Surówka z białej kapusty to najprostszy i szybki w przygotowaniu dodatek do dań głównych. Proponuję dla odmiany tym razem surówkę z kapusty z dodatkiem suszonych moreli, czerwonej cebuli oraz z sosem o lekko orientalnej nucie.
Ta surówka jest orzeźwiająca, chrupiąca i przede wszystkim smaczna. Lubię przygotować jej trochę więcej, bo na drugi dzień jest równie pyszna.
SKŁADNIKI
1/4 główki kapusty około 500 g
100 g suszonych moreli
1 czerwona cebula
10 - 15 g świeżego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczka sambal oelek lub sosu chili
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 - 3 łyżki octu winnego białego
sól
pęczek szczypiorku
WYKONANIE
Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy kmin rzymski, cukier, ocet winny biały, oliwę z oliwek, sos chili lub sambal oelek, mieszamy i doprawiamy solą.
Kapustę oczyszczamy i bardzo cienko szatkujemy. Morele kroimy w paseczki, obraną cebulę w piórka.
Posiekaną kapustę, morele i cebulę mieszamy z sosem, próbujemy, w razie konieczności doprawiamy solą. Całość posypujemy posiekany, szczypiorkiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.