Ukryj menu

Szybka zupa kalafiorowa z cytryną i curry

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Zupy - smaczne, sezonowe, codzienne i świąteczne - najlepsze przepisy

Biedule i chlebianki, kartoflanki i kwasówki, pośpieszne i trochę dłużej warzone. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez zupy. Dla naszych słowiańskich przodków polewki stanowiły często cały posiłek. Zupy pojawiają się na naszych stołach na co dzień i od święta. Weselny rosół, wielkanocny żurek, czy wigilijny barszcz to już tradycja polskiej kuchni.

zupa kalafiorowa na mleku z cytryną i curry

Dzisiaj zupy przygotowywane z lokalnych i sezonowych produktów przeżywają prawdziwy renesans i awansowały do rangi pełnoprawnego posiłku. Aby więc wzbogacić kulinarny repertuar o zupy mniej znane polecam książkę Małgorzaty Caprari - Zupy. To 270 przepisów na zupy codzienne, świąteczne, mniej lub bardziej tradycyjne, przepisy kuchni regionalnej, a także wariacje na temat klasyków. Oprócz przepisów na zupy znajdziemy w książce kilka pomysłów na dodatki do zup: zagryzaczki, diablotki, paluszki niewiernej żony czy ... słowicze mleko ;-)

książka zupy zupa kalafiorowa na mleku z cytryną i curry

W mojej kuchni na pierwszy ogień poszła szybka zupa kalafiorowa z cytryną i curry - pycha!

SKŁADNIKI

WYKONANIE

Kalafior zalewamy gorącym bulionem, dodajemy startą skórkę z cytryny, szczyptę curry i gotujemy do miękkości. Dolewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i sok z cytryny. Chwilę podgrzewamy, stale mieszając, jednak nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy sola, pieprzem i chili, tak by zupa nam smakowała. Przed podaniem obficie posypujemy, już na talerzu posiekaną zieleniną.

Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Kategorie

KsiążkiZupy

Zobacz również

Białe szparagi duszone na maśle, podane z bułką tartą

biale-szparagi-duszone-na-masle-podane-z-bulka-tarta

Hummus bazyliowy - dip z ciecierzycy z bazylią

hummus-bazyliowy

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze

pieczony-kalafior-w-panierce-i-slodko-ostrej-glazurze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.