Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Talarki z batatów z kozim serem, orzechami pekan i żurawiną

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Pieczone talarki z batatów podane z kozim serem, prażonymi orzechami pekan, suszoną żurawiną, tymiankiem i syropem klonowym. Pyszna, zdrowa i szybka przekąska lub kolacja

Jak przygotować pieczone talarki z batatów z kozim serem i żurawiną?

Pieczone talarki z batatów z kozim serem, chrupiącymi orzechami pekan i słodką żurawiną to połączenie prostoty i wykwintnego smaku. Ta przekąska nie tylko smakuje wybornie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Słodka nuta batatów w połączeniu z delikatnym kozim serem tworzy wyjątkową kompozycję smakową.

Jak przygotować efektowną i smaczną przekąskę na imprezę z pieczonych batatów?

Dzięki swojej atrakcyjnej i poręcznej formie, talarki z batatów to świetny pomysł na imprezową lub lekką przekąskę na kolację. Dodatkowo, chrupkość orzechów, słodko-kwaskowata żurawina, syrop klonowy i aromatyczny tymianek nadają potrawie niepowtarzalny smak. To niezwykłe połączenie smaków sprawia, że jedzenie zdrowo może być równocześnie smaczne i wyjątkowe.

Talarki z batatów z kozim serem, orzechami pekan i żurawiną

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Bataty umyj, osusz i pokrój, razem ze skórką na plastry grubości około 1 cm.
  2. Wrzuć talarki batatów do miski, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Talarki powinny  dokładnie pokryte mieszanką oliwy i przypraw.
  3. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Rozłóż talarki na blasze, zostawiając między nimi centymetrowe odstępy.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C.
  6. Piecz przez 25  - 30 minut, aż będą przyrumienione - w połowie pieczenia obróc talarki na drugą stronę.
  7. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na 10 minut.
  8. Orzechy pekan podpraż na rozgrzanej, suchej patelni.  Podgrzewaj je około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  9. Przestudzone orzechy możesz grubo posiekać.
  10. Tymiankiem i syropem klonowym posyp i skrop kozi ser, możesz delikatnie wymieszać
  11. Na każdym talarku rozsmaruj porcję serka, posyp orzechami i żurawiną.
  12. Całość posypujemy tymiankiem i skrapiamy syropem klonowym.
  13. Serwuj zaraz po przygotowaniu.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Przepis zaczerpnięty z książki Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów autorstwa Toby Amidor
  • Zamiast żurawiny możecie użyć rodzynek, suszonych wiśni lub innych suszonych owoców, całych lub drobno pokrojonych.
  • Orzechy pekan również możecie zastąpić orzechami włoskimi.
  • Kozi ser jest bardzo smaczny, ale nie każdy go lubi. Możecie użyć także innego serka kanapkowego, jak np. serek Philadelphia, czy kremowego sera feta.
  • Syrop klonowy można zastąpić innym słodkim syropem lub płynnym miodem.
  • Batat, patat, słodki ziemniak czy wilec ziemniaczany to roślina z rodziny powojowatych o jadalnych bulwach. Jest to popularne warzywo korzeniowe, które charakteryzuje się słodkim smakiem i pomarańczowym lub fioletowym miąższem. Bataty są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, co sprawia, że są cenione ze względów odżywczych. Mogą być gotowane, pieczone, smażone lub nawet przygotowywane jako chipsy. W kuchni są używane zarówno do dań słodkich, jak i słonych, co sprawia, że są wszechstronnym składnikiem kulinarnym.
  • Podczas zakupu batatów starajcie się wybierać te podłużne o regularnym kształcie, dzięki czemu talarki będą podobnej średnicy.

Zobacz również

Kulebiak z łososiem kaszą gryczaną i grzybami

kulebiak-z-lososiem-kasza-gryczana-i-grzybami

Pieczone warzywa z serem camembert

pieczone-warzywa-z-serem-camembert

Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym

pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym

Dutch baby z pomidorami kozim serem i migdałami

dutch-baby-z-pomidorami-kozim-serem-i-migdalami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.