![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/04/szpinakowe-babeczki-595x858.jpg)
Bezglutenowe, zielone i wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w świat, do szkoły, lub do pracy.
Dodatek boczku nie jest obowiązkowy. Jeżeli pominiecie boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia.
SKŁADNIKI
200 g liści szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g wędzonego boczku
4 duże jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub kamienia winnego
50 g mąki kokosowej
świeżo mielona gałka muszkatołowa, ilość wg upodobań
sól, pieprz
12 sztuk pomidorków koktajlowych
tłuszcz do smarowania foremek lub papierowe papilotki
WYKONANIE
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na wolnym ogniu, na suchej patelni. Kiedy tłuszcz z boczku lekko się wytopi dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy, aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany lub zmiażdżony czosnek, mieszamy i po 3 minutach zdejmujemy patelnię z palnika.
Szpinak bardzo drobno siekamy, mieszamy z jajami. Możemy również zmiksować razem z jajami na jednolitą zieloną masę. Dodajemy przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy szpinakową masą do 3/4 wysokości. Na wierzch wykładamy połówki pomidorków koktajlowych przekrojeniem do góry. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Babeczki pieczemy 20 minut, podajemy jeszcze ciepłe, ale na zimno też bardzo dobrze smakują.
Smacznego!
Tagi
szpinakmąka kokosowamuffinbabeczkibez glutenuciasto ze szpinakiemboczekbezglutenowemuffinyciasto bezglutenowepomidorki koktajlowewytrawne wypiekiwytrawne babeczkiZobacz również
Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem
![wytrawne-babeczki-z-dynia-szalwia-orzechami-i-plesniowym-serem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3624-2-595x893.webp)
Test patelni WOLL Cookware oraz przepis na szpinakowe szpecle, spätzle... czyli kluski, zapiekane z serem i podane z boczkiem i cebulą
![test-patelni-woll-cookware-oraz-przepis-na-szpinakowe-szpecle-spatzle-czyli-kluski-zapiekane-z-serem-i-podane-z-boczkiem-i-cebula](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/07/patelnia-woll-595x858.jpg)
Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem
![babeczki-muffiny-z-jogurtem-makiem-i-kumkwatem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/02/Muffiny-z-kumkwatem-i-makiem-595x873.jpg)
Sałatka z makaronem i klopsikami
![salatka-z-makaronem-i-klopsikami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/Salatka-z-klopsikami-595x892.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.