Ukryj menu

Domowy zakwas na żurek

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Szybki domowy zakwas na żurek: z dodatkiem zakwasu chlebowego, kromki chleba lub w wersji bez tych dodatków. Idealna baza do wielkanocnego żuru.

Jak zrobić domowy zakwas na żurek?

Zakwas na żurek możesz przygotować w domu na kilka sposobów – z dodatkiem kromki żytniego chleba, z aktywnym zakwasem chlebowym lub wyłącznie na bazie mąki żytniej i przypraw. Wszystkie wersje są smaczne, ale zakwas z dodatkiem zakwasu chlebowego fermentuje najszybciej – już po 2–3 dniach możesz gotować aromatyczny żurek. To doskonały sposób, by mieć pełną kontrolę nad smakiem tradycyjnej zupy.

Jak przyspieszyć przygotowanie zakwasu na żur?

Dodanie do aktywnego zakwasu chlebowego (żytniego lub pszennego) znacznie przyspiesza proces kiszenia. To świetna alternatywa dla klasycznego zakwasu na kromce chleba. Aby uzyskać najlepszy efekt, warto też użyć dobrej jakości mąki żytniej typ 2000 i przypraw takich jak czosnek, liść laurowy czy ziele angielskie. Zakwas przechowywany w lodówce zachowuje świeżość nawet przez dwa tygodnie.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Do wyparzonego słoika wsyp mąkę, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zmiażdżony płaską częścią noża czosnek.
  2. Dodaj aktywny zakwas chlebowy lub kromkę żytniego chleba na zakwasie.
  3. Wlej wodę, wymieszaj, słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce.  
  4. Od czasu do czasu pomieszaj i próbuj.
  5. Zakwas z dodatkiem kromki chleba lub bez będzie gotowy za  4 - 7 dni.
  6. Jeżeli dodasz dojrzałego zakwasu chlebowego to baza na żurek będzie gotowa już po 2 -3 dniach.
  7. Kiedy zakwas osiągnie odpowiednią kwasowość, możesz dodać go do żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki.
  8. Przechowuj w lodówce do około 2 tygodni.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Z czego najlepiej zrobić zakwas na żurek?

Najczęściej używa się mąki żytniej razowej typ 2000 lub mąki pełnoziarnistej. Tradycyjny żurek najlepiej smakuje właśnie na takim zakwasie.

Czy można przyspieszyć fermentację zakwasu?

Tak, najprostszym sposobem na przyspieszenie fermentacji jest dodanie do mieszanki aktywnego zakwasu chlebowego. Dzięki temu domowy zakwas na żurek może być gotowy nawet po 2 - 3 dniach, w porównaniu do 5 - 7 dni w przypadku klasycznego zakwasu.

Jakie inne mąki można wykorzystać do zakwasu?

Choć najczęściej używa się mąki żytniej, możesz eksperymentować z innymi rodzajami: orkiszową, pszenną razową, gryczaną, a nawet owsianą. Każda z nich nada zakwasowi inny aromat i smak, ale pamiętaj, że nie wszystkie będą fermentować tak szybko i intensywnie jak żytnia.

Co dodać do zakwasu, by miał więcej aromatu?

Do słoika z zakwasem warto wrzucić czosnek w łupinach, kilka liści laurowych, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dzięki tym dodatkom zakwas będzie bardziej wyrazisty, a zupa – pełniejsza w smaku. Można też dodać suszony majeranek na ostatni dzień fermentacji.

Jak przechowywać zakwas?

Gotowy zakwas na żurek najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiku lub butelce. Niska temperatura spowalnia fermentację i pozwala utrzymać świeżość zakwasu przez około 10 - 14 dni. Przed wstawieniem do lodówki upewnij się, że zakwas osiągnął pożądany poziom kwasowości i nie jest zbyt „młody”. Jeśli zakwas stoi w lodówce dłużej, dobrze jest co kilka dni otworzyć słoik, delikatnie go przemieszać i sprawdzić zapach. Jeśli pachnie przyjemnie kwaśno – nadal nadaje się do użycia. Gdyby jednak pojawił się niepokojący zapach, śluzowata konsystencja lub pleśń, lepiej go wyrzucić i przygotować nowy.

Zobacz również

Jajka z musem z awokado i rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Wiosenna sałatka z młodych liści mniszka lekarskiego lub rukoli

wiosenna-salatka-z-mlodych-lisci-mniszka-lekarskiego-lub-rukoli

Boczek rolowany z piekarnika - domowa wędlina

boczek-rolowany-z-piekarnika-domowa-wedlina

Wieniec drożdżowy z pistacjami, czekoladą i różanym lukrem

wieniec-drozdzowy-z-pistacjami-czekolada-i-rozanym-lukrem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.