Smakowita sałatka z rzymską sałatą, ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym. Wyjątkowe połączenie smaków. Odkryj nowe smakowe doznania!
Odkryj niezwykłe połączenie smaków w tej świeżej, zielonej i chrupiącej sałatce. Dressing ze słodkiego syropu klonowego, kwaśnego soku z limonki i orzechowego oleju sezamowego nadaje temu daniu wyjątkowego charakteru.
Eksperymentuj z różnymi ziołami i odmianami sałat, takimi jak endywia, sałata maślana, lodowa, cykoria lub radicchio. W sezonie dodaj plasterki świeżego ogórka, rzodkiewki lub fenkułu, aby wzbogacić smak i teksturę. Przygotuj tę oryginalną sałatkę i rozkoszuj się harmonią smaków!

Przepis na tę sałatkę pochodzi z książki Mezcla. Przepisy, które budzą wyobraźnię autorstwa Ixty Belfrage
SKŁADNIKI
Sałata
- 2 główki sałaty rzymskiej lub innej
- 10 g świeżych ziół - kolendra, miętą, bazylia
- 2 małe strączki chili, zielone lub czerwone, drobno pokrojone
- 20 g posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki czarnego i białego sezamu
- otarta skórka z 1/2 limonki
- szczypta soli w płatkach
Marynowana szalotka
- 1 szalotka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Dressing
- 60 ml oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 ml soku z limonki
- 20 ml syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
- 5 g posiekanego szczypiorku
WYKONANIE
- Liście sałaty myjemy, osuszamy, duże liście możemy porwać na mniejsze kawałki.
- Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Sezam prażymy na suchej patelni, lekko miażdżymy w moździerzu i mieszamy z solą w płatkach i otartą skórką z limonki.
- W miseczce mieszamy pokrojona szalotkę ze składnikami marynaty.
- Odstawiamy do marynowania na 15 minut do 1 godziny, ale nie dłużej, bo szalotka będzie za miękka.
- Przygotowujemy dressing delikatnie mieszając ze sobą wszystkie składniki oprócz szczypiorku.
- Mieszamy krótko, sos powinien być lekki i płynny.
- Tuż przed podaniem dodajemy do dressingu szczypiorek.
- Sałatę i zioła układamy w dużej misce i polewamy dressingiem.
- Dodajemy marynowane szalotki, chili i szczypior i ostrożnie mieszamy.
- Posypujemy przygotowanym wcześniej prażonym sezamem.
- Dodatkowo możemy podać cząstki limonki do skropienia.
Zobacz również
Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią

Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

Chiński makaron z siekanymi glonami nori i sezamem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.