Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem. Wytrawne gofry na śniadanie
Jarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc włączyć go do naszej diety, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą gdy trwa na niego sezon.
Z przygotowanego ciasta możemy upiec gofry lub, kiedy nie dysponujemy gofrownicą, usmażyć na patelni małe placki.
Wytrawne gofry jarmużowe podajemy z sałatką lub surówką. Możemy również obłożyć je jogurtem lub serkiem i podać np. z płatkami nasturcji, które mają pieprzowy smak, podobny do rzeżuchy.
SKŁADNIKI
- 100 - 150 g jarmużu - waga samych liści, bez łodyżek
- 2 szalotki - około 50 g
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła do ciasta + 15 g do obsmażenia jarmużu
- 3 jaja
- 250 ml mleka
- 300 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- olej do smarowania gofrownicy
WYKONANIE
Liście jarmużu myjemy, suszymy, drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i rozgniatamy na puree. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy czosnek i posiekane liście jarmużu. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy chwilę, tylko do czasu, aż odparuje płyn spod warzyw, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, miękkie masło i jaja miksujemy ze sobą na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy podsmażony i przestudzony jarmuż, delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy gofrownicę.
Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek.
Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy, pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia.
Podajemy np. z sosem jogurtowym, sałatką lub surówką.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.