Śledź pod pierzynką - warstwowa sałatka ze śledziem
Śledź pod pierzynką
Przedstawiamy znaną sałatkę „śledź pod pierzynką” z lekko odchudzonym sosem. Kolorowa i bardzo smaczna, idealna na świąteczny lub sylwestrowy stół.
SKŁADNIKI
6 filetów solonych śledziowych
1 cebula
3 średniej wielkości ziemniaki
3 średniej wielkości buraki
4 ogórki kiszone
3 jajka
sól, pieprz
szczypiorek
Sos
280 ml majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
Śledzie płuczemy pod bieżąca woda, wkładamy do miski i zalewamy zimną woda. Odstawiamy na dwie godziny, w połowie czasu zmieniamy wodę na świeżą. Osuszamy i kroimy w paseczki.
Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach w osobnych garnkach do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości warzyw). Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i siekamy również w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy... w kosteczkę :-)
Składniki sosu łączymy razem, doprawiamy ewentualnie do smaku.
Sałatka najlepiej prezentuje się w szklanym naczyniu, w którym układamy warstwy:
Śledzia wymieszanego z cebulką, doprawionego pieprzem, smarujemy warstwa sosu, na warstwie śledzi układamy ziemniaki i ogórki, smarujemy warstwą sosu, następnie dodajemy buraki i smarujemy ostatnia częścią sosu. Na wierzch sałatki rozkładamy jajka i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.