Serowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat.

Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać cukinię i cebulkę.

Składniki

SPÓD

100 g żółtego sera (Edam)

2 jaja

250 g sera ricotta

20 g mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

sól

pieprz

OBŁOŻENIE

150 g dyni

30 g pora

20 g sera feta

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego)

3 - 4  łyżki oliwy

sól

pieprz

Wykonanie

SPÓD

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Jaja, ser ricotta, mąkę kukurydzianą, kurkumę, rozmaryn, sól i pieprz mieszamy rózgą w misce na gładką masę. Dodajemy starty żółty ser i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką formujemy placek o wymiarach około 20 x 25 cm. Pieczemy pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

OBŁOŻENIE

W czasie kiedy placek podpieka się w piekarniku obraną dynię ścieramy na drobnych oczkach, por kroimy w cienkie paski, fetę kruszymy. Po 20 minut pieczenia wyjmujemy placek, wykładamy na wierzch startą dynię, pokrojonego pora, posypujemy pokruszonym serem feta i rozmarynem. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut - 180°C.

Smacznego!

Zobacz również

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem

bataty-z-czarna-soczewica-beluga-z-serem-feta-i-jarmuzem

Pieczona dynia hokkaido faszerowana kuskusem z warzywami

pieczona-dynia-hokkaido-faszerowana-kuskusem-z-warzywami

Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Komentarze

Monia 2019-06-22 12:14:38

Miałam wątpliwości co do ilości mąki, ale wzięłam wszystkie proporcje według przepisu. I wyszło świetne. Tylko zamiast dyni dałam marchewkę.
Następnym razem zrobię podwójną porcję, bo placek wychodzi dość mały.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-23 15:45:27

Zgadza się, placek nie jest duży. Podoba mi się pomysł z marchewką 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.