Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek . Te skrzydełka serwuję od lat i na nie jednej sobotniej imprezie zrobiły furorę. Tym razem wprowadziłam pewną zmianę. Dostałam wielki wór zeszłorocznych marchewek, więc nic nie może się zmarnować. Pod skrzydełkami ułożyłam ruszt z obranych i pokrojonych w grube słupki marchewek. To był starzał w dziesiątkę, od teraz marchewki w tym przepisie będą obowiązkowe.
Przepis jest prosty, chociaż wymaga trochę czasu i cierpliwości na otulanie boczkiem. Najczęściej owijam skrzydełka dzień wcześniej, chowam do lodówki i wstawiam do piekarnika, jak już przyjdą goście.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Od skrzydełek odcinamy końcówki, tzw. "lotki" (ja je mrożę lub od razu nastawiam bulion).
- Skrzydełka nacieramy przyprawami. Oszczędnie dodajemy sól ponieważ boczek jest słony.
- Na środku skrzydełka, w zgięciu tworzy nam się kieszonka i tam kładziemy śliwkę, ściskamy i owijamy ciasno paskiem boczku, spinamy wykałaczką.
- Marchewki obieramy i kroimy w grube słupki, cebule na ćwiartki. Na dno blaszki lub naczynia żaroodpornego wrzucamy marchewki i cebule. Na takim warzywnym ruszcie układamy zawinięte skrzydełka.
- Wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut lub do zrumienienia.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.