Poświąteczne żurkowe bagietki. Pieczywo drożdżowe z majerankiem i zakwasem na żurek. Bagietki na żurku - smaczne, lekko kwaskowate, najlepsze bo domowe. Gotuję nie marnuję!
Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przygotowywana na śniadanie wielkanocne. Żurek przygotowujemy na bazie mięsnego lub warzywnego wywaru i zagęszczamy i zaprawiamy zakwasem chlebowym z żytniej mąki. Polecam przepis na domowy zakwas na żurek, którego zwykle przygotowuje 2 - 3 porcje. Jedna porcja na żur, jedna na prezent, a jedna na wszelki wypadek.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Bagietki-na-żurku-z-butelki-595x858.jpg)
Kiedy po świętach zostanie mi porcja "na wszelki wypadek" to albo robię kolejną zupę, albo dodaje zakwas do pieczywa. W kuchni warto eksperymentować, a przede wszystkim - nie marnować!
Tak powstały poświąteczne żurkowe bagietki - smaczne, lekko kwaskowate i czosnkowe, najlepsze bo domowe.
SKŁADNIKI
ZACZYN
- 25 g drożdży świeżych
- 50 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki chlebowej typ 750
CIASTO
- zaczyn
- 500 ml żurku - żytni zakwas na żur
- 700 g mąki chlebowej typ 750
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- mąka do podsypania
- foremka do bagietek
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w małej miseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 - 2 godzin. Czas wyrastania zależy od warunków, jakie panują w naszej kuchni.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części.
- Z każdej porcji ciasta formujemy na stolnicy posypanej obficie mąką bagietki.
- Układamy na blaszce do pieczenia bagietek, podsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Uformowane bagietki przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250°C, na dno piekarnika wkładamy żaroodporną miskę z wodą.
- Tuż przed pieczeniem bagietki nacinamy ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy około 20 - 25 minut.
- Studzimy na kratce.
Zobacz również
Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem
![bostocki-z-chalki-slodkie-pieczywo-z-migdalowym-kremem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/bostock-z-chalki-595x858.jpg)
Grzanki z burakami, burratą i nori. Posypka z glonów nori, sezamu i chili
![grzanki-z-burakami-burrata-i-nori-posypka-z-glonow-nori-sezamu-i-chili](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_2256-960x1440.webp)
Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką
![pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1720-2-960x1440.webp)
Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek
![oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/buleczki-z-czarnymi-oliwkami-595x892.webp)
Amber 2017-04-25 18:48:46
Wspaniałe!
Na pewno je upiekę.
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-04-26 17:40:12
Aniu, dziękujemy bardzo 🙂 Nic nie może się zmarnować! Dzięki tej idei powstał ten przepis, który oczywiście polecamy. Pozdrawiamy serdecznie.
Odpowiedz
To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-04-18 15:32:53
Pięknie się prezentują :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-04-25 17:17:07
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.