nori i sezamu. Grzanki z pesto buraczanym to propozycja, jak możesz wykorzystać taką posypkę. Suszone wodorosty są pyszne i mają mnóstwo składników odżywczych. Wspaniale wzbogacą smak niejednego dania, od proponowanych grzanek w różnych wersjach przez sałatki, pieczone warzywa a także ryż czy makaron. Możesz przygotować taką posypkę z podwójnej porcji, zamknąć w słoiku i dodawać przy każdej okazji do różnych dań według własnego uznania.
SKŁADNIKI
Posypka z glonów nori i sezamu
- 3 płaty glonów nori (glony do sushi)
- 3 łyżki prażonych nasion sezamu (białe, czarne)
- 1 - 2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
Grzanki z burakiem i burratą
- pieczone czerwone buraki lub pesto z czerwonych buraków
- świeża bazylia lub kolendra
- sok z limonki lub cytryny
- kromki chleba lub innego pieczywa
- burrata
- oliwa
- posypka z nori z sezamem
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Glony nori rwiemy na kawałki i mielimy na niezbyt drobny proszek.
- Do zmielonych glonów nori dodajemy prażony sezam, chili w płatkach i sól.
- Mieszamy i przesypujemy do słoiczka.
- Kromki chleba podsmażamy do chrupkości na patelni z rozgrzaną oliwą i przekładamy na talerz.
- Buraczanym pesto smarujemy grzanki, tyle ile lubimy. Jeżeli nie mamy pesto możemy grzankę obłożyć cienkimi plasterkami upieczonych buraczków.
- Burratę rozrywamy na pół i rozkładamy na burakach.
- Całość skrapiamy lekko sokiem z limonki i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec gotową grzankę posypujemy mieszanką z glonów nori, sezamu i chili.
- Bazylia lub kolendra danie nie tylko ozdobi, ale doda ziołowej świeżości.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis na wyjątkową posypkę z glonów nori, sezamu i chili to inspiracja z książki Smak autorstwa Yotama Ottolenghiego
- Jeżeli nie masz przygotowanego buraczanego pesto możesz grzankę obłożyć cienkimi plasterkami upieczonych buraczków. Pieczone buraki są słodsze i bogatsze w smaku niż gotowane.
- Grzanki z burakami, burratą i posypką z glonów nori to pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację.
- Znakomity sposób na niemarnowanie pieczywa, warto wykorzystać tu pieczywo z poprzedniego dnia.
- Do przygotowania grzanek możesz użyć chleba, ale bagietka lub ciabatta również się idealnie sprawdzą.
Małgorzata 2024-05-16 11:22:06
Uwielbiam buraki więc adoptuje ten przepis
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-05-16 13:43:07
Jest Twój 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.