![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/03/węgierskie-bułeczki-595x858.jpg)
Pogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki.
Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi. Przepyszne międzynarodowe trio.
Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Możemy również wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, z poprzedniego dnia.
Przepis ze strony Poproszę dokładkę przygotowany w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie .
SKŁADNIKI
300 g ziemniaków
500 g mąki
2 łyżki smalcu (dodałam gęsi smalec)
200 ml mleka
20 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, obieramy i przepuszczamy przez praskę.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do ziemniaków dodajemy mąkę, zaczyn drożdżowy i sól. Zagniatamy ciasto i w trakcie dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na placek, na około 2 cm grubości. Ciasto nacinamy ostrym nożem w kratkę. Szklanką wycinamy kółka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, nacinamy i wycinamy bułeczki, powtarzamy zabieg, aż do wykorzystania całego ciasta. Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrastania.
Pieczemy bułeczki w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25 - 30 minut, aż się zrumienią.
Smacznego!
Bułeczki wypieczone u innych:
Justyna Wojciechowska zdjęcie z FB
Moje Małe Czarowanie
Kuchennymi drzwiami
Tajemnice smaku
Dorcia w kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
Jaśminowa kuchnia
Tagi
śniadaniedrożdżowe wypiekiziemniakibułkismalecdomowe bułkidomowa piekarniabułeczkigęsi smaleckuchnia węgierskaPogácsapogaczeZobacz również
Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem
![wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/03/wiazane-bulki-z-makiem--595x896.jpg)
Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową
![bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/BUŁKI-PSZENNE-METODĄ-SOLNO-DROŻDŻOWĄ-595x858.jpg)
Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek
![oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/buleczki-z-czarnymi-oliwkami-595x892.webp)
Dyniowe bułeczki orkiszowe
![dyniowe-buleczki-orkiszowe](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/03/dyniowe-bułeczki-orkiszowe-595x858.jpg)
Dorota Owczarek 2019-03-09 16:17:41
Dodatki do Twoich pogaczy - idealne. Upiekły Ci się znakomicie, pozdrawiam i dziękuję że wzięłaś udział w wypiekaniu 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-03-11 12:04:38
Bułki są przepyszne, chociaż ... piekłam je drugi raz i zamiast smalcu dodałam masło. Też były smaczne, ale to już nie to, koniecznie muszę wytopić więcej gęsiego smalcu 😉 Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie do wspólnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.