Ziemniaczane kotlety z twarogiem i szpinakiem, panierowane w panko

Kuchnia zero waste, czyli gotuję nie marnuję! Kotlety z ziemniaków, twarogu i szpinaku panierowane w japońskiej bułce tartej - panko

Bardzo często kiedy obieram ziemniaki na obiad celowo podwajam porcję, aby na drugi dzień przygotować ziemniaczane kotlety, kopytka lub odsmażane ziemniaczki. Dania z tak zwanych wczorajszych ziemniaków to dania w stylu "gotuję nie marnuję".


Kotlety ziemniaczane przed smażeniem możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko.

Panko to japońska panierka w formie płatków przygotowana z białego chleba bez skórki. Charakteryzuje się większą chrupkością niż bułka tarta oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia na głębokim oleju.

SKŁADNIKI

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy)
  • 100 g cebuli
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 jaja
  • panko do panierowania
  • olej do smażenia

WYKONANIE

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub jeśli są jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Twaróg rozdrabniamy widelcem.
  3. Boczek i obraną cebulę kroimy w kostkę.
  4. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli.
  5. Zdejmujemy boczek i cebulę z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmażamy krótko szpinak razem ze zmiażdżonym czosnkiem. W razie konieczności możemy podlać odrobinę oleju.
  6. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ser, szpinak, boczek z cebulą i roztrzepane jedno jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Mokrymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety.
  8. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panko i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.  
  9. Podajemy od razu, najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy panko jest bardzo chrupiące.
  10. Do kotletów możemy podać sos jogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów.

Kategorie

Z KUCHNIObiady

Zobacz również

Kiszony czosnek

kiszony-czosnek

Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami

szpinakowe-knedle-z-czerstwego-pieczywa-z-grzybowym-ragout-czyli-sosem-z-grzybami

Kiszone skórki arbuza - domowe przetwory

kiszone-skorki-arbuza-domowe-przetwory

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.