Śledź po kaszubsku z chili

SKŁADNIKI
500 g solonych płatów śledziowych
500 g cebuli
5 łyżek oleju
2 łyżki cukru
5 łyżek octu winnego białego + 1 łyżka do moczenia śledzi
200 g koncentratu pomidorowego
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
szczypta soli
2 łyżki ziaren gorczycy
szczypta ostrej suszonej papryczki chili lub tyle ile lubimy
WYKONANIE
Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu białego winnego przez kilka godzin (najlepiej zostawić w lodówce na noc. Po odsączeniu osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulę kroimy w piórka Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy mieszając, aż się lekko zeszkli. Posypujemy cebulę cukrem i smażymy jeszcze około 1 - 2 minuty. Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, chili do smaku, mieszamy i krótko przesmażamy. Na koniec dodajemy ziarna gorczycy, lekko solimy (zależy od słoności śledzi), mieszamy i studzimy.
Wysuszonego śledzia kroimy na 1 - 2 cm paski i dodajemy do zimnego sosu, mieszamy, przekładamy do miski, następnie do lodówki.

*** Śledź nie jest z puszki! Puszkę wykorzystałam do prezentacji dania ;-)
Zobacz również
Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami

Pasztet z drobiowych wątróbek z Calvadosem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.