Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Sałatka z kozim bundzem naturalnym, szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Sałatka z kozim bundzem naturalnym, szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami

Sałatka z kozim bundzem naturalnym z gospodarstwa "Figa". Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziliśmy rodzinne ekologiczne gospodarstwo FIGA w Mszanie, które zajmuje się hodowlą kóz i produkcją nabiału z koziego mleka.




Mieliśmy szczęście spotkać Pana Waldemara Maziejuka, założyciela gospodarstwa, który przybliżył nam historię powstania swojej działalności. Dzięki uprzejmości gospodarzy mogliśmy obejść gospodarstwo i uczestniczyć w udoju. Oprowadzał nas syn i wspólnik Pana Waldemara, Tomasz, który z wielką pasją opowiadał nam o hodowli kóz i produkcji koziego nabiału - za co serdecznie dziękujemy.

Przy okazji wizyty popróbowaliśmy mnóstwo smakołyków produkowanych z koziego mleka, m.in. koziego naturalnego bundzu, wędzonego bundzu, bryndzy, twarożków smakowych oraz sera farmerskiego z pieprzem.


Bundz kozi naturalny to "tradycyjny ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. Wytwarzany metodami poznanymi na ziemiach karpackich już w XV wieku. Obojętny w smaku — doskonały jako półprodukt do sałatek Może zastąpić mozarellę. Z upływem dni zmienia smak na wyrazistszy zyskując uznanie kolejnych amatorów. Stanowi bazę do produkcji bryndzy."*

Po degustacji poczyniliśmy zakupy i postanowiłyśmy przygotować z koziego naturalnego bundzu sałatkę.

Składniki - na jedną porcje

SAŁATKA

garść świeżego szpinaku baby

50 g sera koziego bundz naturalny**

1 brzoskwinia

garść malin

kilka listków mięty

SOS

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz

>WYKONANIE

Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.

Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestki i kroimy na "półksiężyce". Grillujemy na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem. Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu lub w salaterce. Dodajemy grillowane brzoskwinie, ser kozi, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, na wierzchu układamy maliny i posypujemy listkami mięty.

* Opis ze strony gospodarstwa www.serykozie.pl

** kozi bundz naturalny możemy zastąpić mozzarellą

Zobacz również

Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami

tarta-z-ciasta-filo-z-kozim-serem-i-marynowanym-truskawkami-z-oliwkami

Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem

salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.