Wiosenna sałatka z ziemniaków, rzodkiewki, szczypiorku i pestek dyni. Kolorowa, zdrowa i smaczna sałatka z fioletowymi ziemniakami.
Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje się jednak, że Vitelotte przywędrowały z Peru do Europy, gdzie uprawiane są od początku XIX wieku.
Dzięki swojemu zabarwieniu stanowią nie lada atrakcję kulinarną, świetnie się nadają do sałatek, jak i do dekoracji innych potraw.
Sałatka, którą proponuję jest banalnie prosta w przygotowaniu, za to efekt końcowy, kontrastowa kolorystyka może wprawić w zdumienie niejednego biesiadnika.
SKŁADNIKI
SAŁATKA
- 500 g fioletowych ziemniaków lub innych sałatkowych
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- garść pestek dyni
- czarnuszka
SOS
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku - rozgnieciony
- sól, pieprz
WYKONANIE
- Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, najlepiej na parze. Kiedy wystygną obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, mogą to być plastry, łódeczki, według uznania.
- Na dużym talerzu układamy ziemniaki, dorzucamy do nich pokrojone rzodkiewki, obsypujemy posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni.
- Sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu możemy polać sałatkę od razu, ale starci ona wówczas na swojej urodzie. Najlepiej sos zaserwować osobno w miseczce posypany nasionami czarnuszki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.