Grillowane lub pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem
Grillowane lub pieczone brzoskwinie dobrze komponują się z sałatami, z serem, np. kozim, mogą być również podstawą deseru. Tym razem znalazłam przepis* na pieczone brzoskwinie z miodową ricottą oraz z dodatkiem tymianku i pieprzu. Jest to szybki, łatwy i wyjątkowo smaczny letni deser. Ser ricotta możemy zastąpić waniliowymi lodami , które również możemy skropić miodem i posypać tymiankiem i pieprzem.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/Pieczone-brzoskiwnie-z-tymiankiem-i-pieprzem-595x858.jpg)
SKŁADNIKI
- 8 brzoskwiń
- 6 łyżek płynnego miodu
- kilka gałązek tymianku
- 250 g serka ricotta
- 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego lub czarnego pieprzu
WYKONANIE
- Pieprz wrzucamy do moździerza i tłuczemy na grube kawałki.
- Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
- Połówki owoców układamy skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Polewamy 3 łyżkami miodu, posypujemy połową porcji tymianku i świeżo tłuczonego pieprzu.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 15 - 20 minut, aż owoce puszczą lekko sok.
- Ser ricotta mieszamy z 1 łyżką miodu.
- Upieczone brzoskwinie podajemy z miodową ricottą.
- Całość polewamy dodatkowo miodem i posypujemy pozostałymi listkami tymianku i pieprzem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Polecam również podobny deser Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem
- Inspiracja - „Aromen Feuerwerk” Kathariny Küllmer
Tagi
deserpieprzricottamiódowocowy deserbrzoskwinietymianekszybki deserpieczone brzoskwiniełatwy deserletni deserlatosierpieńwrzesieńZobacz również
Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem
![kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0246-960x1440.webp)
Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą
![wytrawna-tarta-galette-z-serem-pomidorami-i-kukurydza](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/5X9A5446-960x1440.webp)
Melon z czerwonym pieprzem, tymiankiem w winie z miodem
![melon-z-czerwonym-pieprzem-tymiankiem-w-winie-z-miodem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/melon-z-pieprzem-i-tymiankiem-595x858.jpg)
Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek
![kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0485-960x1440.webp)
CookUp 2019-09-19 21:02:49
Tylko kilka składników, a każdy z nich jest wyrazisty w smaku i jednocześnie doskonale uzupełnia inne. Świetna kompozycja, na którą zdecydowanie mamy ochotę i oczywiście świetny blog, na którym inspirujesz! Będziemy wracać z przyjemnością!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-19 23:54:07
Bardzo mi miło, dziękuję i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.