Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Raz na tydzień - Kuchnia wege dla zabieganych - Chloé Sucrée

KOMENTARZE

Recenzja książki Raz na tydzień Kuchnia wege dla zabieganych autorstwa Chloé Sucrée

Chloé Sucrée - autorka książki kulinarnej Raz na tydzień Kuchnia wege dla zabieganych - pół Belgijka, pół Szwajcarka, fotografka i założycielka wegetariańskiego bloga Being Biotiful. Chloé Sucrée w swojej książce i na blogu udziela inspirujących porad, jak za pomocą metody batch cooking przygotować w jedno popołudnie zdrowe wegetariańskie posiłki na cały tydzień.

Raz na tydzień Kuchnia wege dla zabieganych Chloé Sucrée

Batch cooking - co to jest?

Zdrowe odżywianie nie zawsze jest łatwe. Aby odżywiać się zdrowo, warto poświęcić trochę czasu na pracę w kuchni. Dla wielu osób może okazać się to jednak nierealne. Praca, dzieci, obowiązki, zmęczenie, brak inspiracji to częste przyczyny braku czasu na domowe gotowanie. Warto więc odnaleźć system, dzięki któremu będziemy mogli przygotowywać zdrowe posiłki na każdy dzień i jednocześnie spędzać w kuchni jak najmniej czasu.

Odpowiedź znajdziemy w metodzie batch cooking czyli "gotowanie na później", "gotowanie partiami". Metoda ta polega na tym, aby jednorazowo poświęcić kilka godzin po to, aby przygotować większe ilości różnorodnych posiłków. Będą to posiłki, które można przechowywać lub mrozić, a następnie łączyć je wedle uznania w ciągu tygodnia.

Korzyści płynące z metody batch cooking: optymalizacja czasu, oszczędność pieniędzy, codziennie zdrowe, domowe i różnorodne posiłki, zakupy raz w tygodniu, mniej wyrzucania jedzenia, mniej brudnych naczyń.

Raz na tydzień Kuchnia wege dla zabieganych Chloé Sucrée

W książce Raz na tydzień Kuchnia wege dla zabieganych znajdziemy praktyczne porady jak robić zakupy, jak zorganizować swoją spiżarnię i przestrzeń kuchenną. Autorka przedstawia nam również propozycję tygodniowego menu inspirowaną wegetariańskimi przepisami, które znajdziemy książce. Są to zarówno przepisy na potrawy, które możemy przygotować z wyprzedzeniem, jak i pomysły na tworzenie na ich podstawie pysznych, szybkich i zdrowych połączeń.

Przepisy w książce to rozdział z daniami bazowymi, słodkimi i wytrawnymi, które będą punktem wyjściowym do szybkiego tworzenia zdrowych posiłków. Kolejne rozdziały to śniadania, obiady i kolacje oraz desery i przekąski.

Raz na tydzień Kuchnia wege dla zabieganych Chloé Sucrée

Każdy przepis w książce opatrzony jest apetycznym zdjęciem gotowej potrawy a indeks przepisów, taki jak najbardziej lubię, czyli po składnikach. Uważam, że taki indeks jest istotnym elementem w książkach kulinarnych, szczególnie wtedy, kiedy mamy jakiś produkt i brak nam pomysłów na jego wykorzystanie. Polecam.

Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Kategorie

Książki

Zobacz również

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz

nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz

Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw - Dominika Targosz

roslinna-sprawa-prosta-i-komfortowa-kuchnia-pelna-warzyw-dominika-targosz

Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - Piotr Ibrahim Kalwas

marhaba-witaj-w-kuchni-z-czterech-stron-swiata-piotr-ibrahim-kalwas

Jednogarnkowa Jarzynova - Dominika Wójciak - proste, codzienne warzywne receptury

jednogarnkowa-jarzynova-dominika-wojciak-proste-codzienne-warzywne-receptury

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.