Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire

Wiosenna sałatka z ziemniaków, rzodkiewki, szczypiorku i pestek dyni. Kolorowa, zdrowa i smaczna sałatka z fioletowymi ziemniakami.

Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje się jednak, że Vitelotte przywędrowały z Peru do Europy, gdzie uprawiane są od początku XIX wieku.


Dzięki swojemu zabarwieniu stanowią nie lada atrakcję kulinarną, świetnie się nadają do sałatek, jak i do dekoracji innych potraw.

Sałatka, którą proponuję  jest banalnie prosta w przygotowaniu, za to efekt końcowy, kontrastowa kolorystyka może wprawić w zdumienie niejednego biesiadnika.

SKŁADNIKI

SAŁATKA

SOS

WYKONANIE

  1. Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, najlepiej na parze. Kiedy wystygną obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, mogą to być plastry, łódeczki, według uznania.
  2. Na dużym talerzu układamy ziemniaki, dorzucamy do nich pokrojone rzodkiewki, obsypujemy posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni.
  3. Sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu możemy polać sałatkę od razu, ale starci ona wówczas na swojej urodzie. Najlepiej sos zaserwować osobno w miseczce posypany nasionami czarnuszki.

Zobacz również

Zielona serowa pasta z olejem z pestek dyni

zielona-serowa-pasta-z-olejem-z-pestek-dyni

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Sałatka z cukinii z czosnkiem, miętą i chili

salatka-z-cukinii-z-czosnkiem-mieta-i-chili

Gniecione ziemniaki z piekarnika z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami

gniecione-ziemniaki-z-piekarnika-z-sosem-tatarskim-z-marynowanymi-kurkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.