Olia Hercules - Sielskie smaki - Nostalgiczna podróż kulinarna
"Sielskie smaki" to najnowsza książka Olii Hercules, autorki Mamuszki i Kaukasis. Jest to cudowna i nostalgiczna podróż śladami smaków z dzieciństwa.
![recenzja ksiązki Olia Hercules Sielskie smaki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/sielskie-smaki-Olia-Hercules-595x858.jpg)
Anglojęzyczna wersja książki nosi tytuł "Summer Kitchens", czyli letnie kuchnie. Nie chodzi tutaj wyłącznie o gotowanie latem, a miejsce do gotowania, które często spotyka się w ciepłych krajach. Na Ukrainie były to osobne budynki, w których gotowano i jadano przez całe lato, a czasami wykorzystywano przy większych okazjach. Letnie kuchnie stanowiły bardzo praktyczne rozwiązanie do gotowania, smażenia, kiszenia i przygotowywania przetworów poza domem.
Na okładce książki letnia kuchnia, którą wybudował dziadek Olii. Budynek jest niezwykły ponieważ wyrasta z niego ... drzewo, drzewo wiśni z żółtymi owocami. Dziadek Wiktor znalazł sposób, aby nie wycinać drzewa, które rosło na miejscu przeznaczonym na kuchnię. Był to sposób niezwykły - obudował je domem.
Książka "Sielskie smaki" to 100 doskonałych przepisów kojarzących się ze szczęściem, latem, beztroską i wakacjami. Z kuchnią mamy i babuszki.
Kiszonki, marynaty i inne przetwory. Śniadania, przegryzki, rosoły i zupy. Pieczywo, makarony i kluski. Warzywa, mięsa i ryby. Na koniec ciasta, ciasteczka i desery. Smaki Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach.
![sielskie smaki ukrainy olia hercules recenzja książki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/sielskie-smaki-Olia-Hercules-leniwe-595x858.jpg)
Nigella Lawson napisała:
"Sielskie smaki to prawdziwe objawienie. Ta wyjątkowa książka w cudowny sposób przywołuje atmosferę opisywanych miejsc. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę gotować opisane w niej potrawy."
Podpisuję się pod recenzją Nigelli i polecam przepis na pyszne leniwe z koperkiem i makiem, z fasolką i prażoną cebulką.
Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Zobacz również
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo
![kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0720-960x1440.webp)
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.
![kiszenie-i-fermentacja-z-dr-ewa-dabrowska-domowe-sposoby](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/kieszenie-i-fermentacja-z-dabrowska-595x858.jpg)
Domowe kiszonki które leczą
![domowe-kiszonki-ktore-lecza](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/domowe-kiszonki-które-leczą-595x858.jpg)
Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung
![domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4991-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.