Gęsina lub kaczka z warzywami, pomarańczą i aromatycznymi przyprawami przygotowana w wolnowarze. Pomysł na wyjątkowy świąteczny obiad i nie tylko
Jak przygotować gęsinę lub kaczkę w wolnowarze?
Gęsina lub kaczka z warzywami, powoli gotowana w niskiej temperaturze, to doskonały sposób na świąteczne danie. Dzięki wolnowarowi mięso staje się soczyste i pełne smaku, a warzywa doskonale wchłaniają aromaty. Jak mówi stare polskie przysłowie: „Najlepsza gęsina na świętego Marcina.” To danie świetnie sprawdzi się na 11 listopada lub inne rodzinne okazje.
Dlaczego warto wypróbować gęsinę lub kaczkę z wolnowaru?
Gotowanie gęsiny lub kaczki w wolnowarze pozwala zachować naturalny smak i soczystość mięsa. Długi czas gotowania w niskiej temperaturze sprawia, że mięso jest delikatne, a przygotowanie go w ten sposób jest niemal bezobsługowe. To idealna propozycja na wyjątkowy obiad, inspirowany staropolską tradycją.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z gęsi lub kaczki
- 1 pomarańcza, obrana i pokrojona na kawałki
- 1 kg ziemniaki nieobranych z cienką skórką
- 300 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
- 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na kawałki
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka miód
- 1 łyżka sosu sojowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 2 duże ząbki czosnku -starty na tarce
- 10 g świeżego imbiru - starty na tarce
WYKONANIE
- Jeżeli kupisz tak, jak ja pierś razem z kością, wytnij najpierw kość, a następnie podziel pierś na pół.
- Kości możesz wykorzystać do bulionu.
- Piersi obkrój z nadmiaru tłustej skóry.
- Skórę na piersi natnij "w kratkę", połóż na zimnej patelni skórą do dołu i włącz palnik.
- Smaż na wolnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a skóra lekko zrumieni.
- W trakcie wytapiania łyżką odlewaj wytopiony tłuszcz z patelni do miseczki.
- Część tłuszczu wykorzystaj do dania, resztę połączymy z pokrojonymi ścinkami skóry i wytap na gęsi smalec.
- Piersi zdejmujemy z patelni.
- W miseczce wymiesza miód, sos sojowy, cynamon, kardamon, starty czosnek i imbir i 2 łyżki gęsiego wytopionego tłuszczu.
- Do dużej miski wrzuć ziemniaki, marchewkę i cebulę, dodaj zrumienione piersi.
- Całość dopraw przygotowanym sosem miodowo - sojowym, solą i pieprzem.
- W misie wolnowaru ułóż warzywa, dodaj kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu a na wierzch ułóż gęsinę.
- Ustaw czas gotowania na około 5 -6 h na poziomie LOW.
- Po 5 godzinach sprawdź danie, jeżeli warzywa i mięso są jeszcze nie gotowe wydłuż czas gotowania.
- Kiedy potrawa będzie gotowa wyjmij piersi na półmisek i odstaw na 10 minut, żeby odpoczęły.
- Następnie pokrój na cienkie plastry i podawaj z warzywami z wolnowaru.
- Jeżeli chcesz żeby skórka była złocista i chrupiąca, przed krojeniem możesz przez chwilę podsmażyć piersi na patelni, na gęsim tłuszczu od strony skóry.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Tak samo możesz przygotować nogi z gęsi, jedynie co wydłuż o około godzinę czas gotowania.
- Jaki wybrać wolnowar? Długo zastanawiałam się na wyborem modelu, zdecydowałam się na Crock-Pot® 5,7l z kamionkową misą sterowany elektronicznie. Wybrałam ten model przede wszystkim ze względu na pojemność i jakość naczynia. Często gotuję dla 5 - 6 osób, więc pojemność 5,7 litra jest dla mnie idealna. Ceramiczno kamionkowe naczynie jest łatwe w czyszczeniu, można w nim zapiekać dania w piekarniku, a postawione z potrawą bezpośrednio na stole wygląda elegancko i stylowo.
- Wolnowar Crock-Pot® jest łatwy w obsłudze, cyfrowy panel sterowania (z dwoma poziomami temperatury i funkcją podgrzewania) zapewni zawsze ciepły i gotowy do podania posiłek. Wbudowany timer zatrzymuje gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować potrawę gorącą i gotową do spożycia.
Inne informacje dotyczące parametrów wolnowaru, można znaleźć na stronie polskiego dystrybutora Crock-Pot®. - Wieczorem, kiedy naczynie po gęsinie i warzywach było już puste wrzuciłam do niego kości z piersi, warzywa, zalałam wodą i ustawiłam czas gotowania na 7 godzin na poziomie LOW. Rano czekał na mnie w kuchni przepyszny gorący bulion.
- Wpis powstał we współpracy z Crock Pot
Biała 2019-12-20 12:07:19
Zaintrygował mnie przepis ale chyba bardziej to urzędzie przykuło moją uwagę. Szkoda że list do Mikołaja napisałam tak szybko 😀
Odpowiedz
Biała 2019-12-20 12:09:31
I tak wychodzi jak się korzysta z podpowiedz zamiast urządzenia wyszedł urząd 😂😂😂😂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:48:54
też dobrze ;-D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:48:34
Może Mikołaj jeszcze nie zdążył zrealizować życzeń z listu? 😉
Odpowiedz
anonim 2019-12-20 14:38:20
Danie wygląda bardzo apetycznie . Urządzenie znajdzie się na liście do zakupów w niedalekiej przyszłości. Czekam na więcej przepisów na potrawy z tego produktu.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:51:44
Pracuję nad tym 🙂
Odpowiedz
TOlinka 2019-12-20 18:11:27
Wow wygląda niesamowicie! Dobry pomysł z tym wolnowarem, chyba zainwestuję w taki sprzęt :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:47:04
Codziennie testuję to urządzenie...za jakiś czas służę opinią 😉
Odpowiedz
Hubert J. 2019-12-23 09:59:53
Nigdy nie podchodziłem do przygotowywania gęsiny, ale teraz nie wydaje mi się to takie trudne. Może czas się przełamać i wprowadzić do kuchni jakiś powiew świeżości?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.