Szparagi i dymka w cieście naleśnikowym z pikantną pastą ze sfermentowanej ostrej papryki. Placki ze szparagami i Gochujang

Wytrawne naleśniki z zielonymi szparagami i koreańską pastą gochujang to świetny pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację.  Przepis na to pyszne danie pochodzi z książki  SMAK Yotama Ottolengi i Ixty Belfrage. W książce danie opisane jest jako naleśniki, ale myślę, że można je również określić jako omlety lub placki, racuchy czy pankejki.

Naleśniki ze szparagami i Gochujang

Gochujang to koreańska pasta  z ostrej papryki, poddana fermentacji. Stosuje się ją do marynowania mięs, jako przyprawę do zup, gulaszów oraz do kiszenia warzyw, np. kimchi. Jest również świetnym dodatkiem do ciasta naleśnikowego. Ostrość i smak placków będzie zależała między innymi od jakości użytej pasty gochujang. Spróbujcie jej więc przed dodaniem do ciasta, żeby nie było niespodzianek.

SKAŁDNIKI na 4 naleśniki

  • 135 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 325 ml bardzo zimnej wody
  • 1,5 łyżki pasty z ostrej papryki Gochujang  (więcej lub mniej, tak jak lubisz)
  • 2 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
  • olej do smażenia
  • 300 g szparagów (bez zdrewniałych końców) przekrojonych wzdłuż na pół
  • 120 g dymki przekrojonej w poprzek i wzdłuż na pół
  • sól
  • jogurt lub creme fraiche do podania z sosem

SOS

  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki uprażonego sezamu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku drobno stary lub zmiażdżony
  • chili świeże posiekane lub suszone w płatkach - do smaku

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy sos. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy, aż się połącza i odstawiamy.
  2. Do większej miski wsypujemy obie mąki i pół łyżeczki soli, mieszamy trzepaczką.
  3. W osobnej misce mieszamy jajka, lodowatą wodę, pastę gochujang i kolendra.
  4. Do mąki wlewamy cienką strużką mokre składniki i mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
  5. Na patelnię o średnicy 18 - 20 cm wlewamy łyżkę oleju i dobrze rozgrzewamy.
  6. Układamy 1/4 szparagów, oprószamy szczypta soli i smażymy około 2 minut, aż zaczną się rumienić. W trakcie smażenia kilka razy obracamy szparagi.
  7. Na patelnie dodajemy 1/4 dymki i smażymy jeszcze 30 sekund.
  8. Wlewamy na szparagi i dymkę 1/4 ciasta, rozprowadzamy równomiernie po patelni i smażymy około 2 minuty.
  9. Odwracamy i smażymy z drugiej strony, aż naleśnik stanie się rumiany i chrupiący.
  10. Przekładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.
  11. Rozkładamy naleśniki na talerze, podajemy z jogurtem, przygotowanym wcześniej sosem i kolendrą.

Zobacz również

Smażony i pieczony kurczak z batatami i szparagami

smazony-i-pieczony-kurczak-z-batatami-i-szparagami

Pieczony naleśnik czyli Dutch Baby

pieczony-nalesnik-czyli-dutch-baby

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Sałatka czarna quinoa  - zielone szparagi  - zielony groszek - feta  - chipsy z batatów

salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow

Komentarze

Wiktoria 2023-05-16 09:51:42

Wow, przyznam, że już nie mogę się doczekać, aby spróbować takich naleśników i kombinacji smaków. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-16 11:21:51

Polecam, to bardzo szybkie i pyszne danie 🙂

Odpowiedz

Ilona 2023-05-17 11:57:35

Przyznam, że nigdy nie widziałam takich. Zapowiadają się inaczej i smacznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-17 12:09:14

Polecam, to bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu danie!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.