Grzanki ze buraczanym pesto, burratą i posypką z glonów nori, sezamu i płatków chili. Pomysł na idealne śniadanie, przekąskę lub lekką kolację
Jak wykorzystać posypkę z glonów nori i sezamu w różnych potrawach?
W tym przepisie podaję tylko miary składników do posypki z nori i sezamu. Grzanki z pesto buraczanym to propozycja, jak możesz wykorzystać taką posypkę. Suszone wodorosty są pyszne i mają mnóstwo składników odżywczych. Wspaniale wzbogacą smak niejednego dania, od proponowanych grzanek w różnych wersjach przez sałatki, pieczone warzywa a także ryż czy makaron. Możesz przygotować taką posypkę z podwójnej porcji, zamknąć w słoiku i dodawać przy każdej okazji do różnych dań według własnego uznania.
![posypka z glonów nori z sezamem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_2256-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
Posypka z glonów nori i sezamu
- 3 płaty glonów nori (glony do sushi)
- 3 łyżki prażonych nasion sezamu (białe, czarne)
- 1 - 2 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
Grzanki z burakiem i burratą
- pieczone czerwone buraki lub pesto z czerwonych buraków
- świeża bazylia lub kolendra
- sok z limonki lub cytryny
- kromki chleba lub innego pieczywa
- burrata
- oliwa
- posypka z nori z sezamem
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Glony nori rwiemy na kawałki i mielimy na niezbyt drobny proszek.
- Do zmielonych glonów nori dodajemy prażony sezam, chili w płatkach i sól.
- Mieszamy i przesypujemy do słoiczka.
- Kromki chleba podsmażamy do chrupkości na patelni z rozgrzaną oliwą i przekładamy na talerz.
- Buraczanym pesto smarujemy grzanki, tyle ile lubimy. Jeżeli nie mamy pesto możemy grzankę obłożyć cienkimi plasterkami upieczonych buraczków.
- Burratę rozrywamy na pół i rozkładamy na burakach.
- Całość skrapiamy lekko sokiem z limonki i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec gotową grzankę posypujemy mieszanką z glonów nori, sezamu i chili.
- Bazylia lub kolendra danie nie tylko ozdobi, ale doda ziołowej świeżości.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis na wyjątkową posypkę z glonów nori, sezamu i chili to inspiracja z książki Smak autorstwa Yotama Ottolenghiego
- Jeżeli nie masz przygotowanego buraczanego pesto możesz grzankę obłożyć cienkimi plasterkami upieczonych buraczków. Pieczone buraki są słodsze i bogatsze w smaku niż gotowane.
- Grzanki z burakami, burratą i posypką z glonów nori to pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację.
- Znakomity sposób na niemarnowanie pieczywa, warto wykorzystać tu pieczywo z poprzedniego dnia.
- Do przygotowania grzanek możesz użyć chleba, ale bagietka lub ciabatta również się idealnie sprawdzą.
Tagi
śniadaniekolacjaburakiprzekąskachilisezamnoribazyliapestogrzankigotuję nie marnujęchlebYotam Ottolenghiburrataglonycały rokZobacz również
Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem
![grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1756-960x1440.webp)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Chiński makaron z siekanymi glonami nori i sezamem
![chinski-makaron-z-siekanymi-glonami-nori-i-sezamem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/01/5X9A4371-2-595x892.webp)
Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę
![panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A3303-scaled.webp)
Małgorzata 2024-05-16 11:22:06
Uwielbiam buraki więc adoptuje ten przepis
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-05-16 13:43:07
Jest Twój 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.