![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/Sałatka-z-kozim-budzem-595x858.jpg)
Sałatka z kozim bundzem naturalnym z gospodarstwa "Figa".Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziliśmy rodzinne ekologiczne gospodarstwo "Figa" w Mszanie, które zajmuje się hodowlą kóz i produkcją nabiału z koziego mleka.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/Mszana-i-Figa-595x877.jpg)
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/Mszana-zakupy-595x858.jpg)
Mieliśmy szczęście spotkać Pana Waldemara Maziejuka, założyciela gospodarstwa, który przybliżył nam historię powstania swojej działalności. Dzięki uprzejmości gospodarzy mogliśmy obejść gospodarstwo i uczestniczyć w udoju. Oprowadzał nas syn i wspólnik Pana Waldemara, Tomasz, który z wielką pasją opowiadał nam o hodowli kóz i produkcji koziego nabiału - za co serdecznie dziękujemy.
Przy okazji wizyty popróbowaliśmy mnóstwo smakołyków produkowanych z koziego mleka, m.in. koziego naturalnego bundzu, wędzonego bundzu, bryndzy, twarożków smakowych oraz sera farmerskiego z pieprzem.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/Mszana-Bundz-595x858.jpg)
Bundz kozi naturalny to "tradycyjny ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. Wytwarzany metodami poznanymi na ziemiach karpackich już w XV wieku. Obojętny w smaku — doskonały jako półprodukt do sałatek Może zastąpić mozarellę. Z upływem dni zmienia smak na wyrazistszy zyskując uznanie kolejnych amatorów. Stanowi bazę do produkcji bryndzy."*
Po degustacji poczyniliśmy zakupy i postanowiłyśmy przygotować z koziego naturalnego bundzu sałatkę.
Składniki - na jedną porcje
SAŁATKA
garść świeżego szpinaku baby
50 g sera koziego bundz naturalny**
1 brzoskwinia
garść malin
kilka listków mięty
SOS
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz
WYKONANIE
Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestki i kroimy na "półksiężyce". Grillujemy na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem. Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu lub w salaterce. Dodajemy grillowane brzoskwinie, ser kozi, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, na wierzchu układamy maliny i posypujemy listkami mięty.
* Opis ze strony gospodarstwa www.serykozie.pl
** kozi bundz naturalny możemy zastąpić mozzarellą
Zobacz również
Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...
![salatka-z-arbuzem-serem-feta-czarnymi-oliwkami-czerwona-cebula](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/sałatka-arbuz-feta-oliwki.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą
![burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_2323-2-960x1440.webp)
Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią
![letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/07/5X9A5666-2-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.