Gęsina z warzywami gotowana wolno i w niskiej temperaturze to mój plan na święta. Zostałam szczęśliwą posiadaczką wolnowaru Crock-Pot®, więc przeprowadzę przedświąteczną próbę na piersi z gęsi. W święta chciałabym przygotować nogi z gęsi, zrobię je w taki sam sposób, jedynie wydłużę o około godzinę czas gotowania.
Dlaczego wybrałam Crock-Pot®?
Bardzo długo zastanawiałam się nad tym, czy jest mi potrzebny kolejny sprzęt w kuchni. Jednak za namową koleżanki, która od kilku lat korzysta z wolnowaru (Olu, dziękuję) zdecydowałam się i ja na to urządzenie.
Długo zastanawiałam się na wyborem modelu, zdecydowałam się na Crock-Pot® 5,7l z kamionkową misą sterowany elektronicznie. Wybrałam ten model przede wszystkim ze względu na pojemność i jakość naczynia. Często gotuję dla 5 - 6 osób, więc pojemność 5,7 litra jest dla mnie idealna. Ceramiczno kamionkowe naczynie jest łatwe w czyszczeniu, można w nim zapiekać dania w piekarniku, a postawione z potrawą bezpośrednio na stole wygląda elegancko i stylowo.
Wolnowar Crock-Pot® jest łatwy w obsłudze, cyfrowy panel sterowania (z dwoma poziomami temperatury i funkcją podgrzewania) zapewni zawsze ciepły i gotowy do podania posiłek. Wbudowany timer zatrzymuje gotowanie po ustalonym czasie, a następnie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować potrawę gorącą i gotową do spożycia.
Inne informacje dotyczące parametrów wolnowaru, można znaleźć na stronie polskiego dystrybutora Crock-Pot®.
SKŁADNIKI
2 piersi z gęsi
1 pomarańcza, obrana i pokrojona na kawałki
1 kg ziemniaki nieobranych z cienką skórką
300 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na kawałki
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
1 łyżka miód
1 łyżka sosu sojowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
2 duże ząbki czosnku -starty na tarce
10 g świeżego imbiru - starty na tarce
WYKONANIE
Jeżeli kupiliśmy tak, jak ja pierś razem z kością, wycinamy najpierw kość, a następnie dzielimy pierś na pół. Kości możemy wykorzystać do bulionu*. Piersi obkrawamy z nadmiaru tłustej skóry. Skórę na piersi nacinamy "w kratkę", kładziemy na zimnej patelni od strony skóry i włączamy palnik. Smażymy na wolnym ogniu, aż tłuszcz sie wytopi, a skóra lekko zrumieni. W trakcie wytapiania łyżką odlewamy wytopiony tłuszcz z patelni do miseczki. Część tłuszczu wykorzystamy do dania, resztę łączymy z pokrojonymi ścinkami skóry i wytapiamy na gęsi smalec. Piersi zdejmujemy z patelni.
W miseczce mieszamy miód, sos sojowy, cynamon, kardamon, starty czosnek i imbir i 2 łyżki gęsiego wytopionego tłuszczu. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, marchewkę i cebulę, dodajemy piersi. Całość obtaczamy przygotowanym sosem miodowo - sojowym, solimy i pieprzymy.
W misie wolnowaru Crock-Pot® układamy warzywa, dodajemy kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu a na wierzch kładziemy gęsinę. Ustawiamy czas gotowania na około 5 -6 h na poziomie LOW. Po 5 godzinach sprawdzamy danie, jeżeli warzywa i mięso są jeszcze nie gotowe wydłużamy czas gotowania. Kiedy potrawa będzie gotowa wyjmujemy piersi na półmisek i odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęły. Następnie kroimy na cienkie plastry i podajemy z warzywami z wolnowaru. Jeżeli chcemy żeby skórka była złocista i chrupiąca, przed krojeniem możemy przez chwilę podsmażyć piersi na patelni, na gęsim tłuszczu od strony skóry.
Smacznego!
* Wieczorem, kiedy naczynie po gęsinie i warzywach było już puste wrzuciłam do niego kości z piersi, warzywa, zalałam wodą i ustawiłam czas gotowania na 7 godzin na poziomie LOW. Rano czekał na mnie w kuchni przepyszny gorący rosół.
Wpis powstał we współpracy z Crock Pot
Biała 2019-12-20 12:07:19
Zaintrygował mnie przepis ale chyba bardziej to urzędzie przykuło moją uwagę. Szkoda że list do Mikołaja napisałam tak szybko 😀
Odpowiedz
Biała 2019-12-20 12:09:31
I tak wychodzi jak się korzysta z podpowiedz zamiast urządzenia wyszedł urząd 😂😂😂😂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:48:54
też dobrze ;-D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:48:34
Może Mikołaj jeszcze nie zdążył zrealizować życzeń z listu? 😉
Odpowiedz
anonim 2019-12-20 14:38:20
Danie wygląda bardzo apetycznie . Urządzenie znajdzie się na liście do zakupów w niedalekiej przyszłości. Czekam na więcej przepisów na potrawy z tego produktu.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:51:44
Pracuję nad tym 🙂
Odpowiedz
TOlinka 2019-12-20 18:11:27
Wow wygląda niesamowicie! Dobry pomysł z tym wolnowarem, chyba zainwestuję w taki sprzęt :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-20 23:47:04
Codziennie testuję to urządzenie...za jakiś czas służę opinią 😉
Odpowiedz
Hubert J. 2019-12-23 09:59:53
Nigdy nie podchodziłem do przygotowywania gęsiny, ale teraz nie wydaje mi się to takie trudne. Może czas się przełamać i wprowadzić do kuchni jakiś powiew świeżości?
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.