Ukryj menu

Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Szparagi i dymka w cieście naleśnikowym z pikantną pastą ze sfermentowanej ostrej papryki. Placki ze szparagami i Gochujang

Jak przygotować danie z szparagami i pastą Gochujang w cieście naleśnikowym?

Szparagi i dymka w cieście naleśnikowym z pikantną pastą ze sfermentowanej ostrej papryki Gochujang, to danie pełne intensywnych smaków i aromatów. Te proste i sycące naleśniki stanowią doskonałą propozycję na szybki, ale wyjątkowy posiłek.

Dlaczego wytrawne naleśniki ze szparagami i pastą Gochujang są idealnym wyborem na każdą porę dnia?

Wytrawne naleśniki z szparagami i pastą Gochujang mogą być idealną opcją na każdą porę dnia - od lekkiego lunchu po sytą kolację. Przygotowanie ich jest proste, a wyśmienite połączenie smaków i tekstur obiecuje prawdziwie orientalną ucztę.

Przepis na wytrawne naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang pochodzi z książki SMAK autorstwa Yotama Ottolengi i Ixty Belfrage. W książce danie opisane jest jako naleśniki, ale myślę, że można je również określić jako omlety lub placki, racuchy czy pankejki.

Naleśniki ze szparagami i Gochujang

SKŁADNIKI na 4 naleśniki

Naleśniki

Sos

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy sos. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy, aż się połącza i odstawiamy.
  2. Do większej miski wsypujemy obie mąki i pół łyżeczki soli, mieszamy trzepaczką.
  3. W osobnej misce mieszamy jajka, lodowatą wodę, pastę gochujang i kolendra.
  4. Do mąki wlewamy cienką strużką mokre składniki i mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
  5. Na patelnię o średnicy 18 - 20 cm wlewamy łyżkę oleju i dobrze rozgrzewamy.
  6. Układamy 1/4 szparagów, oprószamy szczypta soli i smażymy około 2 minut, aż zaczną się rumienić. W trakcie smażenia kilka razy obracamy szparagi.
  7. Na patelnie dodajemy 1/4 dymki i smażymy jeszcze 30 sekund.
  8. Wlewamy na szparagi i dymkę 1/4 ciasta, rozprowadzamy równomiernie po patelni i smażymy około 2 minuty.
  9. Odwracamy i smażymy z drugiej strony, aż naleśnik stanie się rumiany i chrupiący.
  10. Przekładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.
  11. Rozkładamy naleśniki na talerze, podajemy z jogurtem, przygotowanym wcześniej sosem i kolendrą.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Gochujang to koreańska pasta  z ostrej papryki, poddana fermentacji. Stosuje się ją do marynowania mięs, jako przyprawę do zup, gulaszów oraz do kiszenia warzyw, np. kimchi. Jest również świetnym dodatkiem do ciasta naleśnikowego.
  • Ostrość i smak placków będzie zależała między innymi od jakości użytej pasty gochujang. Spróbuj jej więc przed dodaniem do ciasta, żeby nie było niespodzianek.

Kategorie

KolacjeŚniadania

Zobacz również

Białe szparagi duszone na maśle, podane z bułką tartą

biale-szparagi-duszone-na-masle-podane-z-bulka-tarta

Sałatka ze szparagami, ziemniakami i serem feta

salatka-ze-szparagami-ziemniakami-i-serem-feta

Koreańskie placki z cukinią i marchewką - Hobakjeon

koreanskie-placki-z-cukinia-i-marchewka-hobakjeon

Dutch baby z pomidorami kozim serem i migdałami

dutch-baby-z-pomidorami-kozim-serem-i-migdalami

Komentarze

Wiktoria 2023-05-16 09:51:42

Wow, przyznam, że już nie mogę się doczekać, aby spróbować takich naleśników i kombinacji smaków. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-16 11:21:51

Polecam, to bardzo szybkie i pyszne danie 🙂

Odpowiedz

Ilona 2023-05-17 11:57:35

Przyznam, że nigdy nie widziałam takich. Zapowiadają się inaczej i smacznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-17 12:09:14

Polecam, to bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu danie!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.