Rillettes z kaczki lub gęsi owsianej. Pyszne smarowidło mięsne, idealne do chleba na zakwasie. Klasyka kuchni francuskiej i polska jesienna tradycja w jednym
Co to jest rillettes i z czym najlepiej je podawać?
Po francusku rillettes, po naszemu - mięsne smarowidło. To aromatyczna pasta z długo duszonego mięsa, które rozpada się na włókna i miesza z własnym tłuszczem, tworząc kremową konsystencję. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką lub domowym chlebem na zakwasie, a w wersji polskiej z kiszonym ogórkiem, pomidorem czy plasterkami rzodkiewki. To danie ma w sobie coś wyjątkowo przytulnego. zapach duszącego się mięsa, złocisty kolor tłuszczu i prostota składników sprawiają, że rillettes to nie tylko przekąska, ale prawdziwy kulinarny rytuał.
Dlaczego warto przygotować rillettes z gęsi jesienią?
Jesień to najlepszy czas na świeżą gęsinę. Właśnie wtedy kończy się cykl hodowli, a mięso ma idealną jakość, jest delikatne, soczyste i pełne smaku. Nie bez powodu mówi się: „Na świętego Marcina dobra gęsina” czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. To sezon, w którym warto sięgnąć po tradycyjne przepisy, zanim w sklepach zostanie tylko wersja mrożona. Rillettes z gęsi lub kaczki to także sposób na zachowanie mięsa. To klasyk francuskiej spiżarni, który świetnie wpisuje się w naszą polską tradycję jesiennych przetworów.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Gęś umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje, tak aby łatwo było ułożyć je w garnku. Skrzydła odłóż na bulion lub zamróź.
- Z pozostałych porcji gęsi oddziel skórę i tłuszcz od mięsa.
- Surowy tłuszcz, skórę i wszystkie tłuste kawałki zmiel w maszynce do mięsa.
- Zmielony tłuszcz wytapiaj około godziny na mały ogniu.
- Kiedy tłuszcz się wytopi dodaj do niego kawałki gęsi, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, gałązki tymianku, sól, pieprz.
- Całość zalej winem, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo wolnym ogniu około 3 - 4 godzin, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
- Czas gotowania może zależeć od gęsi, bywa, że może się wydłużyć nawet do 5 godzin.
- Kiedy mięso z gęsie będzie miękkie potrawę odstaw z ognia.
- Jak przestygnie, bardzo dokładnie oddziel mięso od kości, pozbądź się wszystkich chrząstek, kosteczek, przypraw, tak aby zostało w garnku samo mięso i tłuszcz.
- Kawałki mięsa rozdrobnij w palcach lub widelcem na włókna i wszystko razem jeszcze raz podgrzej, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
- Gorący rillettes przelej do czystych i wyparzonych słoiczków i zakręć.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jak długo można przechowywać rillettes z gęsi lub kaczki?
Jeśli chcesz, by gęsie lub kacze smarowidło zachowało świeżość na dłużej, poświęć chwilę na podwójną pasteryzację. Oznacza to, że po pierwszym pasteryzowaniu należy odczekać dobę, a następnie powtórzyć proces. Tak przygotowane słoiki możesz przechowywać w lodówce lub w zimnej piwnicy nawet do 3 miesięcy.
Jakie przyprawy i dodatki pasują do rillettes?
Podstawą są sól, pieprz, czosnek i liść laurowy, ale możesz dodać także tymianek, rozmaryn, majeranek czy gałkę muszkatołową. Warto eksperymentować, zioła i przyprawy możesz dobierać według nastroju lub pory roku. Niektórzy dodają też odrobinę koniaku lub brandy, by nadać głębi smaku.
Czy można przygotować rillettes z innego mięsa niż gęś?
Tak, z tego przepisu możesz z powodzeniem zrobić także rillettes z kaczki. W końcu oryginalny francuski przepis na „Rillette de canard” zaczerpnęłam z Magazynu Kuchnia i dotyczy właśnie kaczki. Oba rodzaje mięsa sprawdzą się doskonale, a różnica tkwi głównie w aromacie i delikatności mięsa.
Z czym podawać rillettes?
Najlepiej smakuje na świeżym chlebie na zakwasie, z dodatkiem ogórków kiszonych, pikli lub rzodkiewki. Francuzi zajadają je z bagietką, a w polskim wydaniu doskonale komponuje się z domowym pieczywem i kieliszkiem soku z żurawiny lub jabłka.
Skąd pochodzi rillettes?
To klasyk kuchni francuskiej, wywodzący się z regionu Le Mans. Pierwotnie był to sposób na konserwację mięsa, duszono je długo w tłuszczu, a następnie przechowywano w kamiennych naczyniach. Dziś rillettes to wykwintna, rustykalna przekąska serwowana w bistrach i na rodzinnych stołach.
Cook and Love 2017-11-16 21:49:47
Dobrze mieć taki "pasztecik" na czarną godzinę :))
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-11-16 21:56:26
To prawda, już nie raz uratował nas przed niespodziewanymi gośćmi 😉
Odpowiedz
To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2017-11-17 13:22:50
Smakowicie się zapowiada :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-11-18 12:21:19
Dla wielbicieli gęsiny (to my, to my) to "petarda" 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.