
Serowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat.
Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać cukinię i cebulkę.
SKŁADNIKI
SPÓD
100 g żółtego sera (Edam)
2 jaja
250 g sera ricotta
20 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól
pieprz
OBŁOŻENIE
150 g dyni
30 g pora
20 g sera feta
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego)
3 - 4 łyżki oliwy
sól
pieprz
WYKONANIE
SPÓD
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Jaja, ser ricotta, mąkę kukurydzianą, kurkumę, rozmaryn, sól i pieprz mieszamy rózgą w misce na gładką masę. Dodajemy starty żółty ser i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką formujemy placek o wymiarach około 20 x 25 cm. Pieczemy pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
OBŁOŻENIE
W czasie kiedy placek podpieka się w piekarniku obraną dynię ścieramy na drobnych oczkach, por kroimy w cienkie paski, fetę kruszymy. Po 20 minut pieczenia wyjmujemy placek, wykładamy na wierzch startą dynię, pokrojonego pora, posypujemy pokruszonym serem feta i rozmarynem. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut - 180°C.
Smacznego!
Tagi
dyniafetaricottajajabez glutenurozmarynser żółtydanie wegetariańskiekuchnia wegetariańskabezglutenoweporquichelow carbedamdieta niskowęglowodanowaZobacz również
Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem

Pizza bianca z ricottą, mozzarellą, dynią i rozmarynem

Pieczona dynia hokkaido faszerowana kuskusem z warzywami

Monia 2019-06-22 12:14:38
Miałam wątpliwości co do ilości mąki, ale wzięłam wszystkie proporcje według przepisu. I wyszło świetne. Tylko zamiast dyni dałam marchewkę.
Następnym razem zrobię podwójną porcję, bo placek wychodzi dość mały.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-06-23 15:45:27
Zgadza się, placek nie jest duży. Podoba mi się pomysł z marchewką 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.