Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

Grillowane lub pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z miodową ricottą oraz z dodatkiem tymianku i pieprzu. Jest  to szybki, łatwy i wyjątkowo smaczny letni deser. Ser ricotta możemy zastąpić waniliowymi lodami , które również możemy skropić miodem i posypać tymiankiem i pieprzem.


SKŁADNIKI

  • 8 brzoskwiń
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • kilka gałązek tymianku
  • 250 g serka ricotta
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego lub czarnego pieprzu

WYKONANIE

  1. Pieprz wrzucamy do moździerza i tłuczemy na grube kawałki.
  2. Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
  3. Połówki owoców układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Polewamy 3 łyżkami miodu, posypujemy połową porcji tymianku i świeżo tłuczonego pieprzu.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 15 - 20 minut, aż owoce puszczą lekko sok.
  6. Ser ricotta mieszamy z 1 łyżką miodu.
  7. Upieczone brzoskwinie podajemy z miodową ricottą.
  8. Całość polewamy dodatkowo miodem i posypujemy pozostałymi listkami tymianku i pieprzem.

PORADY I WSKAZÓWKI

Zobacz również

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Ser feta pieczony z winogronami, oliwą, miodem i ziołami

ser-feta-pieczony-z-winogronami-oliwa-miodem-i-ziolami

Mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie

mini-pankejki-na-kefirze-z-truskawkami-macerowanymi-w-miodzie

Komentarze

CookUp 2019-09-19 21:02:49

Tylko kilka składników, a każdy z nich jest wyrazisty w smaku i jednocześnie doskonale uzupełnia inne. Świetna kompozycja, na którą zdecydowanie mamy ochotę i oczywiście świetny blog, na którym inspirujesz! Będziemy wracać z przyjemnością!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-09-19 23:54:07

Bardzo mi miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.