Passata - sos pomidorowy - przecier pomidorowy. Domowe przetwory - pomidory do słoika na zimę na dwa sposoby
Podłużne pomidory odmiany lima idealnie nadają się do przecierów, ponieważ mają mało nasion i soku, za to dużo miąższu.
Pomidory możemy przerobić na dwa sposoby, pierwszy prosty, wystarczy sparzyć pomidory, pozbyć się skórki i twardej szypułki, pokroić lub zmiażdżyć w rękach i gotować około godziny lub do zredukowania płynu, czas zależy od wodnistości pomidorów. Drugi sposób, dzięki wykorzystaniu wolnoobrotowej wyciskarki z sitem o dużych oczkach (!) pozwoli nam uzyskać pulpę bez pestek i skórki. Pulpę również należy gotować, tak długo aż wyparuje nadmiar wody.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
I Przepis - POMIDORY BEZ SKÓRY Z PESTKAMI
- Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej partiami ponacinane pomidory i po około minucie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
- Schładzamy w misce z zimną wodą, do której możemy dodać garść kostek lodu.
- Zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki, przy okazji odkrawamy i pozbywamy się twardej szypułki.
- Pokrojone pomidory gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pod koniec solimy według uznania, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
II Przepis - PASSATA BEZ PESTEK
- Do przygotowania passaty potrzebna nam będzie wolnoobrotowa wyciskarka do soków z sitem o dużych oczkach (jeżeli nie posiadamy wyciskarki, a chcemy uzyskać sos pomidorowy bez pestek, wystarczy ugotowane pomidory z "I przepisu" przetrzeć przez sito).
- Przy tym sposobie nie musimy ściągać z pomidorów skórki.
- Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory przepuszczamy przez wyciskarkę i otrzymujemy pulpę pozbawioną pestek i skórki.
- Gotową pulpę gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pod koniec solimy według uznania, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.