Jak wykorzystać zakwas chlebowy?
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/07/gofry-na-maślance-i-zakwasie-chlebowym-595x858.jpg)
Kiedy dokarmiamy lub odświeżamy zakwas na chleb zwykle nadwyżki lądują w koszu lub na kompoście. Ostatecznie polecam kompost, jednak można nie wyrzucać zakwasu i sprytnie go wykorzystać.
Co robić z nadwyżkami zakwasu? Wcześniej polecałam Wam placuszki z zakwasu, tym razem będą to gofry.
Na przygotowanie ciasta na te gofry potrzebujemy trochę czasu. Jeżeli chcemy gofry na śniadanie, zaczynamy przygotowania wieczorem. W przypadku gofrów na kolację, ciasto robimy bardzo rano.
SKŁADNIKI
180 - 200 g mąki
330 ml maślanki
70 g masła
80 g zakwasu chlebowego pszennego
5 g cukru
szczypta soli
2 jaja
1/2 łyżeczka sody
do podania - owoce, cukier puder, jogurt, dżem...
WYKONANIE
Wieczór przed
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy maślankę, stopione masło, zakwas, cukier i mąkę. Ciasto powinno przypominać konsystencję ciasta naleśnikowego, więc w razie konieczności dodajmy odrobinę wody lub mąki. Konsystencja zależy od hydracji zakwasu i od gęstości maślanki.
Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Rano
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy widelcem razem z sodą i solą, dodajemy do ciasta i delikatnie, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą szpatułki ostrożnie mieszamy z ciastem. Smażymy od razu w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z owocami, jogurtem i/lub z cukrem pudrem.
Smacznego!
Tagi
śniadaniekolacjazakwasgofrydesrerśniadanie na słodkozakwas chlebowyzakwas pszennynie wyrzucaj zakwasudokarmianie zakwasuco zrobić z zakwasemgofry na zakwasiegofry na maślanceZobacz również
Placek z zakwasu na chleb ze szczypiorkiem i sezamem
![placek-z-zakwasu-na-chleb-ze-szczypiorkiem-i-sezamem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/05/placek-na-zakwasie-1-595x858.jpg)
Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish
![chrupiace-gofry-na-zakwasie-i-zaczynie-poolish](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/04/gofry-na-zakwasie-595x858.jpg)
Żurkowe bagietki z majerankiem - bagietki na zakwasie na żurek
![zurkowe-bagietki-z-majerankiem-bagietki-na-zakwasie-na-zurek](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Bagietki-na-żurku-z-butelki-595x858.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.