Kuchnia zero waste, czyli gotuję nie marnuję! Kotlety z ziemniaków, twarogu i szpinaku panierowane w japońskiej bułce tartej - panko
Bardzo często kiedy obieram ziemniaki na obiad celowo podwajam porcję, aby na drugi dzień przygotować ziemniaczane kotlety, kopytka lub odsmażane ziemniaczki. Dania z tak zwanych wczorajszych ziemniaków to dania w stylu "gotuję nie marnuję".
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/01/kotlety-z-ziemniaków-i-sera-595x858.jpg)
Kotlety ziemniaczane przed smażeniem możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko.
Panko to japońska panierka w formie płatków przygotowana z białego chleba bez skórki. Charakteryzuje się większą chrupkością niż bułka tarta oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia na głębokim oleju.
SKŁADNIKI
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g twarogu półtłustego
- 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy)
- 100 g cebuli
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 - 3 jaja
- panko do panierowania
- olej do smażenia
WYKONANIE
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub jeśli są jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
- Twaróg rozdrabniamy widelcem.
- Boczek i obraną cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Zdejmujemy boczek i cebulę z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmażamy krótko szpinak razem ze zmiażdżonym czosnkiem. W razie konieczności możemy podlać odrobinę oleju.
- W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ser, szpinak, boczek z cebulą i roztrzepane jedno jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
- Mokrymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety.
- Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panko i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
- Podajemy od razu, najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy panko jest bardzo chrupiące.
- Do kotletów możemy podać sos jogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów.
Tagi
twarógszpinakziemniakipanierkapankoboczekkuchnie światazero wastegotuję nie marnujępanierka pankopomysł na obiadkartofleZobacz również
Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem
![bostocki-z-chalki-slodkie-pieczywo-z-migdalowym-kremem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/bostock-z-chalki-595x858.jpg)
Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami
![szpinakowe-knedle-z-czerstwego-pieczywa-z-grzybowym-ragout-czyli-sosem-z-grzybami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/09/Knedle-szpinakowe-z-grzybowym-sosem.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką
![pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1720-2-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.