Chaat masala z ziemniakami, ciecierzycą i solirodem - sałatka na ciepło lub danie obiadowe

Soliród (Salicornia) to botaniczny rodzaj sukulentów halofitów – roślin, które rosną i tolerują słoną wodę. Jest to roślina o mięsistych pędach, podobna do skrzypu.  Pochodzi z plaż i słonych bagien w Europie, Azji, Afryce Południowej i Ameryce Północnej.

sałatka ziemniaczana ze szparagami morskimi chaat masala

Soliród jest bardzo bogaty w błonnik, białko i minerały. Ponieważ ma kontakt ze słoną wodą jest słony w smaku. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu lub zblanszowaniu.  Bardzo dobrze komponuje się w sałatkach lub jako dodatek do ryb i skorupiaków.
Chaat masala z salicornią, ziemniakami i ciecierzycą. Przepis na sałatkę, inspiracja - Meera Sodha.

soliród szparagi morskie salicornia

Amchur, czyli mango w proszku to niezwykle pachnąca przyprawa o cierpkim smaku. Możemy nią zastąpić w kuchni cytrynę lub kwasek. Jej dodatek ożywia smak potraw nadając im wyrazistości. Świetnie komponuje się z rybami, kurczakiem oraz potrawami wegetariańskimi. Idealna do sosów, zup i curry. Amchur, czyli mango proszku, a także mielony kumin, imbir, możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

SKŁADNIKI

CHAAT MASALA

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mango w proszku (amchur)
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/3  łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego

SAŁATKA

  • 4 łyżki oleju do smażenia i zaprawiania
  • 500 g ziemniaków z cienką skórką,
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 100 g soliród
  • 1/2 cytryny, pokrojonej w ósemki

WYKONANIE

Najpierw przygotowujemy przyprawę chaat masala. W miseczce lub w słoiku mieszamy do połączenia wszystkie składniki.

Ziemniaków nie obieramy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy  w 1 cm kostkę.  Na dużej patelni z rozgrzewamy na średnim ogniu dwie łyżki oleju.  Wrzucamy ziemniaki, smażymy około 15 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Co jakiś czas mieszamy, po usmażeniu przekładamy je do dużej miski.  

Wlewamy kolejną łyżkę oleju na patelnię i podsmażamy na rozgrzanej ciecierzycę. Smażymy około 3 -5 minut, aż będzie gorąca i zacznie się lekko złocić. Dodajemy do ziemniaków.

W średnim rondlu zagotujemy wodę w, wrzucamy soliród i gotujemy przez dwie minuty. Odcedzamy, i dodajemy do ziemniaków i ciecierzycy.

Dodajemy cześć chaat masala do sałatki, skrapiamy odrobiną oleju i wyciskamy sok z kilku kawałków cytryny. Całość  delikatnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy pozostałą mieszanką chaat masala i ewentualnie sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna.

Zobacz również

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo - cieciorkowo

wegetarianski-tadzin-tagine-tajine-tazin-dyniowo-cieciorkowo

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

pachnaca-pachnotka-salatka-z-pachnotka-ciecierzyca-pomidorkami-i-jajami-przepiorczymi

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.