Szparagi i dymka w cieście naleśnikowym z pikantną pastą ze sfermentowanej ostrej papryki. Placki ze szparagami i Gochujang
Jak przygotować danie z szparagami i pastą Gochujang w cieście naleśnikowym?
Szparagi i dymka w cieście naleśnikowym z pikantną pastą ze sfermentowanej ostrej papryki Gochujang, to danie pełne intensywnych smaków i aromatów. Te proste i sycące naleśniki stanowią doskonałą propozycję na szybki, ale wyjątkowy posiłek.
Dlaczego wytrawne naleśniki ze szparagami i pastą Gochujang są idealnym wyborem na każdą porę dnia?
Wytrawne naleśniki z szparagami i pastą Gochujang mogą być idealną opcją na każdą porę dnia - od lekkiego lunchu po sytą kolację. Przygotowanie ich jest proste, a wyśmienite połączenie smaków i tekstur obiecuje prawdziwie orientalną ucztę.
Przepis na wytrawne naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang pochodzi z książki SMAK autorstwa Yotama Ottolengi i Ixty Belfrage. W książce danie opisane jest jako naleśniki, ale myślę, że można je również określić jako omlety lub placki, racuchy czy pankejki.
SKŁADNIKI na 4 naleśniki
Naleśniki
Sos
WYKONANIE
- Przygotowujemy sos. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy, aż się połącza i odstawiamy.
- Do większej miski wsypujemy obie mąki i pół łyżeczki soli, mieszamy trzepaczką.
- W osobnej misce mieszamy jajka, lodowatą wodę, pastę gochujang i kolendra.
- Do mąki wlewamy cienką strużką mokre składniki i mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
- Na patelnię o średnicy 18 - 20 cm wlewamy łyżkę oleju i dobrze rozgrzewamy.
- Układamy 1/4 szparagów, oprószamy szczypta soli i smażymy około 2 minut, aż zaczną się rumienić. W trakcie smażenia kilka razy obracamy szparagi.
- Na patelnie dodajemy 1/4 dymki i smażymy jeszcze 30 sekund.
- Wlewamy na szparagi i dymkę 1/4 ciasta, rozprowadzamy równomiernie po patelni i smażymy około 2 minuty.
- Odwracamy i smażymy z drugiej strony, aż naleśnik stanie się rumiany i chrupiący.
- Przekładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.
- Rozkładamy naleśniki na talerze, podajemy z jogurtem, przygotowanym wcześniej sosem i kolendrą.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Gochujang to koreańska pasta z ostrej papryki, poddana fermentacji. Stosuje się ją do marynowania mięs, jako przyprawę do zup, gulaszów oraz do kiszenia warzyw, np. kimchi. Jest również świetnym dodatkiem do ciasta naleśnikowego.
- Ostrość i smak placków będzie zależała między innymi od jakości użytej pasty gochujang. Spróbuj jej więc przed dodaniem do ciasta, żeby nie było niespodzianek.
Wiktoria 2023-05-16 09:51:42
Wow, przyznam, że już nie mogę się doczekać, aby spróbować takich naleśników i kombinacji smaków. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-16 11:21:51
Polecam, to bardzo szybkie i pyszne danie 🙂
Odpowiedz
Ilona 2023-05-17 11:57:35
Przyznam, że nigdy nie widziałam takich. Zapowiadają się inaczej i smacznie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-17 12:09:14
Polecam, to bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu danie!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.