Ramen w domu - Brian MacDuckston

KOMENTARZE

Ramen w domu  - Brian MacDuckston. Książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami

Zamień swoją kuchnię w królestwo ramenu.

"W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja" - Eliza Mórawska-Kmita Whiteplate. Taki jest ramen, niby prosty w przygotowaniu, ale potrzebuje czasu, dużo cierpliwości i właśnie... medytacji.

"Ramen w domu" - Brian MacDuckston - książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami.


Brian MacDuckston, koneser ramenu, absolwent Szkoły ramenu w Osace przez wiele lat podróżując po Japonii spróbował niezliczonych porcji i wersji tego dania. W swojej książce przedstawia nam, dzieląc się swoimi doświadczeniami, jak można przygotować ramen w domu. My Polacy jesteśmy mistrzami w gotowaniu tradycyjnego rosołu, więc przepisy na ranem powinny być dla nas zrozumiałe i bardzo oczywiste.

Książka podzielona jest na dziesięć rozdziałów:

1. Ramen dla każdego. Skąd się wziął ramen, jaki sprzęt jest nam niezbędny, co warto mieć w spiżarni, jak ugotować makaron i jak stworzyć swój ramen. Znajdziemy w tym rozdziale również instrukcję krok po kroku, jak układać składniki w misce. Dowiemy się także wszystkiego o profesjonalnej degustacji ramenu, czyli jak to się robi w Japonii.

2. Wywary i sosy tare. Wywary zupełnie inne niż zupy które znamy i tare, czyli najważniejszy składnik ramenu. Tare to sos, bomba smakowa odpowiadająca za słony smak i umami.

3. Ramen, czyli makarony. Tradycyjny makaron robi się z mąki pszennej, wody i wody alkaicznej, czyli kansui. Taki makaron możemy kupić gotowy, ale autor podpowiada nam, jak zrobić taki makaron i jak przygotować w domu wodę kansui.

4. Dodatki. To właśnie dodatki, takie jak chashu, negi, manma, ajitama, naruto, aromatyczne oleje sprawią, że dobry ramen staje się po prostu wyjątkowy.

5. Shio ramen

6. Shoyu ramen

7. Miso ramen

8. Tonkotsu ramen

9. Inne rodzaje ramenu

10. Przystawki. Mimo, że w większości japońskich knajpek z ramenem nie podaje się przystawek, są one bardzo popularne w ich amerykańskich odpowiednikach. Pierożki gyoza, smażony kurczak, marynowane warzywa, ryżowe kulki onigiri i inne.

W książce "Ramen w domu"  znajdziemy ponad 100 klasycznych i kreatywnych przepisów na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki. Sztuczki, które oszczędzą nasz czas oraz ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni.

RAMEN W DOMU - Brian MacDuckston - Dziękuję za egzemplarz recenzencki Wydawnictwu Poradnii K

Zobacz również

Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile

meshi-kulinarny-przewodnik-po-kulturze-japonii-karharine-tamiko-arguile

Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata. Malwina Bareła

lunchbox-na-kazdy-dzien-dookola-swiata-malwina-barela

Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung

domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo

Komentarze

Biała 2020-02-21 10:20:42

Chyba czas na medytacje ta pozycja musi się znaleźć na mojej półce.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-23 16:44:01

Biała, będziemy obie medytować 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.