Śledź pod pierzynką - warstwowa sałatka ze śledziem
Śledź pod pierzynką
Sałatka „śledź pod pierzynką” z lekko odchudzonym sosem. Kolorowa i bardzo smaczna, idealna na świąteczny lub sylwestrowy stół.

SKŁADNIKI
Sos
WYKONANIE
- Śledzie zalewamy zimną woda. Odstawiamy na dwie godziny. Osuszamy i kroimy w paseczki.
- Ziemniaki i buraki gotujemy w mundurkach do miękkości.
- Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub również kroimy w kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
- Cebulę obieramy i siekamy również w drobną kosteczkę.
- Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
- Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Sałatka najlepiej prezentuje się w szklanym naczyniu, w którym układamy warstwy.
- Śledzia wymieszanego z cebulą i musztardą francuską, doprawiamy pieprzem i smarujemy warstwa sosu. Na warstwie śledzi układamy ziemniaki i ogórki, smarujemy sosem. Dodajemy buraki i smarujemy ostatnią porcją sosu. Na wierzch sałatki rozkładamy jajka, ścieramy na grubych oczkach żółty ser i posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.