Malinowe tiramisu, włoski deser w owocowej wersji
Tradycyjne tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw z kremu z mascarpone i biszkoptów nasączonych kawą, całość oprószona jest obficie kakao, uwielbiam. Dzisiaj proponuję tiramisu malinowe z dodatkiem zielonej herbaty matcha i maku. To bardzo smaczna i wyjątkowa wersja popularnego deseru, szczególnie w sezonie, kiedy świeże maliny są najpyszniejsze.
Przy okazji pochwalę się swoim nowym pomocnikiem kuchennym, z którym przygotowanie tiramisu jest bardzo łatwe, szybkie i przyjemne.
SKŁADNIKI
300 g malin plus garść do dekoracji
4 żółtka
60 g cukru
500 g mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
20 g maku
2 łyżeczki herbaty matcha plus łyżeczka do oprószenia
saszetka herbaty malinowej
100 ml wrzątku
1 łyżka soku/syropu malinowego
20 ml nalewki malinowej lub innego alkoholu (opcjonalnie)
100 g biszkoptów typu Ladyfingers
WYKONANIE
Żółtka ucieramy z cukrem na parze, czyli w misce umieszonej w garnku z lekko gotującą się wodą. Woda nie powinna dotykać dna miski. Ucieramy do momentu uzyskania gęstego kogla mogla. Zdejmujemy miskę z garnka i studzimy to temperatury pokojowej.
Tym razem do ucierania wykorzystałam swój nowy gadżet kuchenny. Jest to mikser ręczny Breville, który posiada funkcję HeatSoft™ *. Dzięki tej unikalnej technologii mogłam jednocześnie miksować żółtka z cukrem i je ogrzewać.
Do utartych żółtek, cały czas miksując powoli, łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i sok z cytryny. Na koniec dodajemy matchę i mak. Gotowy krem schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
Kiedy krem się chłodzi zaparzamy herbatę malinową. Przestudzoną herbatę słodzimy syropem malinowym i opcjonalnie dodajemy malinową nalewkę.
W szklankach, słoikach lub w jednym dużym naczyniu układamy połowę biszkoptów lekko nasączonych malinowym naparem. Na wierzch układamy połowę malin i przykrywamy połową kremu. Następnie układamy drugą warstwę, czyli nasączone biszkopty, maliny i krem. Całość oprószamy herbatą matcha i dekorujemy malinami. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.
Smacznego!
* Prosty w użyciu i niezwykle wydajny mikser ręczny Breville, dzięki unikalnej technologii HeatSoft™ odmieni Twoje podejście do pieczenia. To bardzo praktyczny pomocnik kuchenny, który uprości wiele zadań kuchennych. Mikser posiada ergonomiczny uchwyt, przełącznik i przyciski, zapewniające pełną kontrolę w trakcie miksowania. Urządzenie jest wyposażone w praktyczny pojemnik, który umożliwia przechowywanie miksera, akcesoriów i przewodu zasilającego w jednym miejscu. Opatentowana technologia HeatSoft™ delikatnie ogrzewa podczas miksowania. Ten rewolucyjny produkt został zaprojektowany z myślą o miłośnikach domowego pieczenia. Dla początkujących jak i zaawansowanych cukierników. Polecam, z mikserem Breville z technologią HeatSoft™ możesz podgrzewać i miksować jednocześnie.
Wpis powstał we współpracy z Breville Polska
Biała 2020-09-15 08:23:30
Po takiej reklamie już mikser znalazł się na liście zakupów a i deser chętnie bym zjadła
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-15 10:58:47
Taki mikser to mały pomocnik kuchenny o dużej mocy 😉
Odpowiedz
Ania 2020-09-16 16:47:36
Ten deser l wyglada obłednie i az tu slysze jak mnie woła :) a że tiramisu uwielbiam to taka wersję tez bym z chęcią bym spróbowała :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-17 00:21:33
Woła, woła 😉 bardzo głośno!
Odpowiedz
Irena-Hooltaye w podrozy 2020-09-16 16:33:20
Tiramisu genialne, ja je uwielbiam i pierwszy raz jadłam we Włoszech.
Od tego czasu, wiem, że to wspaniały deser.
Do tego maliny i mak. Sama poezja.
Mikser to genialna i pomocna rzecz. Mam inny, używam i nie wyobrażam sobie wielu czynności w kuchni bez jego pomocy.
Deser wygląda smakowicie 🙂
Pozdrawiam !
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-17 00:23:22
Jestem kuchenną gadżeciarą 😉 i mikserów ci u mnie dostatek, ale ten jest wyjątkowy i taki podręczny.
Odpowiedz
Anna 2020-09-16 17:11:38
Mak, matcha, maliny...Jakże bogate składniki w jednym słoiku.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-17 00:21:06
Taki to ekstrawagancki słoiczek 😉
Odpowiedz
Iwona Banach 2020-09-16 17:38:15
Tiramisu uwielbiam, ale znając moje możliwości nie próbowałam nigdy robić. To tak delikatny deser, że penie wyszła by mi jakaś maź. Tak mi zazwyczaj się zdarza.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-17 00:20:07
Nieee, musisz spróbować!
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni 2020-09-16 17:46:12
To wygląda tak apetycznie, że chcę tego skosztować już teraz zza ekranu. Myślę, że te maliny robią swoje ;) wygląda nieziemsko i pewnie tak też smakuje
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-17 00:19:32
Tak maliny tutaj królują, ale strzelający pod zębami mak tez jest przyjemny 😉
Odpowiedz
toksyczna kosmetyczka 2020-09-16 23:11:49
Uwielbiam tiramisu. Patrząc na zdjęcia od razu zrobiłam się głodna :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-17 00:18:42
i o to chodzi 😉
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2020-09-17 08:17:20
Chyba znajdę w ogródku jeszcze trochę malin! Lecę sprawdzić i koniecznie muszę zrobić Twój deser :)
ps. mikser cudny!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-18 13:29:44
Tak, mały mikser o dużej mocy 😉
Odpowiedz
Po prostu MAMA 2020-09-17 17:35:02
Obecnie nie mogę jeść maku, ale wykorzystam przepis bez niego, bo deser wygląda obłędnie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-18 13:29:04
Bez maku też będzie pysznie!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.