Ukryj menu

Ramen. Zupa szczęścia i miłości - Tove Nilsson

KOMENTARZE

Książka Ramen. Zupa szczęścia i miłości - Tove Nilsson. Co to jest ramen? Jak przygotować ramen?

Co to jest ramen?

Na jesienne i zimowe wieczory polecam lekturę "Ramen. Zupa szczęścia i miłości", koniecznie przy kubku zielonej herbaty. Ramen to japońska zupa z makaronem i dodatkami. Tak naprawdę, to proste w wykonaniu danie, ale wymagające pewnej wiedzy, cierpliwości i ...miłości. Ramen to nie tylko rosół z dodatkami i bardzo ostatnio modna zupa. Dobry, prawidłowo przygotowany ramen to "danie, które potrafi wprowadzić w błogostan, gwarantując prawdziwą eksplozję smaków".


Jak przygotować dobry ramen?

Z pomocą przybywa szefowa kuchni i dziennikarka kulinarna Tove Nilsson i jej książka "Ramen. Zupa szczęścia i miłości". Autorka krok po kroku wprowadza nas w świat ramenu i udowadnia, że z powodzeniem możemy idealny ramen przygotować w domowej kuchni. To pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników tej uzależniającej zupy.


Książka podzielona jest na cztery rozdziały

  1. Podstawy
  2. Ramen
  3. Inne japońskie makarony
  4. Małe dania

Podstawy

Podstawy, czyli wszystko, co jest w ramenie najważniejsze - bulion, tare, makaron, dodatki. Jak pisze autorka, bulion to podstawa ramenu. Tajemnicą dobrego bulionu jest długi czas gotowania (nawet do 48 godzin) i dobrej jakości składniki. Tare to esencja smaku. Najbardziej klasyczne esencje smakowe to sos sojowy, miso, które łączy się z bulionem bezpośrednio w misce. Mogą to być również pasty przyprawowe, oleje smakowe sól ziołowa, octy lub cytrusy. Makaron to niezależna dyscyplina naukowa. Prawdziwy makaron ramen jest zrobiony wyłącznie z mąki pszennej, wody i kanusi. Co to jest kanusi? Jest to roztwór, który można porównać do proszku do pieczenia lub wody alkalicznej - substancja zasadowa, która w połączeniu z mąka i wodą zmienia skład chemiczny glutenu w mące. Makaron staje się bardziej twardy i sprężysty. W związku z tym, że kanusi jest trudno dostępne Tove Nilsson podpowiada, czym i jak zastąpić ten istotny składnik. W misce ramenu liczy się każdy element. Dodatki, takie, jak wieprzowina, jajka, dymka, kiełki fasoli, pędy bambusa... bulion, tare, makaron i ramen gotowy!

Ramen

Ramen - w tym rozdziale ponad dwadzieścia przepisów na ramen. Miso ramen, kimchi ramen, shoyu ramen, mushroom tofu ramen... a do wszystkich przepisów dołączone są apetyczne fotografie.

Inne japońskie makarony

Inne japońskie makarony - tsukamen (makaron ramen na zimno), udon i soba.

Małe dania

Małe dania, takie jak smażony kurczak po japońsku, dania wegetariańskie, tempura, pierożki gyoza, kapuściane naleśniki okonomiyaki i tsukemono, czyli marynowane warzywa, grzyby i owoce.


"Ramen. Zupa szczęścia i miłości" to nie tylko książka z przepisami, to przewodnik, dzięki któremu będziemy mogli przygotować w domu najlepszy ramen. Warunek? Książkę należy przeczytać od deski do deski!

Dziękuję wydawnictwu Prószynski i S-ka za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Kategorie

Książki

Zobacz również

Ramen w domu - Brian MacDuckston

ramen-w-domu-brian-macduckston

Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii

meshi-kulinarny-przewodnik-po-kulturze-japonii-karharine-tamiko-arguile

Tokio Kultowe Przepisy - Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską

tokio-kultowe-przepisy-maori-murota-odczarowuje-kuchnie-japonska

Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy. Caroline Fleming

ugotuj-sobie-szczescie-jak-dunczycy-caroline-fleming

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.