Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze

Gęsina lub kaczka z warzywami, pomarańczą i aromatycznymi przyprawami przygotowana w wolnowarze. Pomysł na wyjątkowy świąteczny obiad i nie tylko

Jak przygotować gęsinę lub kaczkę w wolnowarze?

Gęsina lub kaczka z warzywami, powoli gotowana w niskiej temperaturze, to doskonały sposób na świąteczne danie. Dzięki wolnowarowi mięso staje się soczyste i pełne smaku, a warzywa doskonale wchłaniają aromaty. Jak mówi stare polskie przysłowie: „Najlepsza gęsina na świętego Marcina.” To danie świetnie sprawdzi się na 11 listopada lub inne rodzinne okazje.

Dlaczego warto wypróbować gęsinę lub kaczkę z wolnowaru?

Gotowanie gęsiny lub kaczki w wolnowarze pozwala zachować naturalny smak i soczystość mięsa. Długi czas gotowania w niskiej temperaturze sprawia, że mięso jest delikatne, a przygotowanie go w ten sposób jest niemal bezobsługowe. To idealna propozycja na wyjątkowy obiad, inspirowany staropolską tradycją.



SKŁADNIKI

  • 2 piersi z gęsi lub kaczki
  • 1 pomarańcza, obrana i pokrojona na kawałki
  • 1 kg ziemniaki nieobranych z cienką skórką
  • 300 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na kawałki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miód
  • 1 łyżka sosu sojowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 2 duże ząbki czosnku -starty na tarce
  • 10 g świeżego imbiru - starty na tarce

WYKONANIE

  1. Jeżeli kupisz tak, jak ja pierś razem z kością, wytnij najpierw kość, a następnie podziel pierś na pół.
  2. Kości możesz wykorzystać do bulionu.
  3. Piersi obkrój z nadmiaru tłustej skóry.
  4. Skórę na piersi natnij "w kratkę", połóż na zimnej patelni skórą do dołu i włącz palnik.
  5. Smaż na wolnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a skóra lekko zrumieni.
  6. W trakcie wytapiania łyżką odlewaj wytopiony tłuszcz z patelni do miseczki.
  7. Część tłuszczu wykorzystaj do dania, resztę połączymy z pokrojonymi ścinkami skóry i wytap na gęsi smalec.
  8. Piersi zdejmujemy z patelni.
  9. W miseczce wymiesza miód, sos sojowy, cynamon, kardamon, starty czosnek i imbir i 2 łyżki gęsiego wytopionego tłuszczu.
  10. Do dużej miski wrzuć ziemniaki, marchewkę i cebulę, dodaj zrumienione piersi.
  11. Całość dopraw przygotowanym sosem miodowo - sojowym, solą i pieprzem.
  12. W misie wolnowaru ułóż warzywa, dodaj kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu a na wierzch ułóż gęsinę.
  13. Ustaw czas gotowania na około 5 -6 h na poziomie LOW.
  14. Po 5 godzinach sprawdź danie, jeżeli warzywa i mięso są jeszcze nie gotowe wydłuż czas gotowania.
  15. Kiedy potrawa będzie gotowa wyjmij piersi na półmisek i odstaw na 10 minut, żeby odpoczęły.
  16. Następnie pokrój na cienkie plastry i podawaj z warzywami z wolnowaru.
  17. Jeżeli chcesz żeby skórka była złocista i chrupiąca, przed krojeniem możesz przez chwilę podsmażyć piersi na patelni, na gęsim tłuszczu od strony skóry.


PORADY I WSKAZÓWKI

  • Tak samo możesz przygotować nogi z gęsi, jedynie co wydłuż o około godzinę czas gotowania.
  • Jaki wybrać wolnowar? Długo zastanawiałam się na wyborem modelu, zdecydowałam się na Crock-Pot® 5,7l z kamionkową misą sterowany elektronicznie. Wybrałam ten model przede wszystkim ze względu na pojemność i jakość naczynia. Często gotuję dla 5 - 6 osób, więc pojemność 5,7 litra jest dla mnie idealna. Ceramiczno kamionkowe naczynie jest łatwe w czyszczeniu, można w nim zapiekać dania w piekarniku, a postawione z potrawą bezpośrednio na stole wygląda elegancko i stylowo.
  • Wolnowar Crock-Pot® jest łatwy w obsłudze, cyfrowy panel sterowania (z dwoma poziomami temperatury i funkcją podgrzewania) zapewni zawsze ciepły i gotowy do podania posiłek. Wbudowany timer zatrzymuje gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować potrawę gorącą i gotową do spożycia.
    Inne informacje dotyczące parametrów wolnowaru, można znaleźć na stronie polskiego dystrybutora Crock-Pot®.
  • Wieczorem, kiedy naczynie po gęsinie i warzywach było już puste wrzuciłam do niego kości z piersi, warzywa, zalałam wodą i ustawiłam czas gotowania na 7 godzin na poziomie LOW. Rano czekał na mnie w kuchni przepyszny gorący bulion.
  • Wpis powstał we współpracy z Crock Pot

Zobacz również

Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą

maslo-jablkowe-z-burbonem-kardamonem-i-pomarancza

Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem

chutney-dyniowy-z-karmelizowanym-cukrem

Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba

rillettes-z-gesi-czyli-miesne-smarowidlo-do-chleba

Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami

rogale-drozdzowe-nadziane-bialym-makiem-z-bakaliami

Komentarze

Biała 2019-12-20 12:07:19

Zaintrygował mnie przepis ale chyba bardziej to urzędzie przykuło moją uwagę. Szkoda że list do Mikołaja napisałam tak szybko 😀

Odpowiedz

Biała 2019-12-20 12:09:31

I tak wychodzi jak się korzysta z podpowiedz zamiast urządzenia wyszedł urząd 😂😂😂😂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:48:54

też dobrze ;-D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:48:34

Może Mikołaj jeszcze nie zdążył zrealizować życzeń z listu? 😉

Odpowiedz

anonim 2019-12-20 14:38:20

Danie wygląda bardzo apetycznie . Urządzenie znajdzie się na liście do zakupów w niedalekiej przyszłości. Czekam na więcej przepisów na potrawy z tego produktu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:51:44

Pracuję nad tym 🙂

Odpowiedz

TOlinka 2019-12-20 18:11:27

Wow wygląda niesamowicie! Dobry pomysł z tym wolnowarem, chyba zainwestuję w taki sprzęt :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-20 23:47:04

Codziennie testuję to urządzenie...za jakiś czas służę opinią 😉

Odpowiedz

Hubert J. 2019-12-23 09:59:53

Nigdy nie podchodziłem do przygotowywania gęsiny, ale teraz nie wydaje mi się to takie trudne. Może czas się przełamać i wprowadzić do kuchni jakiś powiew świeżości?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.