Poświąteczne żurkowe bagietki. Pieczywo drożdżowe z majerankiem i zakwasem na żurek. Bagietki na żurku - smaczne, lekko kwaskowate, najlepsze bo domowe. Gotuję nie marnuję!
Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przygotowywana na śniadanie wielkanocne. Żurek przygotowujemy na bazie mięsnego lub warzywnego wywaru i zagęszczamy i zaprawiamy zakwasem chlebowym z żytniej mąki. Polecam przepis na domowy zakwas na żurek, którego zwykle przygotowuje 2 - 3 porcje. Jedna porcja na żur, jedna na prezent, a jedna na wszelki wypadek.
Kiedy po świętach zostanie mi porcja "na wszelki wypadek" to albo robię kolejną zupę, albo dodaje zakwas do pieczywa. W kuchni warto eksperymentować, a przede wszystkim - nie marnować!
Tak powstały poświąteczne żurkowe bagietki - smaczne, lekko kwaskowate i czosnkowe, najlepsze bo domowe.
SKŁADNIKI
ZACZYN
- 25 g drożdży świeżych
- 50 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki chlebowej typ 750
CIASTO
- zaczyn
- 500 ml żurku - żytni zakwas na żur
- 700 g mąki chlebowej typ 750
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- mąka do podsypania
- foremka do bagietek
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w małej miseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 - 2 godzin. Czas wyrastania zależy od warunków, jakie panują w naszej kuchni.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części.
- Z każdej porcji ciasta formujemy na stolnicy posypanej obficie mąką bagietki.
- Układamy na blaszce do pieczenia bagietek, podsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Uformowane bagietki przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250°C, na dno piekarnika wkładamy żaroodporną miskę z wodą.
- Tuż przed pieczeniem bagietki nacinamy ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy około 20 - 25 minut.
- Studzimy na kratce.
Amber 2017-04-25 18:48:46
Wspaniałe!
Na pewno je upiekę.
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-04-26 17:40:12
Aniu, dziękujemy bardzo 🙂 Nic nie może się zmarnować! Dzięki tej idei powstał ten przepis, który oczywiście polecamy. Pozdrawiamy serdecznie.
Odpowiedz
To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-04-18 15:32:53
Pięknie się prezentują :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-04-25 17:17:07
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.