Szparagi i dymka w cieście naleśnikowym z pikantną pastą ze sfermentowanej ostrej papryki. Placki ze szparagami i Gochujang
Wytrawne naleśniki z zielonymi szparagami i koreańską pastą gochujang to świetny pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację. Przepis na to pyszne danie pochodzi z książki SMAK Yotama Ottolengi i Ixty Belfrage. W książce danie opisane jest jako naleśniki, ale myślę, że można je również określić jako omlety lub placki, racuchy czy pankejki.

Gochujang to koreańska pasta z ostrej papryki, poddana fermentacji. Stosuje się ją do marynowania mięs, jako przyprawę do zup, gulaszów oraz do kiszenia warzyw, np. kimchi. Jest również świetnym dodatkiem do ciasta naleśnikowego. Ostrość i smak placków będzie zależała między innymi od jakości użytej pasty gochujang. Spróbujcie jej więc przed dodaniem do ciasta, żeby nie było niespodzianek.
SKAŁDNIKI na 4 naleśniki
- 135 g mąki pszennej
- 60 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 325 ml bardzo zimnej wody
- 1,5 łyżki pasty z ostrej papryki Gochujang (więcej lub mniej, tak jak lubisz)
- 2 łyżki grubo posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
- olej do smażenia
- 300 g szparagów (bez zdrewniałych końców) przekrojonych wzdłuż na pół
- 120 g dymki przekrojonej w poprzek i wzdłuż na pół
- sól
- jogurt lub creme fraiche do podania z sosem
SOS
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki uprażonego sezamu
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 ząbek czosnku drobno stary lub zmiażdżony
- chili świeże posiekane lub suszone w płatkach - do smaku
WYKONANIE
- Przygotowujemy sos. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki, mieszamy, aż się połącza i odstawiamy.
- Do większej miski wsypujemy obie mąki i pół łyżeczki soli, mieszamy trzepaczką.
- W osobnej misce mieszamy jajka, lodowatą wodę, pastę gochujang i kolendra.
- Do mąki wlewamy cienką strużką mokre składniki i mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.
- Na patelnię o średnicy 18 - 20 cm wlewamy łyżkę oleju i dobrze rozgrzewamy.
- Układamy 1/4 szparagów, oprószamy szczypta soli i smażymy około 2 minut, aż zaczną się rumienić. W trakcie smażenia kilka razy obracamy szparagi.
- Na patelnie dodajemy 1/4 dymki i smażymy jeszcze 30 sekund.
- Wlewamy na szparagi i dymkę 1/4 ciasta, rozprowadzamy równomiernie po patelni i smażymy około 2 minuty.
- Odwracamy i smażymy z drugiej strony, aż naleśnik stanie się rumiany i chrupiący.
- Przekładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.
- Rozkładamy naleśniki na talerze, podajemy z jogurtem, przygotowanym wcześniej sosem i kolendrą.
Zobacz również
Smażony i pieczony kurczak z batatami i szparagami

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

Sałatka czarna quinoa - zielone szparagi - zielony groszek - feta - chipsy z batatów

Tartaletki na francuskim cieście zapiekane z zielonymi szparagami

Wiktoria 2023-05-16 09:51:42
Wow, przyznam, że już nie mogę się doczekać, aby spróbować takich naleśników i kombinacji smaków. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-16 11:21:51
Polecam, to bardzo szybkie i pyszne danie 🙂
Odpowiedz
Ilona 2023-05-17 11:57:35
Przyznam, że nigdy nie widziałam takich. Zapowiadają się inaczej i smacznie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-17 12:09:14
Polecam, to bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu danie!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.