Tarta z chrupiącego ciasta filo z nadzieniem z delikatnego koziego sera oraz dodatkiem aromatycznych, marynowanych truskawek z oliwkami. To niezwykłe połączenie smaków sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia

Uniwersalne ciasto filo może być serwowane zarówno na słodko, jak i na słono, czyniąc je niezwykle wszechstronnym. Wcześniej podałam kilka wskazówek dotyczących korzystania z ciasta filo w przepisie na truskawki w koszyczkach, gdzie truskawki były podane jako deser. Tym razem proponuję wykorzystać truskawki w daniu wytrawnym - zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim serem. To danie nie tylko doskonale pasuje jako przekąska, ale także jako główne danie lub dodatek do letnich potraw.

Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami

SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm

  • 150 g ciasta filo
  • 5 - 6 łyżek oleju - u mnie olej ryżowy
  • 150 g sera koziego kanapkowego
  • 150 g śmietany 18 %
  • 2 jaja
  • 300 g truskawek
  • pęczek świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 - 80 g drylowanych czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Blaszkę smarujemy cienko olejem.
  2. Bierzemy połowę ciasta filo, pojedyncze arkusze smarujemy olejem, następnie układamy i marszczymy je warstwowo w foremce formując dno tarty.
  3. Pieczemy około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
  4. Truskawki myjemy, wycinamy szypułki, kroimy na kawałki, listki tymianku siekamy.
  5. W misce delikatnie mieszamy truskawki, oliwki, marynowany pieprz, tymianek, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  6. W drugiej misce mieszamy ze sobą serek kozi, śmietanę i jaja na krem, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Krem wykładamy na podpieczony spód z ciasta i przykrywamy pozostałym ciastem, również warstwowo posmarowanym olejem.
  8. Pieczemy ponownie około 15 minut w 200°C.
  9. Jeżeli ciasto za szybko zacznie się rumienić w połowie pieczenia przykrywamy całość folią aluminiowa.
  10. Podajemy jeszcze ciepłe z marynowanymi truskawkami z oliwkami.

Zobacz również

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

salatka-z-arbuzem-serem-feta-czarnymi-oliwkami-czerwona-cebula

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią

letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia

Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią

czeresniowa-caprese-letnia-owocowa-salatka-z-czeresniami-mini-mozzarella-i-bazylia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.