Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Ziemniaczane kotlety z twarogiem i szpinakiem, panierowane w panko

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Kuchnia zero waste, czyli gotuję nie marnuję! Kotlety z ziemniaków, twarogu i szpinaku panierowane w japońskiej bułce tartej - panko

Bardzo często kiedy obieram ziemniaki na obiad celowo podwajam porcję, aby na drugi dzień przygotować ziemniaczane kotlety, kopytka lub odsmażane ziemniaczki. Dania z tak zwanych wczorajszych ziemniaków to dania w stylu "gotuję nie marnuję".


Kotlety ziemniaczane przed smażeniem możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko.

Panko to japońska panierka w formie płatków przygotowana z białego chleba bez skórki. Charakteryzuje się większą chrupkością niż bułka tarta oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia na głębokim oleju.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub jeśli są jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Twaróg rozdrabniamy widelcem.
  3. Boczek i obraną cebulę kroimy w kostkę.
  4. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli.
  5. Zdejmujemy boczek i cebulę z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmażamy krótko szpinak razem ze zmiażdżonym czosnkiem. W razie konieczności możemy podlać odrobinę oleju.
  6. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ser, szpinak, boczek z cebulą i roztrzepane jedno jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Mokrymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety.
  8. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panko i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.  
  9. Podajemy od razu, najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy panko jest bardzo chrupiące.
  10. Do kotletów możemy podać sos jogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów.

Kategorie

KolacjeObiady

Zobacz również

Kiszony czosnek

kiszony-czosnek

Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami

szpinakowe-knedle-z-czerstwego-pieczywa-z-grzybowym-ragout-czyli-sosem-z-grzybami

Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek pieczone z ziemniakami  

skrzydelka-ze-sliwka-zawiniete-w-boczek-pieczone-z-ziemniakami

Kiszone skórki arbuza - domowe przetwory

kiszone-skorki-arbuza-domowe-przetwory

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.