Pieczone talarki z batatów podane z kozim serem, prażonymi orzechami pekan, suszoną żurawiną, tymiankiem i syropem klonowym. Pyszna, zdrowa i szybka przekąska lub kolacja
Pieczone talarki z batatów z kozim serem, chrupiącymi orzechami pekan i słodką żurawiną to połączenie prostoty i wykwintnego smaku. Ta przekąska nie tylko smakuje wybornie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Słodka nuta batatów w połączeniu z delikatnym kozim serem tworzy wyjątkową kompozycję smakową.
Dzięki swojej atrakcyjnej i poręcznej formie, talarki z batatów to świetny pomysł na imprezową lub lekką przekąskę na kolację. Dodatkowo, chrupkość orzechów, słodko-kwaskowata żurawina, syrop klonowy i aromatyczny tymianek nadają potrawie niepowtarzalny smak. To niezwykłe połączenie smaków sprawia, że jedzenie zdrowo może być równocześnie smaczne i wyjątkowe.
SKŁADNIKI
- 2 bataty pokrojone na talarki o grubości 1 cm
- 2 łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 100 g orzechów pekan (pecan)
- 100 g koziego sera (kremowego, kanapkowego białego serka koziego)
- 1 łyżka syropu klonowego
- tymianek suszony lub świeży
- 50 g suszonej żurawiny
WYKONANIE
- Bataty myjemy, osuszamy i kroimy, razem ze skórką na plastry grubości około 1 cm.
- Wrzucamy talarki batatów do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Talarki powinny dokładnie pokryte mieszanką oliwy i przypraw.
- Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Rozkładamy talarki na blasze, zostawiając między nimi centymetrowe odstępy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C.
- Pieczemy przez 25 - 30 minut, aż będą przyrumienione - w połowie pieczenia obracamy talarki na drugą stronę.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
- Orzechy pekan podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Podgrzewamy je około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
- Przestudzone orzechy możemy grubo posiekać.
- Syrop klonowy i tymianek albo mieszamy z kozim serkiem, albo tymiankiem i syropem klonowym posypujemy i skrapiamy już gotowe danie.
- Na każdym talarku rozsmarowujemy porcję serka, posypujemy orzechami i żurawiną.
- Jeżeli nie doprawialiśmy serka to właśnie teraz całość posypujemy tymiankiem i skrapiamy syropem klonowym.
- Serwujemy zaraz po przygotowaniu.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis zaczerpnięty z książki Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów autorstwa Toby Amidor
- Zamiast żurawiny możecie użyć rodzynek, suszonych wiśni lub innych suszonych owoców, całych lub drobno pokrojonych.
- Orzechy pekan również możecie zastąpić orzechami włoskimi.
- Kozi ser jest bardzo smaczny, ale nie każdy go lubi. Możecie użyć także innego serka kanapkowego, jak np. serek Philadelphia, czy kremowego sera feta.
- Syrop klonowy można zastąpić innym słodkim syropem lub płynnym miodem.
- Batat, patat, słodki ziemniak czy wilec ziemniaczany to roślina z rodziny powojowatych o jadalnych bulwach. Jest to popularne warzywo korzeniowe, które charakteryzuje się słodkim smakiem i pomarańczowym lub fioletowym miąższem. Bataty są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, co sprawia, że są cenione ze względów odżywczych. Mogą być gotowane, pieczone, smażone lub nawet przygotowywane jako chipsy. W kuchni są używane zarówno do dań słodkich, jak i słonych, co sprawia, że są wszechstronnym składnikiem kulinarnym.
- Podczas zakupu batatów starajcie się wybierać te podłużne o regularnym kształcie, dzięki czemu talarki będą podobnej średnicy.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.