Ukryj menu

Passata - sos pomidorowy - przecier pomidorowy

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Passata - sos pomidorowy - przecier pomidorowy. Domowe przetwory - pomidory do słoika na zimę na dwa sposoby

Podłużne pomidory odmiany lima idealnie nadają się do przecierów, ponieważ mają mało nasion i soku, za to dużo miąższu.

Pomidory możemy przerobić na dwa sposoby, pierwszy prosty, wystarczy sparzyć pomidory, pozbyć się skórki i twardej szypułki, pokroić lub zmiażdżyć w rękach i gotować około godziny lub do zredukowania płynu, czas zależy od wodnistości pomidorów. Drugi sposób, dzięki wykorzystaniu wolnoobrotowej wyciskarki z sitem o dużych oczkach (!) pozwoli nam uzyskać pulpę bez pestek i skórki. Pulpę również należy gotować, tak długo aż wyparuje nadmiar wody.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

I Przepis - POMIDORY BEZ SKÓRY Z PESTKAMI

  1. Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę.
  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej partiami ponacinane pomidory i po około minucie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
  3. Schładzamy w misce z zimną wodą, do której możemy dodać garść kostek lodu.
  4. Zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki, przy okazji odkrawamy i pozbywamy się twardej szypułki.
  5. Pokrojone pomidory gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
  6. Pod koniec solimy według uznania, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

II Przepis - PASSATA BEZ PESTEK

  1. Do przygotowania passaty potrzebna nam będzie wolnoobrotowa wyciskarka do soków z sitem o dużych oczkach (jeżeli nie posiadamy wyciskarki, a chcemy uzyskać sos pomidorowy bez pestek, wystarczy ugotowane pomidory z "I przepisu" przetrzeć przez sito).
  2. Przy tym sposobie nie musimy ściągać z pomidorów skórki.
  3. Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory przepuszczamy przez wyciskarkę i otrzymujemy pulpę pozbawioną pestek i skórki.
  4. Gotową pulpę gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Pod koniec solimy według uznania, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Kategorie

Przetwory

Zobacz również

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Zupa z pieczonych pomidorów i moreli podana z fenkułem

zupa-z-pieczonych-pomidorow-i-moreli-podana-z-fenkulem

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.