
Nocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny, ale zdarzyło mi się nie jeden raz, że trwało to dłużej, nawet dwa dni.
Bardzo lubię robić pizzę w ten sposób. Po pierwsze, pizzę na drugi dzień możemy przygotować o dogodnej nam porze. Po drugie, tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.
Składniki na 3 małe pizze
CIASTO
500 g mąki do pizzy typ "00"
15 g świeżych drożdży
8 g soli
30 ml oliwy z oliwek
300 ml wody
DODATKI
250 g sera ricotta
50 g świeżych liści szpinaku
szczypta soli i pieprzu
200 g sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty)
1/2 małej cukinii
80 g suszonej szynki w plastrach, tutaj Prosciutto Crudo
3 łyżeczki oliwy z oliwek
gęsty ocet balsamiczny ( Aceto Balsamico )
DODATKOWO
3 świeże figi
liście szpinaku
paski cukinii
Wykonanie
CIASTO
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę (autoliza). Po tym czasie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie od odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem).
Wyrobione ciasto przykrywamy (szczelną pokrywką lub folia spożywczą, aby nie wysychało z wierzchu) i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny. Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki. Na drugi dzień wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na trzy części. Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły cienki placek. Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C).
DODATKI
Szpinak siekamy i mieszamy z serem ricotta, szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną masą serową smarujemy placki z ciasta. Obsypujemy serem mozzarella startym na tarce o grubych oczkach. Obkładamy kawałkami suszonej szynki i cienkimi paskami cukinii. Paski tniemy za pomocą obieraczki do warzyw. Każdy placek skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek i pieczemy około 12 - 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
Upieczone pizze obkładamy plastrami świeżych fig, listkami szpinaku i paskami cukinii, na koniec skrapiamy gęstym octem balsamicznym.
Smacznego!
Tagi
obiadfigiricottaszpinakdrożdżowe wypiekiocet balsamicznycukiniamozzarellapizzaprosciuttociasto drożdżoweaceto balasamicoświeże figibiała pizzaprosciuttocrudomąka 00Zobacz również
Koreczki ze świeżymi figami, mini mozzarellą i szynką

Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella ... smaczna i szybka sałatka

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.