Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek . Te skrzydełka serwuję od lat i na nie jednej sobotniej imprezie zrobiły furorę. Tym razem wprowadziłam pewną zmianę. Dostałam wielki wór zeszłorocznych marchewek, więc nic nie może się zmarnować. Pod skrzydełkami ułożyłam ruszt z obranych i pokrojonych w grube słupki marchewek. To był starzał w dziesiątkę, od teraz marchewki w tym przepisie będą obowiązkowe.
Przepis jest prosty, chociaż wymaga trochę czasu i cierpliwości na otulanie boczkiem. Najczęściej owijam skrzydełka dzień wcześniej, chowam do lodówki i wstawiam do piekarnika, jak już przyjdą goście.
SKŁADNIKI
- 500 g skrzydełek
- plastry wędzonego boczku - tyle sztuk ile porcji skrzydełek
- suszone śliwki - tyle sztuk ile porcji skrzydełek
- przyprawy - sól , czosnek, suszone pomidory, słodka papryka, pieprz cayenne, cukier, suszona cebula, kolendra, imbir, rozmaryn, kminek, czarny pieprz, kurkuma, biały pieprz, kardamon (lub gotowa mieszanka np. Vegeta Natur do pikantnych skrzydełek kurczaka)
- wykałaczki
- 500 g marchewek lub więcej
- 2 - 3 czerwone cebule (małe)
- kilka gałązek rozmarynu
WYKONANIE
- Od skrzydełek odcinamy końcówki, tzw. "lotki" (ja je mrożę lub od razu nastawiam bulion).
- Skrzydełka nacieramy przyprawami. Oszczędnie dodajemy sól ponieważ boczek jest słony.
- Na środku skrzydełka, w zgięciu tworzy nam się kieszonka i tam kładziemy śliwkę, ściskamy i owijamy ciasno paskiem boczku, spinamy wykałaczką.
- Marchewki obieramy i kroimy w grube słupki, cebule na ćwiartki. Na dno blaszki lub naczynia żaroodpornego wrzucamy marchewki i cebule. Na takim warzywnym ruszcie układamy zawinięte skrzydełka.
- Wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut lub do zrumienienia.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.