Smakowita sałatka z rzymską sałatą, ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym. Wyjątkowe połączenie smaków. Odkryj nowe smakowe doznania!

Odkryj niezwykłe połączenie smaków w tej świeżej, zielonej i chrupiącej sałatce. Dressing ze słodkiego syropu klonowego, kwaśnego soku z limonki i orzechowego oleju sezamowego nadaje temu daniu wyjątkowego charakteru.

Eksperymentuj z różnymi ziołami i odmianami sałat, takimi jak endywia, sałata maślana, lodowa, cykoria lub radicchio. W sezonie dodaj plasterki świeżego ogórka, rzodkiewki lub fenkułu, aby wzbogacić smak i teksturę. Przygotuj tę oryginalną sałatkę i rozkoszuj się harmonią smaków!

Sałata rzymska z ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym

Przepis na tę sałatkę pochodzi z książki Mezcla. Przepisy, które budzą wyobraźnię autorstwa Ixty Belfrage

SKŁADNIKI

Sałata

  • 2 główki sałaty rzymskiej lub innej
  • 10 g świeżych ziół - kolendra, miętą, bazylia
  • 2 małe strączki chili, zielone lub czerwone, drobno pokrojone
  • 20 g posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki czarnego i białego sezamu
  • otarta skórka z 1/2 limonki
  • szczypta soli w płatkach

Marynowana szalotka

  • 1 szalotka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Dressing

  • 60 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • 5 g posiekanego szczypiorku

WYKONANIE

  1. Liście sałaty myjemy, osuszamy, duże liście możemy porwać na mniejsze kawałki.
  2. Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Sezam prażymy na suchej patelni, lekko miażdżymy w moździerzu i mieszamy z solą w płatkach i otartą skórką z limonki.
  4. W miseczce mieszamy pokrojona szalotkę ze składnikami marynaty.
  5. Odstawiamy do marynowania na 15 minut do 1 godziny, ale nie dłużej, bo szalotka będzie za miękka.
  6. Przygotowujemy dressing delikatnie mieszając ze sobą wszystkie składniki oprócz szczypiorku.
  7. Mieszamy krótko, sos powinien być lekki i płynny.
  8. Tuż przed podaniem dodajemy do dressingu szczypiorek.
  9. Sałatę i zioła układamy w dużej misce i polewamy dressingiem.
  10. Dodajemy marynowane szalotki, chili i szczypior i ostrożnie mieszamy.
  11. Posypujemy przygotowanym wcześniej prażonym sezamem.
  12. Dodatkowo możemy podać cząstki limonki do skropienia.

Zobacz również

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią

letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.