Olia Hercules - Sielskie smaki - Nostalgiczna podróż kulinarna
"Sielskie smaki" to najnowsza książka Olii Hercules, autorki Mamuszki i Kaukasis. Jest to cudowna i nostalgiczna podróż śladami smaków z dzieciństwa.
Anglojęzyczna wersja książki nosi tytuł "Summer Kitchens", czyli letnie kuchnie. Nie chodzi tutaj wyłącznie o gotowanie latem, a miejsce do gotowania, które często spotyka się w ciepłych krajach. Na Ukrainie były to osobne budynki, w których gotowano i jadano przez całe lato, a czasami wykorzystywano przy większych okazjach. Letnie kuchnie stanowiły bardzo praktyczne rozwiązanie do gotowania, smażenia, kiszenia i przygotowywania przetworów poza domem.
Na okładce książki letnia kuchnia, którą wybudował dziadek Olii. Budynek jest niezwykły ponieważ wyrasta z niego ... drzewo, drzewo wiśni z żółtymi owocami. Dziadek Wiktor znalazł sposób, aby nie wycinać drzewa, które rosło na miejscu przeznaczonym na kuchnię. Był to sposób niezwykły - obudował je domem.
Książka "Sielskie smaki" to 100 doskonałych przepisów kojarzących się ze szczęściem, latem, beztroską i wakacjami. Z kuchnią mamy i babuszki.
Kiszonki, marynaty i inne przetwory. Śniadania, przegryzki, rosoły i zupy. Pieczywo, makarony i kluski. Warzywa, mięsa i ryby. Na koniec ciasta, ciasteczka i desery. Smaki Przepisom towarzyszą piękne zdjęcia i niezapomniane opowieści o ludziach i miejscach.
Nigella Lawson napisała:
"Sielskie smaki to prawdziwe objawienie. Ta wyjątkowa książka w cudowny sposób przywołuje atmosferę opisywanych miejsc. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznę gotować opisane w niej potrawy."
Podpisuję się pod recenzją Nigelli i polecam przepis na pyszne leniwe z koperkiem i makiem, z fasolką i prażoną cebulką.
Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.