Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką
Bakłażan, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman... a może gruszka miłości?
Jakie znacie jeszcze nazwy tego warzywa ?
A może bakłażan to owoc?
Za dużo pytań... zanim znajdziemy odpowiedzi, możemy w kilka chwil przyrządzić roladki z bakłażana.
Roladki z grillowanego bakłażana to pomysł na bardzo szybką w przygotowaniu przekąskę.
Bakłażana możemy również obsmażyć na zwykłej patelni.
Ilość majonezu w przepisie zależy od soczystości tuńczyka i konsystencji, jaką uzyskamy po rozgnieceniu ciecierzycy.
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - około 160 g
- 1 puszka cieciorki - 265 g po odsączeniu zalewy
- 1 szalotka drobno posiekana
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1-2 łyżki majonezu
- garść posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa do smarowania bakłażana
WYKONANIE
- Bakłażana kroimy w cienkie podłużne plastry, posypujemy solą, odstawiamy.
- Odsączoną cieciorkę rozgniatamy widelcem, dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekana szalotkę, bazylię, paprykę, majonez.
- Mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Papierowym ręcznikiem osuszamy plastry bakłażana, smarujemy oliwą i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
- Odkładamy na talerz, studzimy i każdy plaster smarujemy przygotowanym farszem tuńczykowym.
- Delikatnie zawijamy, nie za ciasno i spinamy wykałaczką.
- Całość możemy dodatkowo skropić oliwą, octem balsamicznym, obsypać solą, pieprzem czy listkami bazylii.
Eva 2018-05-10 20:07:24
Ależ pomysłowe! Polecam wrzucenie przepisu na konkurs tuńczyka princes, jest oryginalny, może uda się coś wygrać :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-05-12 19:08:54
😉
Odpowiedz
nina 2018-06-18 19:17:00
Ja też wzięłam udział, ale jak widzę takie oryginalne pyszności na blogach, to myślę że mam małą szansę.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-06-22 12:58:06
🙂 ... spokojnie, ten przepis, nie bierze udziału w owym konkursie (brał wcześniej w innym i ... wygrał 😉 )
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.