Piklowana czerwona cebula, pyszna i szybka marynata

Marynowana czerwona cebulka w winnym occie, miodzie i przyprawach. Marynowana cebula - pyszny dodatek do sałatek, warzyw, burgerów, śledzi...

Jak przygotować aromatyczną marynowaną czerwoną cebulę z przyprawami?

Marynowana czerwona cebulka w winnym occie, miodzie i przyprawach. Pierwszy raz skosztowałam tej pysznej cebulki na warsztatach kulinarnych, które prowadziła Dominika Wójciak, znana również jako Jarzynova.

Z jakimi potrawami najlepiej komponuje się marynowana czerwona cebula?

Razem z Dominiką przygotowaliśmy na warsztatach pikolwaną cebulkę z przyprawami i była ona dodatkiem do wege burgera z buraków. Mimo, że wtedy cebula marynowała się bardzo krótko, posmakowała mi tak bardzo, że byłam pewna, że zagości w mojej lodówce na stałe. Marynowana cebula pasuje do ugotowanej fasoli, ciecierzycy, soczewicy, brokułów, fasolki i kalafiora. Jest idealnym dodatkiem do burgerów, i tych wegetariańskich, i mięsnych.

piklowana czerwona cebula

SKŁADNIKI

  • 500 g czerwonej cebuli (waga cebuli w łupinach)
  • 250 ml wody
  • 150 ml octu winnego czerwonego (lub białego)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE

  1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki (dobrze sprawdza się przy krojeniu tzw. mandolina).
  2. Krążki cebuli układamy w litrowym słoiku lub w dwóch mniejszych.
  3. Zagotowujemy wodę z solą, pieprzem, anyżem i kolendrą.
  4. Do gorącej wody dodajemy miód i ocet, mieszamy.
  5. Lekko gorącą marynatą zalewamy plasterki cebuli i odstawiamy, aż całość ostygnie.
  6. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki.
  7. Cebulka gotowa jest do spożycia już na drugi dzień.
pikolwana czerwona cebula Jarzynovej

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Ten przepis i wiele innych, wspaniałych inspiracji znajdziecie w książce Dominiki "Prosto, pysznie, do pudełka".
  • Dominika poleca piklowaną cebulę dodawać do "czegokolwiek przyjdzie ci ochota". Pasuje do ugotowanej fasoli, ciecierzycy, soczewicy, brokułów, fasolki i kalafiora. Jest idealnym dodatkiem do burgerów, i tych wegetariańskich, i mięsnych.
  • Dodajcie cebulę do sałatek zamiast cebuli surowej, petarda.
  • Odkryciem był śledź z marynowaną cebulką, który zagościł na wigilijnym stole i zrobił furorę.

Zobacz również

Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami

czeresnie-marynowane-w-miodzie-z-winem-i-przyprawami

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Komentarze

Bernadeta 2021-01-10 21:51:36

Piekne zdjęcia , smaczny i inspirujący przepis.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-11 17:09:42

Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.