Pieczone talarki z batatów podane z kozim serem, prażonymi orzechami pekan, suszoną żurawiną, tymiankiem i syropem klonowym. Pyszna, zdrowa i szybka przekąska lub kolacja

Pieczone talarki z batatów z kozim serem, chrupiącymi orzechami pekan i słodką żurawiną to połączenie prostoty i wykwintnego smaku. Ta przekąska nie tylko smakuje wybornie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Słodka nuta batatów w połączeniu z delikatnym kozim serem tworzy wyjątkową kompozycję smakową.

Dzięki swojej atrakcyjnej i poręcznej formie, talarki z batatów to świetny pomysł na imprezową lub lekką przekąskę na kolację. Dodatkowo, chrupkość orzechów, słodko-kwaskowata żurawina, syrop klonowy i aromatyczny tymianek nadają potrawie niepowtarzalny smak. To niezwykłe połączenie smaków sprawia, że jedzenie zdrowo może być równocześnie smaczne i wyjątkowe.

Talarki z batatów z kozim serem, orzechami pekan i żurawiną

SKŁADNIKI

  • 2 bataty pokrojone na talarki o grubości 1 cm
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 100 g orzechów pekan (pecan)
  • 100 g koziego sera (kremowego, kanapkowego białego serka koziego)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • tymianek suszony lub świeży
  • 50 g suszonej żurawiny

WYKONANIE

  1. Bataty myjemy, osuszamy i kroimy, razem ze skórką na plastry grubości około 1 cm.
  2. Wrzucamy talarki batatów do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Talarki powinny dokładnie pokryte mieszanką oliwy i przypraw.
  3. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Rozkładamy talarki na blasze, zostawiając między nimi centymetrowe odstępy.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C.
  6. Pieczemy przez 25 - 30 minut, aż będą przyrumienione - w połowie pieczenia obracamy talarki na drugą stronę.
  7. Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut.
  8. Orzechy pekan podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Podgrzewamy je około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  9. Przestudzone orzechy możemy grubo posiekać.
  10. Syrop klonowy i tymianek albo mieszamy z kozim serkiem, albo tymiankiem i syropem klonowym posypujemy i skrapiamy już gotowe danie.
  11. Na każdym talarku rozsmarowujemy porcję serka, posypujemy orzechami i żurawiną.
  12. Jeżeli nie doprawialiśmy serka to właśnie teraz całość posypujemy tymiankiem i skrapiamy syropem klonowym.
  13. Serwujemy zaraz po przygotowaniu.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis zaczerpnięty z książki Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów autorstwa Toby Amidor
  • Zamiast żurawiny możecie użyć rodzynek, suszonych wiśni lub innych suszonych owoców, całych lub drobno pokrojonych.
  • Orzechy pekan również możecie zastąpić orzechami włoskimi.
  • Kozi ser jest bardzo smaczny, ale nie każdy go lubi. Możecie użyć także innego serka kanapkowego, jak np. serek Philadelphia, czy kremowego sera feta.
  • Syrop klonowy można zastąpić innym słodkim syropem lub płynnym miodem.
  • Batat, patat, słodki ziemniak czy wilec ziemniaczany to roślina z rodziny powojowatych o jadalnych bulwach. Jest to popularne warzywo korzeniowe, które charakteryzuje się słodkim smakiem i pomarańczowym lub fioletowym miąższem. Bataty są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, co sprawia, że są cenione ze względów odżywczych. Mogą być gotowane, pieczone, smażone lub nawet przygotowywane jako chipsy. W kuchni są używane zarówno do dań słodkich, jak i słonych, co sprawia, że są wszechstronnym składnikiem kulinarnym.
  • Podczas zakupu batatów starajcie się wybierać te podłużne o regularnym kształcie, dzięki czemu talarki będą podobnej średnicy.

Zobacz również

Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cytronu

sycylijska-przygoda-na-talerzu-salatka-z-cytronu

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara

ziolowo-czosnkowe-drozdzowe-wezelki-z-sosem-marinara

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.