Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką...

Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką

Bakłażan, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman... a może gruszka miłości?

Jakie znacie jeszcze nazwy tego warzywa ?

A może bakłażan to owoc?

Za dużo pytań... zanim znajdziemy odpowiedzi, możemy w kilka chwil przyrządzić roladki z bakłażana.

Roladki z grillowanego bakłażana to pomysł na bardzo szybką w przygotowaniu przekąskę.

Bakłażana możemy również obsmażyć na zwykłej patelni.

Ilość majonezu w przepisie zależy od soczystości tuńczyka i konsystencji, jaką uzyskamy po rozgnieceniu ciecierzycy.


SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - około 160 g
  • 1 puszka cieciorki - 265 g po odsączeniu zalewy
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 1-2 łyżki majonezu
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa do smarowania bakłażana

WYKONANIE

  1. Bakłażana kroimy w cienkie podłużne plastry, posypujemy solą, odstawiamy.
  2. Odsączoną cieciorkę rozgniatamy widelcem, dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekana szalotkę, bazylię, paprykę, majonez.
  3. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
  4. Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, smarujemy oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
  5. Odkładamy na talerz, studzimy  i każdy plaster smarujemy przygotowanym farszem tuńczykowym.
  6. Delikatnie zawijamy, nie za ciasno i spinamy wykałaczką.
  7. Całość możemy dodatkowo skropić oliwą, octem balsamicznym, obsypać solą, pieprzem czy listkami bazylii.

Zobacz również

Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

baba-ghanoush-pasta-z-pieczonego-baklazana

Pieczone warzywa z serem camembert

pieczone-warzywa-z-serem-camembert

Kiszona sezonowa sałatka z ogórków, papryki i szalotki

kiszona-sezonowa-salatka-z-ogorkow-papryki-i-szalotki

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Komentarze

Eva 2018-05-10 20:07:24

Ależ pomysłowe! Polecam wrzucenie przepisu na konkurs tuńczyka princes, jest oryginalny, może uda się coś wygrać :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-05-12 19:08:54

😉

Odpowiedz

nina 2018-06-18 19:17:00

Ja też wzięłam udział, ale jak widzę takie oryginalne pyszności na blogach, to myślę że mam małą szansę.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-06-22 12:58:06

🙂 ... spokojnie, ten przepis, nie bierze udziału w owym konkursie (brał wcześniej w innym i ... wygrał 😉 )

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.