Chaat masala z ziemniakami, ciecierzycą i solirodem - sałatka na ciepło lub danie obiadowe
Soliród (Salicornia) to botaniczny rodzaj sukulentów halofitów – roślin, które rosną i tolerują słoną wodę. Jest to roślina o mięsistych pędach, podobna do skrzypu. Pochodzi z plaż i słonych bagien w Europie, Azji, Afryce Południowej i Ameryce Północnej.

Soliród jest bardzo bogaty w błonnik, białko i minerały. Ponieważ ma kontakt ze słoną wodą jest słony w smaku. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu lub zblanszowaniu. Bardzo dobrze komponuje się w sałatkach lub jako dodatek do ryb i skorupiaków.
Chaat masala z salicornią, ziemniakami i ciecierzycą. Przepis na sałatkę, inspiracja - Meera Sodha.

Amchur, czyli mango w proszku to niezwykle pachnąca przyprawa o cierpkim smaku. Możemy nią zastąpić w kuchni cytrynę lub kwasek. Jej dodatek ożywia smak potraw nadając im wyrazistości. Świetnie komponuje się z rybami, kurczakiem oraz potrawami wegetariańskimi. Idealna do sosów, zup i curry. Amchur, czyli mango proszku, a także mielony kumin, imbir, możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI
CHAAT MASALA
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mango w proszku (amchur)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
SAŁATKA
- 4 łyżki oleju do smażenia i zaprawiania
- 500 g ziemniaków z cienką skórką,
- 400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 100 g soliród
- 1/2 cytryny, pokrojonej w ósemki
WYKONANIE
Najpierw przygotowujemy przyprawę chaat masala. W miseczce lub w słoiku mieszamy do połączenia wszystkie składniki.
Ziemniaków nie obieramy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w 1 cm kostkę. Na dużej patelni z rozgrzewamy na średnim ogniu dwie łyżki oleju. Wrzucamy ziemniaki, smażymy około 15 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Co jakiś czas mieszamy, po usmażeniu przekładamy je do dużej miski.
Wlewamy kolejną łyżkę oleju na patelnię i podsmażamy na rozgrzanej ciecierzycę. Smażymy około 3 -5 minut, aż będzie gorąca i zacznie się lekko złocić. Dodajemy do ziemniaków.
W średnim rondlu zagotujemy wodę w, wrzucamy soliród i gotujemy przez dwie minuty. Odcedzamy, i dodajemy do ziemniaków i ciecierzycy.
Dodajemy cześć chaat masala do sałatki, skrapiamy odrobiną oleju i wyciskamy sok z kilku kawałków cytryny. Całość delikatnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy pozostałą mieszanką chaat masala i ewentualnie sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna.
Tagi
sałatkaprzepisy wegetariańskieciecierzycasałatka ziemniaczanaszybki obiadkuchnie światakuchnia indyjskaszparagi morskiesałatka z ciecierzycąZobacz również
Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo - cieciorkowo

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.