Orkiszowe gofry czekoladowo waniliowe z ciasta parzonego z białkami

Chrupiące gofry z owocami na śniadanie. Gofry orkiszowe czekoladowo waniliowe z ciasta parzonego z białkami

Często zdarza się, że do jakiegoś przepisu potrzebne nam są tylko żółtka. Co zrobić z białkami z jajek, które pozostały niewykorzystane? Możemy zrobić z nich bezę lub makaroniki. Możemy także białka zamrozić.  Z takich mrożonych białek również wyjdzie nam beza i makaroniki, ale ja proponuję wykorzystać je do gofrów. Rozmrożone białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem na gofry. Te gofry przygotuję trochę inaczej niż zwykle, ponieważ mąkę zaparzę gorącym mlekiem z masłem. Gofry będą pyszne i chrupiące,  a jeżeli jeszcze do połowy ciasta dodamy czekoladę, a na koniec polejemy sosem malinowym... spróbujcie sami.



Tajemnicą udanych, smacznych i chrupiących gofrów jest nie tylko przepis na dobre ciasto. Bardzo ważnym elementem jest również opiekacz do gofrów, jego moc i powłoka, jaką pokryte są płyty grzewcze. Te marmurkowe orkiszowe gofry upiekłam w gofrownicy Breville z powłoką DuraCeramic.  


SKŁADNIKI

CIASTO WANILIOWE

  • 100 g mąki orkiszowej tortowej
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 20 g cukru
  • 50 g masła
  • 3 białka
  • szczypta soli

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 120 g mąki orkiszowej tortowej
  • 150 ml mleka
  • 50 g ciemnej czekolady 70%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 20 g cukru
  • 50 g masła
  • 3 białka
  • szczypta soli

SOS MALINOWY

  • 100 g malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru

WYKONANIE

  1. CIASTO WANILIOWE - Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i masło. Gorącą mieszaniną zalewamy mąkę, intensywnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z przestudzonym ciastem.
  2. CIASTO CZEKOLADOWE - Czekoladę bardzo drobno siekamy. Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż czekolada połączy się z płynem. Jeszcze gorącą mieszaniną zalewamy mąkę, intensywnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z przestudzonym ciastem.
  3. SOS MALINOWY - W małym rondelku krótko podgrzewamy maliny, cukier i sok z cytryny. Jak cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok, odstawiamy sos do przestygnięcia. Możemy również gofry polać ciepłym sosem.
  4. GOFRY - Gofrownicę podgrzewamy według wskazówek producenta. Gdy gofrownica w pełni się nagrzeje ostrożnie wylewamy ciasto na dolną płytę grzejną. Aby uzyskać "marmurek" wylewamy na zmianę, łyżkami raz ciasto białe, raz czekoladowe według dowolnego wzoru. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry przez około 3 minuty, aż uzyskamy złoty kolor (w przypadku ciasta waniliowego) i chrupkość. Gofry wyjmujemy za pomocą drewnianych lub silikonowych łopatek (jak używam drewnianych nożyków do smarowania masła). Upieczone gofry najlepiej studzić na kratce. Podajemy z bitą śmietaną, cukrem pudrem, dżemem lub z owocowym sosem.  

PORADY I WSKAZÓWKI

Gofrownica Breville DuraCeramic™. Płyty grzewcze zostały pokryte wyjątkową powłoką DuraCeramic™. Ta specjalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe gofry można przygotować szybciej (skraca czas przygotowania nawet o 20%). Powłoka DuraCeramic™ jest też odporna na zarysowania i czterokrotnie trwalsza niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu — będzie służyć przez całe lata. Powłoka DuraCeramic™ nie zawiera PTFE ani PFOA, jest więc nie tylko trwała i łatwa w czyszczeniu, ale też bezpieczna. Płyty grzewcze są wyjątkowo głębokie co sprawia, że gofry są idealnie wypieczone. Uchylna pokrywa górna nie ogranicza wyrastającego ciasta, dzięki temu, że podnosi się delikatnie gdy ciasto zwiększa swoją objętość. Gofrownica Breville DuraCeramic™ jest nie tylko funkcjonalna ale także posiada nowoczesny i uniwersalny design, który sprawia, że będzie idealnym dopełnieniem każdej kuchni. Możliwość przechowywania w pionie i schowek na kabel pozwolą Ci oszczędzić miejsce podczas przechowywania urządzenia.*

*Źródło https://www.breville-polska.pl/

Wpis powstał we współpracy z Breville Polska

Zobacz również

Nocne jogurtowe gofry i gorąca czekolada

nocne-jogurtowe-gofry-i-goraca-czekolada

Gofry na zakwasie chlebowym pszennym i maślance.

gofry-na-maslance-i-zakwasie-chlebowym

Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem

orkiszowe-gofry-z-jarmuzem-szalotka-i-czosnkiem

Gryczane gofry z bitą śmietaną i jeżynami

gryczane-gofry-z-bita-smietana-i-jezynami

Komentarze

Biała 2020-01-21 10:44:29

Mam gofrownicę tej firmy jestem bardzo zadowolona chętnie przetestuje przepis na gofry rodzina się ucieszy.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-21 11:06:20

