Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Tarta z chrupiącego ciasta filo z nadzieniem z delikatnego koziego sera oraz dodatkiem aromatycznych, marynowanych truskawek z oliwkami

Uniwersalne ciasto filo może być serwowane zarówno na słodko, jak i na słono, czyniąc je niezwykle wszechstronnym. Wcześniej podałam kilka wskazówek dotyczących korzystania z ciasta filo w przepisie na truskawki w koszyczkach, gdzie truskawki były podane jako deser. Tym razem proponuję wykorzystać truskawki w daniu wytrawnym - zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim serem. To danie nie tylko doskonale pasuje jako przekąska, ale także jako główne danie lub dodatek do letnich potraw.

Tarta z ciasta filo z kozim serem i marynowanym truskawkami z oliwkami

SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm

WYKONANIE

  1. Blaszkę smarujemy cienko olejem.
  2. Bierzemy połowę ciasta filo, pojedyncze arkusze smarujemy olejem, następnie układamy i marszczymy je warstwowo w foremce formując dno tarty.
  3. Pieczemy około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
  4. Truskawki myjemy, wycinamy szypułki, kroimy na kawałki, listki tymianku siekamy.
  5. W misce delikatnie mieszamy truskawki, oliwki, marynowany pieprz, tymianek, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  6. W drugiej misce mieszamy ze sobą serek kozi, śmietanę i jaja na krem, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Krem wykładamy na podpieczony spód z ciasta i przykrywamy pozostałym ciastem, również warstwowo posmarowanym olejem.
  8. Pieczemy ponownie około 15 minut w 200°C.
  9. Jeżeli ciasto za szybko zacznie się rumienić w połowie pieczenia przykrywamy całość folią aluminiowa.
  10. Podajemy jeszcze ciepłe z marynowanymi truskawkami z oliwkami.

Zobacz również

Sałatka z kozim bundzem naturalnym, szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami

salatka-z-kozim-bundzem-naturalnym-szpinakiem-grillowana-brzoskwinia-malinami

Mini tarty, tartaletki, quiche z kurkami

mini-tarty-tartaletki-quiche-z-kurkami

Kefir labneh - serek typu labneh z kefiru

kefir-labneh-serek-typu-labneh-z-kefiru

Konfitowany czosnek z tymiankiem

konfitowany-czosnek-z-tymiankiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.