Serowy placek z dynią, porem i fetą

Serowy placek z dynią, porem i fetą. Flammkuchen - tarte flambée - szybkie i pożywne danie, teraz w wersji niskowęglowodanowej!

Flammkuchen, znany także jako tarte flambée, to tradycyjna potrawa pochodząca z Alzacji we Francji i obszarów przygranicznych Niemiec. To rodzaj cienkiego placka, przypominającego pizzę, pierwotnie służącego jako prosty chłopski posiłek, używany do sprawdzenia temperatury pieca przed wypiekiem chleba.

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem tarte flambée, ale jednocześnie ograniczyć spożycie węglowodanów, spróbuj tego przepisu. Jej sekretem jest smaczna baza serowo-twarożkowo-jajeczna z dodatkiem mąki kukurydzianej.

Serowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. To nie tylko szybkie w przygotowaniu danie, ale także pyszne i pożywne. Koniecznie wypróbuj!


SKŁADNIKI

SPÓD

  • 100 g żółtego sera (Edam)
  • 2 jaja
  • 250 g sera ricotta
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

OBŁOŻENIE

  • 150 g dyni
  • 30 g pora
  • 20 g sera feta
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego)
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. SPÓD.Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
  2. Jaja, ser ricotta, mąkę kukurydzianą, kurkumę, rozmaryn, sól i pieprz mieszamy rózgą w misce na gładką masę.
  3. Dodajemy starty żółty ser i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Łyżką formujemy placek o wymiarach około 20 x 25 cm.
  5. Pieczemy pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
  6. W czasie kiedy placek podpieka się w piekarniku obraną dynię ścieramy na drobnych oczkach
  7. Por kroimy w cienkie paski.
  8. Kruszmy ser feta.
  9. Po 20 minut pieczenia wyjmujemy placek, wykładamy na wierzch startą dynię, pokrojonego pora, posypujemy pokruszonym serem feta i rozmarynem.
  10. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut - 180°C.
  11. Serwujemy na ciepło.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać cukinię i cebulkę.
  • Tarte flambée to dobry pomysł na śniadanie lub kolację. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat.

Zobacz również

Pieczona dynia z szałwią, pieczarkami z fetą i pomidorami

pieczona-dynia-z-szalwia-pieczarkami-z-feta-i-pomidorami

Pizza bianca z ricottą, mozzarellą, dynią i rozmarynem

pizza-bianca-z-ricotta-mozzarella-dynia-i-rozmarynem

Mini tarty, tartaletki, quiche z kurkami

mini-tarty-tartaletki-quiche-z-kurkami

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta

Komentarze

Monia 2019-06-22 12:14:38

Miałam wątpliwości co do ilości mąki, ale wzięłam wszystkie proporcje według przepisu. I wyszło świetne. Tylko zamiast dyni dałam marchewkę.
Następnym razem zrobię podwójną porcję, bo placek wychodzi dość mały.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-23 15:45:27

Zgadza się, placek nie jest duży. Podoba mi się pomysł z marchewką 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.