Grillowane lub pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem
Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z miodową ricottą oraz z dodatkiem tymianku i pieprzu. Jest to szybki, łatwy i wyjątkowo smaczny letni deser. Ser ricotta możemy zastąpić waniliowymi lodami , które również możemy skropić miodem i posypać tymiankiem i pieprzem.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Pieprz wrzucamy do moździerza i tłuczemy na grube kawałki.
- Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
- Połówki owoców układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Polewamy 3 łyżkami miodu, posypujemy połową porcji tymianku i świeżo tłuczonego pieprzu.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 15 - 20 minut, aż owoce puszczą lekko sok.
- Ser ricotta mieszamy z 1 łyżką miodu.
- Upieczone brzoskwinie podajemy z miodową ricottą.
- Całość polewamy dodatkowo miodem i posypujemy pozostałymi listkami tymianku i pieprzem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Polecam również podobny deser Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem
- Inspiracja - „Aromen Feuerwerk” Kathariny Küllmer
CookUp 2019-09-19 21:02:49
Tylko kilka składników, a każdy z nich jest wyrazisty w smaku i jednocześnie doskonale uzupełnia inne. Świetna kompozycja, na którą zdecydowanie mamy ochotę i oczywiście świetny blog, na którym inspirujesz! Będziemy wracać z przyjemnością!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-19 23:54:07
Bardzo mi miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.