Domowy ocet z jabłek - ocet ze spadów. Jak zrobić ocet jabłkowy?
Do przygotowania domowego naturalnego octu jabłkowego nadają się praktycznie wszystkie jabłka. Najlepsze będą owoce z pewnego źródła, ekologiczne, bez chemicznych oprysków. Jeżeli użyjemy takich owoców wtedy nie musimy ich myć. Bakterie znajdujące się na skórce zaczną pożywiać się cukrem, co przyspieszy proces fermentacji.

Tym razem przygotowałam ocet z tak zwanych jabłkowych spadów. Zostałam obdarowana koszem pachnących jabłek, nieznanej ani mi, ani właścicielce jabłonki odmiany. Jest to stare drzewo, jabłka są smaczne, a przede wszystkim, co przy fermentacji jest bardzo ważne - ekologiczne.

Kiedy ocet jest gotowy?
Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić i nie tworzą się już bąbelki. Gotowy ocet poznamy po lekkim zmętnieniu, przyjemnym zapachu i oczywiście smaku. Warto co jakiś czas zajrzeć do słoika i spróbować płynu. Dobrze wykonany ocet będzie miał przyjemny zapach jabłek i kwaskowaty, octowy smak.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 25 g cukru trzcinowego lub białego
- 500 ml wody przegotowanej
- opcjonalnie, jeżeli mamy 30 ml starteru w postaci domowego octu jabłkowego, dla przyspieszenia fermentacji
WYKONANIE
- Cukier mieszamy do jego rozpuszczenia w przegotowanej wodzie.
- Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy zdrewniałe i ewentualnie odkrawamy nadpsute miejsca.
- Owoce kroimy na kawałki, umieszczamy w dużym i zalewamy letnią osłodzoną wodą.
- Jeżeli mamy, dodajemy starter w postaci domowego octu. Odrobina takiego octu przyspieszy fermentację.
- Owoce dociskamy, tak by nic nie wypływało na powierzchnię zalewy, w przeciwnym razie nastaw zacznie pleśnieć. Możemy docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typ weck, kamieniem, małym słoiczkiem wypełnionym wodą lub specjalnymi dociskami do kiszonek.
- Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką lub kilkukrotnie złożoną gazą, zabezpieczamy gumką lub sznurkiem i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 2 do 4 tygodni.
- Warto na początku fermentacji raz dziennie zamieszać zawartością słoja.
- Ważne jest wyczucie właściwego momentu, w którym powinniśmy oddzielić płyn od owoców. Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić i nie tworzą się bąbelki. Gotowy ocet poznamy po lekkim zmętnieniu, przyjemnym zapachu i oczywiście smaku. Możemy co jakiś czas zaglądać do słoika i próbować. Dobrze wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i kwaskowaty smak
- Gotowy ocet odcedzamy od owoców i przelewamy do butelek.
- Odstawiamy do dojrzewania najlepiej na kilka miesięcy a nawet lat.
Zobacz również
Domowy ocet jabłkowy ze skórek. Ocet szarlotkowy z cynamonem

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

Kapusta kiszona w dębowej beczce - domowe przetwory

Wojciech 2022-09-14 03:39:19
pieknie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-09-16 13:08:45
dziękuję
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.