Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek pieczone na marchewkach

Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek . Te skrzydełka serwuję od lat i na nie jednej sobotniej imprezie zrobiły furorę. Tym razem wprowadziłam pewną zmianę. Dostałam wielki wór zeszłorocznych marchewek, więc nic nie może się zmarnować. Pod skrzydełkami ułożyłam ruszt z obranych i pokrojonych w grube słupki marchewek. To był starzał w dziesiątkę, od teraz marchewki w tym przepisie będą obowiązkowe.


Przepis jest prosty, chociaż wymaga trochę czasu i cierpliwości na otulanie boczkiem. Najczęściej owijam skrzydełka dzień wcześniej, chowam do lodówki i wstawiam do piekarnika, jak już przyjdą goście.

SKŁADNIKI

  • 500 g  skrzydełek
  • plastry wędzonego boczku - tyle sztuk ile porcji skrzydełek
  • suszone śliwki - tyle sztuk ile porcji skrzydełek
  • przyprawy - sól , czosnek, suszone pomidory, słodka papryka, pieprz cayenne, cukier, suszona cebula, kolendra, imbir, rozmaryn, kminek, czarny pieprz, kurkuma, biały pieprz, kardamon (lub gotowa mieszanka np. Vegeta Natur do pikantnych skrzydełek kurczaka)
  • wykałaczki
  • 500 g marchewek lub więcej
  • 2 - 3 czerwone cebule (małe)
  • kilka gałązek rozmarynu

WYKONANIE

  1. Od skrzydełek odcinamy końcówki, tzw. "lotki" (ja je mrożę lub od razu nastawiam bulion).
  2. Skrzydełka nacieramy przyprawami. Oszczędnie dodajemy sól ponieważ boczek jest słony.
  3. Na środku skrzydełka, w zgięciu tworzy nam się kieszonka i tam kładziemy śliwkę, ściskamy i owijamy ciasno paskiem boczku, spinamy wykałaczką.
  4. Marchewki obieramy i kroimy w grube słupki, cebule na ćwiartki. Na dno blaszki lub naczynia żaroodpornego wrzucamy marchewki i cebule. Na takim warzywnym ruszcie układamy zawinięte skrzydełka.
  5. Wrzucamy kilka gałązek rozmarynu i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut lub do zrumienienia.

Zobacz również

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i rozmarynem

pieczone-udka-z-kaczki-z-ziemniakami-i-rozmarynem

Smażony i pieczony kurczak z batatami i szparagami

smazony-i-pieczony-kurczak-z-batatami-i-szparagami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.