Ukryj menu

Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Szparagi i dymka w cieście naleśnikowym z pikantną pastą ze sfermentowanej ostrej papryki. Placki ze szparagami i Gochujang

Jak przygotować danie z szparagami i pastą Gochujang w cieście naleśnikowym?

Szparagi i dymka w cieście naleśnikowym z pikantną pastą ze sfermentowanej ostrej papryki Gochujang, to danie pełne intensywnych smaków i aromatów. Te proste i sycące naleśniki stanowią doskonałą propozycję na szybki, ale wyjątkowy posiłek.

Dlaczego wytrawne naleśniki ze szparagami i pastą Gochujang są idealnym wyborem na każdą porę dnia?

Wytrawne naleśniki z szparagami i pastą Gochujang mogą być idealną opcją na każdą porę dnia - od lekkiego lunchu po sytą kolację. Przygotowanie ich jest proste, a wyśmienite połączenie smaków i tekstur obiecuje prawdziwie orientalną ucztę.

Przepis na wytrawne naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang pochodzi z książki SMAK autorstwa Yotama Ottolengi i Ixty Belfrage. W książce danie opisane jest jako naleśniki, ale myślę, że można je również określić jako omlety lub placki, racuchy czy pankejki.

Naleśniki ze szparagami i Gochujang

SKŁADNIKI na 4 naleśniki

Naleśniki

Sos

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy sos. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy, aż się połącza i odstawiamy.
  2. Do większej miski wsypujemy obie mąki i pół łyżeczki soli, mieszamy trzepaczką.
  3. W osobnej misce mieszamy jajka, lodowatą wodę, pastę gochujang i kolendra.
  4. Do mąki wlewamy cienką strużką mokre składniki i mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
  5. Na patelnię o średnicy 18 - 20 cm wlewamy łyżkę oleju i dobrze rozgrzewamy.
  6. Układamy 1/4 szparagów, oprószamy szczypta soli i smażymy około 2 minut, aż zaczną się rumienić. W trakcie smażenia kilka razy obracamy szparagi.
  7. Na patelnie dodajemy 1/4 dymki i smażymy jeszcze 30 sekund.
  8. Wlewamy na szparagi i dymkę 1/4 ciasta, rozprowadzamy równomiernie po patelni i smażymy około 2 minuty.
  9. Odwracamy i smażymy z drugiej strony, aż naleśnik stanie się rumiany i chrupiący.
  10. Przekładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.
  11. Rozkładamy naleśniki na talerze, podajemy z jogurtem, przygotowanym wcześniej sosem i kolendrą.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Gochujang to koreańska pasta  z ostrej papryki, poddana fermentacji. Stosuje się ją do marynowania mięs, jako przyprawę do zup, gulaszów oraz do kiszenia warzyw, np. kimchi. Jest również świetnym dodatkiem do ciasta naleśnikowego.
  • Ostrość i smak placków będzie zależała między innymi od jakości użytej pasty gochujang. Spróbuj jej więc przed dodaniem do ciasta, żeby nie było niespodzianek.

Kategorie

KolacjeŚniadania

Zobacz również

Szparagi z sosem kurkowym i sadzonym jajkiem

szparagi-z-sosem-kurkowym-i-sadzonym-jajkiem

Białe szparagi duszone na maśle, podane z bułką tartą

biale-szparagi-duszone-na-masle-podane-z-bulka-tarta

Sałatka ze szparagami, ziemniakami i serem feta

salatka-ze-szparagami-ziemniakami-i-serem-feta

Koreańskie placki z cukinią i marchewką - Hobakjeon

koreanskie-placki-z-cukinia-i-marchewka-hobakjeon

Komentarze

Wiktoria 2023-05-16 09:51:42

Wow, przyznam, że już nie mogę się doczekać, aby spróbować takich naleśników i kombinacji smaków. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-16 11:21:51

Polecam, to bardzo szybkie i pyszne danie 🙂

Odpowiedz

Ilona 2023-05-17 11:57:35

Przyznam, że nigdy nie widziałam takich. Zapowiadają się inaczej i smacznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-17 12:09:14

Polecam, to bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu danie!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.