Śledź po kaszubsku z chili


Składniki

500 g solonych płatów śledziowych

500  g cebuli

5 łyżek oleju

2 łyżki cukru

5 łyżek octu winnego  białego + 1 łyżka do moczenia śledzi

200 g koncentratu pomidorowego

5 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

szczypta soli

2 łyżki ziaren gorczycy

szczypta ostrej suszonej papryczki chili lub tyle ile lubimy

Wykonanie

Śledzie moczymy w wodzie  z dodatkiem 1 łyżki octu białego winnego przez kilka godzin (najlepiej zostawić w lodówce na noc. Po odsączeniu  osuszamy papierowym ręcznikiem.

Cebulę kroimy w piórka  Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy mieszając, aż się lekko zeszkli. Posypujemy cebulę cukrem i smażymy jeszcze około 1 - 2 minuty.  Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy,  ziele angielskie, liście laurowe,  chili  do smaku, mieszamy i krótko przesmażamy.  Na koniec dodajemy ziarna gorczycy, lekko solimy (zależy od słoności śledzi), mieszamy i studzimy.

Wysuszonego śledzia kroimy na 1 - 2 cm paski i dodajemy do zimnego sosu, mieszamy, przekładamy do miski, następnie do lodówki.


*** Śledź nie jest z puszki! Puszkę wykorzystałam do  prezentacji dania ;-)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

pachnaca-pachnotka-salatka-z-pachnotka-ciecierzyca-pomidorkami-i-jajami-przepiorczymi

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

sledzie-w-zalewie-octowej-z-gorczyca

Pasztet z pistacjami i Calvadosem

pasztet-z-pistacjami-i-calvadosem

Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami

sledzie-w-oleju-z-orzechami-i-sliwkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.