Szpinakowe babeczki bezglutenowe z boczkiem i pomidorkami


Bezglutenowe, zielone i wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w świat, do szkoły, lub do pracy.

Dodatek boczku nie jest obowiązkowy. Jeżeli pominiecie boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia.

SKŁADNIKI

  • 200 g liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 duże jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub kamienia winnego
  • 50 g mąki kokosowej
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa, ilość wg upodobań
  • sól, pieprz
  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • tłuszcz do smarowania foremek lub papierowe papilotki

WYKONANIE

Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na wolnym ogniu, na suchej patelni. Kiedy tłuszcz z boczku lekko się wytopi dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy, aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany lub zmiażdżony czosnek, mieszamy i po 3 minutach zdejmujemy patelnię z palnika.

Szpinak bardzo drobno siekamy, mieszamy z jajami. Możemy również zmiksować razem z jajami na jednolitą zieloną masę. Dodajemy przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy szpinakową masą do 3/4 wysokości. Na wierzch wykładamy połówki pomidorków koktajlowych przekrojeniem do góry. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Babeczki pieczemy 20 minut, podajemy jeszcze ciepłe, ale na zimno też bardzo dobrze smakują.

Smacznego!

Zobacz również

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Babeczki z pomarańczami ze skórką i z czekoladą

babeczki-z-pomaranczami-ze-skorka-i-z-czekolada

Jak zrobić papilotki do muffinek?

jak-zrobic-papilotki-do-muffinek

Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem

babeczki-muffiny-z-jogurtem-makiem-i-kumkwatem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.