Domowy pieczywo - prosty przepis na pszenno żytni chleb foremkowy na zakwasie

Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba. Dom pachnący chlebem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze pochylam się nad gorącymi bochenkami, chłonę ich zapach, który przynosi ukojenie i wewnętrzny spokój.

domowy chleb na zakwasie

Dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że nie mam na blogu ani jednego przepisu na foremkowy chleb na zakwasie. Czas to zmienić, przecież przygodę z pieczywem na zakwasie zaczynałam właśnie od żytnich prostych bochenków wypiekanych w keksówkach.

Skłądniki na dwie foremki keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych.

prosty żytni orkiszowy na zakwasie

SKŁADNIKI

ZAKWAS

  • 50 g aktywnego zakwasu
  • 160 g mąki żytniej typ 2000
  • 140 ml wody

CIASTO NA CHLEB

  • cały zakwas
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 400 g mąki orkiszowej chlebowej lub pszennej chlebowej typ 750
  • 16 g soli
  • 630 ml wody
  • słonecznik, siemię lniane, czarnuszka

WYKONANIE

ZAKWAS - dzień przed pieczeniem, wieczór.

  1. W dużej misce mieszamy zakwas, wodę i mąkę żytnią typ 2000.
  2. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8 - 12 godzin w temperaturze pokojowej.

CHLEB

  1. Do zakwasu w misce dodajemy wodę i sól, mieszamy.
  2. Następnie dodajemy pozostałe mąki, mieszamy do połączenia składników.
  3. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około 8 w temperaturze pokojowej.
  4. Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Przekładamy ciasto do foremek, zwilżoną dłonią delikatnie wyrównujemy ciasto.
  6. Wierzch posypujemy ulubionymi ziarnami.
  7. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3 - 4 godziny do wyrośnięcia.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240°C, na dno piekarnika możemy wstawić miskę żaroodporną z wodą.
  9. Ruszt lub blachę ustawiamy na najniższym poziomie w piekarniku.
  10. Chleb wstawiamy do piekarnika i przez 10 minut pieczemy w temperaturze 240°.
  11. Następnie obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 40 - 55 minut*.
  12. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremkach na około 5 minut.
  13. Następnie wyjmujemy chleb z foremek i studzimy na kratce.
chleb żytnio orkiszowy na zakwasie

* Czas i temperatura pieczenia dotyczy wypieku chleba w kwasoodpornych foremkach "Korzeniewscy"

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kaszą orkiszową, smakowite pieczywo domowe

chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-z-kasza-orkiszowa-smakowite-pieczywo-domowe

Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem

chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-cheddarem-i-szczypiorkiem

Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi

chleb-na-zakwasie-z-ciemnym-piwem-miodem-i-orzechami-wloskimi

Chleb z mąki pszennej chlebowej i orkiszowej typ 2000. Pszenny chleb na zakwasie - pomarańcze i fenkuł

chleb-z-maki-pszennej-chlebowej-i-orkiszowej-typ-2000-pszenny-chleb-na-zakwasie-pomarancze-i-fenkul

Komentarze

Agnieszka 2022-06-21 22:10:59

Witam,po zrobieniu ciasta na chleb ( ju

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-06-23 11:16:30

Witam, chyba nie dostałam całej wiadomości?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.