Ser feta pieczony z winogronami, oliwą, miodem i ziołami. Szybka i łatwa przystawka z pieczonego sera feta i soczystych winogron
Ser feta pieczony z soczystymi winogronami, oliwą, miodem i aromatycznymi ziołami to wyjątkowa uczta dla podniebienia. Delikatnie chrupiący z wierzchu, a zarazem kremowy w środku, ser feta doskonale komponuje się z ciepłymi, soczystymi winogronami, słodkim miodem oraz aromatycznymi ziołami. To idealne połączenie słodkości i słoności, które dostarczy niezapomnianych doznań smakowych.
Przygotowanie jest nadzwyczaj proste, co sprawia, że danie nadaje się zarówno na wyrafinowaną przystawkę, jak i na wyjątkowy deser. Podawane na gorąco z chrupiącymi grzankami z chleba, zachwyci każde podniebienie.
![ser feta pieczony z winogronami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3649-scaled.webp)
SKŁADNIKI
- 200 g twardego sera feta
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 - 3 garście/kiście winogron
- zioła świeże lub suszone - tymianek, rozmaryn
- czerwony pieprz w ziarnkach
- czarny mielony pieprz
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Kostkę sera feta umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Dodajemy winogrona. Możemy ser obłożyć całymi kiściami lub samymi owocami.
- Fetę polewamy oliwą z oliwek i miodem.
- Dodajemy tymianek i rozmaryn, ziarna czerwonego pieprzu i czarny pieprz mielony.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 - 30 minut.
- Pod koniec pieczenia możemy na 5 minut włączyć grill.
- Fetę z winogronami podajemy na gorącą z grzankami z chleba, krakersami lub chlebkiem pita.
![pieczonony ser feta miód i winogrona](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3671-scaled.webp)
PORADY I WSKAZÓWKI
- Z podanych składników przygotujemy przystawkę dla 2 - 3 osób.
- Danie najlepiej smakuje na gorąco, więc podawaj je od razu po wyjęciu z piekarnika.
- Możesz podać je z grzankami z chleba, bagietki, bułki lub chleba tostowego.
- Nie bój się eksperymentować z dodatkami. Możesz dodać do dania orzechy, czy nawet szczyptę cynamonu dla unikalnego smaku.
- Do dania możesz dodać inne ulubione zioła niż tymianek, takie jak rozmaryn, oregano lub ich mieszankę. Świeże zioła nadadzą potrawie intensywny aromat.
- Zamiast czerwonego pieprzu możesz dodać pieprz syczuański.
- Korzystając z tego samego przepisu, możesz równie dobrze przygotować ser camembert. Obydwie wersje będą równie smaczne i aromatyczne.
Zobacz również
Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem
![gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/placki-gryczane-z-kozim-jogurtem-serkiem.jpg)
Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa
![slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_1196-960x1440.webp)
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem
![grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/09/grzanki-figi-ser-blue-2-595x858.jpg)
Koktajl winogronowy ze szpinakiem, imbirem i wodą kokosową
![koktajl-winogronowy-ze-szpinakiem-imbirem-i-woda-kokosowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/koktajl-winogrona-i-szpinak.jpg)
Beata 2022-10-15 16:17:15
Nie robiłam nigdy takiej. Jestem ciekawa jak smakuje
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-10-18 11:13:42
To bardzo pyszna przekąska
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.