Ukryj menu

Śledź pod pierzynką - warstwowa sałatka

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Śledź pod pierzynką - warstwowa sałatka ze śledziem

Śledź pod pierzynką

Sałatka „śledź pod pierzynką” z lekko odchudzonym sosem. Kolorowa i bardzo smaczna, idealna na świąteczny lub sylwestrowy stół.

obraz12

SKŁADNIKI

Sos

WYKONANIE

  1. Śledzie zalewamy zimną woda. Odstawiamy na dwie godziny. Osuszamy i kroimy w paseczki.
  2. Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach do miękkości.
  3. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub również kroimy w kostkę.  
  5. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
  6. Cebulę obieramy i siekamy również w drobną kosteczkę.
  7. Ogórki  obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
  8. Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku.
  9. Sałatka najlepiej prezentuje się w szklanym naczyniu, w którym układamy warstwy.
  10. Śledzia wymieszanego z cebulą i musztardą francuską, doprawiamy pieprzem i smarujemy warstwa sosu. Na warstwie śledzi układamy ziemniaki i ogórki, smarujemy sosem. Dodajemy buraki i smarujemy ostatnią porcją sosu. Na wierzch sałatki rozkładamy jajka, ścieramy na grubych oczkach żółty ser i posypujemy szczypiorkiem.

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Tatar ze śledzi, buraków, ogórków i szalotki  

tatar-ze-sledzi-burakow-ogorkow-i-szalotki

Śledzie z suszonymi pomidorami i czosnkiem

sledzie-z-suszonymi-pomidorami-i-czosnkiem

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.