Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami. Śledzie na obiad, czyli śledziowa sałatka z pieczonymi w mundurkach ziemniakami
Sałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami.
Sałatkę śledziową można podać na każdą okoliczność – na wigilię, przyjęcie lub po prostu jako przekąskę. Dodatek ciepłych, pieczonych ziemniaków sprawi, że sałatka stanie się niezwykle smacznym elementem obiadu. To doskonały pomysł zwłaszcza na tzw. piątkowy obiad, kiedy wiele osób wybiera dania rybne.
SKŁADNIKI
- 4 - 5 płatów śledziowych - około 400 g
- 1 puszka drobnego groszku (140 g)
- 1 czerwona cebula
- 1 duże jabłko
- 200 g ogórków kiszonych
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki siekanego świeżego koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 60 g majonezu
- sól, pieprz
- ziemniaki
WYKONANIE
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie około godziny.
- Jajka obieramy ze skorupek.
- Obieramy ze skórki jabłko i cebulę.
- Jajka, ogórki, jabłko i ogórki kroimy w kostkę.
- Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny przygotowujemy sos mieszając ze sobą składniki.
- Do sosu dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie z solą ponieważ śledzie dostępne w sprzedaży mają różną słoność.
- Odsączone z wody śledzie kroimy w paski.
- W misce łączymy ze sobą posiekane jajka, ogórek, cebulę i jaja.
- Dodajemy pokrojone kawałki śledzi, odsączony z zalewy groszek.
- Całość zalewamy sosem, ewentualnie doprawiamy.
- Przykrywamy i odstawiamy do lodówki, sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień.
- Nieobrane, umyte i wyszorowane ziemniaki układamy w garnku rzymskim i pieczemy około godzinę w temperaturze 200°C. Pieczemy bez wody lub z odrobiną, to zależy od garnka.
- Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, czas pieczenia uzależniony jest między innymi od odmiany ziemniaków.
- Jeżeli nie posiadamy garnka rzymskiego ziemniaki możemy ugotować na parze. Możemy również zawinąć każdego ziemniaka w folię aluminiową i upiec w piekarniku.
- Sałatkę śledziową serwujemy z gorącymi ziemniakami pieczonymi w mundurkach.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do pieczenia ziemniaków polecam gliniany garnek, czyli tzw. garnek rzymski. Dania przygotowane w takim garnku są smaczne i zdrowe. Świetnym rozwiązaniem są garnki emaliowane, gdyż nie trzeba ich moczyć w wodzie przed pieczeniem .
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.