Gofrownica jest rewelacyjna 🙂 Pozdrowienia dla rodziny 😉

Odpowiedz

Marzena 2020-01-23 10:20:52

Wyglądają obłędnie ☺️ właśnie córka zabrała mi gofrownicę na studenckie dokarmianie. Muszę się rozglądnąć za nową, bo tamta pewnie nie wróci. Zapiszę sibie przepis na zaś☺️

Odpowiedz

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-01-22 14:23:01

Najlepsza gofrownica z jakiej kiedykolwiek korzystałam :) Przepis też już wypróbowany - gofry wyszły przepyszne

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-22 15:01:17

To już któraś gofrownica w mojej kuchni i śmiało mogę stwierdzić, póki co najlepsza!

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-01-22 14:50:23

Bardzo ciekawy przepis na gofry, z takim zaparzanym jeszcze się nie spotkałam, mimo, że robię gofry z różnego ciasta. To dla mnie nowość i chętnie wypróbuję :) Wyglądają przepysznie :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-22 15:04:54

Polecam, gofry wyszły bardzo pyszne, zabrakło mi czekolady dorabiałam białe, a teraz zabrakło mi ... białek 😉 To jest fajny pomysł na wykorzystanie zaległych białek z jajek.

Odpowiedz

Ania 2020-01-22 22:42:48

To ja chyba muszę zmienić gofrownicę. Gofry bardzo lubimy ale właśnie moje nie wychodzą takie grube i chrupiące :) dziękuję za przepis bo takiego nie miałam :)

Odpowiedz

Anna 2020-01-22 16:59:21

A ja do tej pory nie trafiłam na dobrą gofrownicę...
Gofrów z białek nigdy nie robiłam, bo uwielbiam bezy.
Sos malinowy i orkiszowy gofr - to musi być pyszne!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-22 21:43:01

Ta gofrownica jest warta polecenia

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-01-22 17:05:26

Gofry dzieci me wymuszają na mnie regularnie :) chętnie przepis wypróbuję, bo takich jeszcze im nie robiłam. Foto niesamowicie kuszące :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-22 21:41:57

Lubię kusić 😉

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-01-22 17:53:37

Nie mam już gofrownicy, choć mam coś takiego w sumie podobnego, ciekawa jestem czy się uda, to opiekacz do kanapek, a że lubię kombinować i białka często marnuję, to coś dla mnie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-22 21:40:50

Warto spróbować 😉

Odpowiedz

Kasia Motyka Kocikowa Dolina 2020-01-23 01:28:49

Znowu pułapka dla łasucha który nocą przegląda kulinarne blogi ;)
Fajny przepis... takich gofrów u mnie w domu nie było jeszcze, chociaż zrobiłam ich w życiu duuużo...
Pozdrawiam :)

Odpowiedz

Ewelina 2020-01-23 10:03:18

Super, dziękuje za przepis, świetny !! Moje dziecko uwielbia gofry i czasem robimy a gofrownicę mam okrągła i wychodzą serduszka

Odpowiedz

Felicja 2020-01-23 10:25:49

Robię gofry z tradycyjnego przepisu znalezionego kiedyś w internecie. Moja rodzina uwielbia na słodko i może zrobię im taką inną wersję. Ja osobiście jestem fanką wytrawnych smaków. Mam gofrownicę marki Tefal, z wymiennymi wkładami i bardzo sobie chwalę. Gofry zawsze wychodzą chrupiące i pyszne. Moje dzieci przepadają za nimi.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-23 11:29:29

Też taka miałam, może starszy model?... bo już nie jest 3 w 1, ponieważ do mojego modelu przestali produkować wkłady na opiekacze na kanapki (informacja z serwisu)...

Odpowiedz

MałgorzataKijowska|DayliCooking 2020-01-23 10:53:22

Szukam właśnie dobrej gofrownicy, bo moja padła. Swoją drogą jakoś dziwnie "pokończyły" mi się sprzęty ;)))
Jak już wpadnie mi w ręce dobry sprzęt, to wykorzystam Twój przepis :)
ps lecę poczytać o Twojej gofrownicy ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-23 11:25:18

Gofrowincę polecam, gofry również 🙂... i tez tak miewam, że sprzęty "kończą" mi się hurtowo - bardzo dziwne...

Odpowiedz

AniaM. 2020-01-23 12:09:43

Ja bardzo lubię gofry. W taki sposób jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować. Wyglądają obłednie, jeśli też tak smakują to pewnie będą często gościć na na naszym stole.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-23 18:25:46

To myślę, że będą 😉

Odpowiedz

Paulina 2020-01-23 22:00:20

Muszę je zrobić dzieciakom, bo wyglądają obłędnie poza tym nie robiłam ich z tej mąki

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-23 22:07:14

Można je przygotować też z innej mąki, równie wychodzą pyszne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.